Äntligen – Universum kanske inte alls startade med en Big Bang

12
Hubble Reveals Oldest Seen galaxies
In this NASA image nearly 10,000 galaxies are seen in a Hubble Telescope composite photograph released March 9, 2004. The Hubble Ultra Deep Field (HUDF).

Den eviga Big Bang-teorin var inte evig. Nu spekulerar forskare om att uppkomsten av universum kanske inte alls skedde med en gigantisk ursmäll. Enligt den nya teorin kan universums ålder vara gränslös (infinite), säger en av studiens medförfattare Saurya Das, en teoretisk fysiker vid University of Lethbridge i Alberta, Kanada.

Föreställningen om en definitiv start kläcktes 1929 av Edwin Hubble som kom till slutsatsen att universum en gång i tiden uppstod med våldsam kraft utifrån en singularitet, en punkt i rymden.

Robert Brandenberger som är en teoretisk kosmolog vid McGill University i Montreal, Kanada, säger att Big Bang-teorin inte håller. Forskarna vill nu söka svaren inom den mörka materien.

“Brandenberger explained that there is no doubt whether there was a hot fireball at very early times, but problems arise when describing it as a singularity.”

“…more information could be discovered on the make-up of dark matter. Dark matter is the substance that makes up most of the universe, and up until now has remained somewhat mysterious.”

Källa: “Universe May Have Had No Beginning At All”

Text: NewsVoice

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

12 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Danne
Gäst
29 mars 2015 kl 13:20

Teorin är vacker, den hade ett skapelseögonblick vilket måste finnas om man är religiös och blint troende. Man kanske ser vad man vill se d.v.s. att man finner det man letar efter. Hubbles och Georges teori om det expanderande universumet via en s.k .big-bang är idag fortfarande den prevalerande teorin men varför?

En gång i tiden trodde vi att hela univerum kretsade kring vår planet och Jorden var center för allt (egot i centrum?) , vilket refuterades, tidigt. Men hur många bränmärktes som “kättare” för detta? Det tog katolska kyrkan ända till 1992 innan man valde att erkänna sitt misstag. Märk, 1992 !!! Enligt Wikipedia så är det bara 8% av världens befolkning som inte är religiösa än idag.. Vilket är skrämmande om siffran stämmer.

Skulle något så ofattbart stort som hela universum/kosmos kunnat skapas ur en singulär event? En ofattbar tanke. Ofattbart = magiskt = Gud? När det kanske handlar om en evigt pågående process och alltid varit det.

Det finns enorma himlakroppar där ute: http://www.youtube.com/watch?v=g4iD-9GSW-0

Detta som vi uppfattat som universums skapelse är kanske helt enkelt vår och/eller våra närliggande galaxers skapelse. En någorlunda “lokal event” , en supernova eller fler. Att vår sol och många andra solar i vår och närliggande galaxer enbart är resterna av dom händelserna. Att vi inte är univerums centrum. Vi är inte ens vår egen galax centrum, vi tittar bara utåt från en central punkt. Tryckvågen/rörelse-energin från dessa “event” gör sitt. Jaja, detta är ju bara spekulation från min sida, men det är kul att spekulera.

Någon som vet bättre? isåfall är jag alltid nyfiken.

Eva
Eva
Gäst
29 mars 2015 kl 10:46

Min första tanke är att svart ju innehåller alla andra färger.

“Svart är en färg som kan definieras som frånvaron av alla andra färger eller som närvaron av pigment av alla andra färger. Orsaken till att något för ögat verkar svart är att inga synliga färger reflekteras”. refererat från Wikipedia.

För mig är det troligt att vi är eviga i energiform. Att svart inte reflekterar färger betyder ju inte att det bara är svart =)
Tanken känns så stark och kreativ, att livets energi är “gränslös”.

Gunilla Melin
Gunilla Melin
Gäst
24 mars 2015 kl 17:42

Någon klok människa har sagt: Tron på Big Bang, d v s att allt har kommit till av en slump, kan jämföras med att ett uppslagsverk skapas genom en explosion i ett tryckeri. Själv har jag övertygelsen att det är Bibelns Gud som är skaparen. Han är också Kärleken, som snart kommer att segra.

Sten Magnusson
Reply to  Gunilla Melin
29 mars 2015 kl 02:25

Det här var faktiskt intressant även om jag inte tror på vad som står i artikeln.
Hur kan det vara ologiskt med först ett svart mörker, följt av en gigantisk smäll som ger ett bländande ljus?
Vad står det i skapelseberättelsens första mening om inte bl.a. “Och Gud sade, Varde ljus och det vart ljus”
Nu behöver ju inte det ha något samband med Big Bang men lite märkligt är det ändå att det först är kolsvart och sedan bländande ljus.

Sture B
Sture B
Gäst
3 mars 2015 kl 23:30

@Red

Jag tror att artikeln inte är korrekt. Föreställningen om en definitiv start kläcktes inte av Edwin Hubble. Big Bangs verklige upphovsman var Georges Lemaître SJ.

Från Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Georges_Lema%C3%AEtre

“Monseigneur Georges Henri Joseph Édouard Lemaître, 17 July 1894 – 20 June 1966) was a Belgian Jesuit priest, astronomer and professor of physics at the French section of the Catholic University of Leuven. He was the first known academic to propose the theory of the expansion of the universe, widely misattributed to Edwin Hubble. He was also the first to derive what is now known as Hubble’s law and made the first estimation of what is now called the Hubble constant, which he published in 1927, two years before Hubble’s article. Lemaître also proposed what became known as the Big Bang theory of the origin of the Universe, which he called his “hypothesis of the primeval atom” or the “Cosmic Egg”.”

Med tanke på upphovsmannens bakgrund måste man ställa sig frågan: Om denna upptäckt av ett “skapelseögonblick” av hela universum var vetenskapligt eller religiöst betingad?

En fysiker vid namn Eric Lerner kom ut med en bok i ämnet redan för ca 23 år sedan.

“The Big Bang Never Happened: A Startling Refutation of the Dominant Theory of the Origin of the Universe.” https://en.wikipedia.org/wiki/Eric_Lerner

Raphael Mabo
2 mars 2015 kl 16:15

Om jag förstår det rätt, så finns här en öppning om att det innan punkten så fanns det något. Så vårt universum skapades genom en “big bang” men innan “big bang” så fanns ett tidigare universum som förtätates till en punkt. Som en andning, in och ut, in och ut, i enorma tidsperspektiv i en oändlighet. Och tar vi in Martinus i detta blir vårt universum ett universum i ett större universum i ett större universum… Tänk om alla partiklar är hela universum. En oändlighet uppåt och nedåt. Varje sandkorn består av många universum och de har en form av medveten energi, att de lever… Både makrokosmos och mikrokosmos är oändligt.

Patrique Anders Göran Ståhl Dordevic
Gäst
1 mars 2015 kl 20:48

Precis, vårt fysiska universum kommer från “den mörka materien” och utgår från galaxer som kraftpunkter, vilka omvandlar högre överfysisk energi till det vi kallar det synliga/fysiska “universum”. =)

Julius
Julius
Gäst
28 februari 2015 kl 11:14

Jag trodde aldrig på det eftersom det är en motsägelse, enligt fysikens lagar av ingenting blir bara ingenting.Av ingenting kan inte tiotusentals galaxer skapas.Hittills ingen vetenskaps person kunnat förklara hur av ingenting kunde allt detta skapas.De snackar om gasmoln m.m. som har blivit täta m.m. men grunden är igen,hur gas skapades av ingenting.

Stefan Frankel
Stefan Frankel
Gäst
Reply to  Julius
28 februari 2015 kl 12:46

Jag har heller aldrig intresserat mig för Big Bang teorin även om den rymmer vissa sanningar.
Någonting kan inte komma ur ingenting och svaret på gåtorna och livsmysteriets lösning finns tillgängligt (min uppfattning) genom dansken Martinus Thomsen skrifter. Livet är evigt och universum är oändligt. Därför kommer vi med vår gryende intuition, med hjärna och hjärta förstå att vår supergalax som man kan kalla alla synliga galaxer sammantaget är en “cell” som är en mikroorganism i en makroorganism, som är en mikroorganism i en ännu större makroorganism och så vidare. En molekyl i vårt inre, låt säga någonstans i magen kanske resonerar likadant, att universum, din kropp, skapades från ingenting i en Big Bang!
http://www.martinus.dk/sv/startsida/

Birgitta
Birgitta
Gäst
28 februari 2015 kl 10:25

Är originalartikeln ett tidigt aprilskämt? Med tanke på de oerhört stora sociala, medicinska, politiska och miljömässiga problem som vi har i realtid, och som bara blir allt allvarligare, känns det märkligt att pengar plöjs ned på att hitta på “gravallvarliga “förklaringar om universums uppkomst. Den viktigaste forskningsfrågan borde vara hur vi ska överleva på denna planet under oket av ett tyranniskt ledarskap som förgiftar och ödelägger allt som har med liv och fruktbarhet samt med traditionella livsformer, moral och etik att göra. Har livet, som vi känner det, någon framtid i en bioteknokratisk “singularitet”?

zecharia
zecharia
Gäst
Reply to  Birgitta
29 mars 2015 kl 13:31

Bra Birgitta!
Din kommentar är den enda som behövs. Allt annat faller på sin egen orimlighet.
Skulle människan, som är en produkt av Universum dvs vårt lokala universum, kunna förstå något utanför? Vi har varken begrepp eller förmåga till det.

Håkan
Håkan
Gäst
Reply to  Birgitta
29 mars 2015 kl 14:09

Genom fysikens lagar har allting vi ser i morden tid uppkommit. Dessa lagar har kommit till bla pga studier av universum. Jag skulle kunna räkna upp hundratals exempel på tillämpningar.
Så nej. Jag tycker inte astronomi skulle vara ett mindre viktigt område än något annat.