Fd rikspolischefen: “Storbankerna har en dold agenda där de helst vill få bort kontanterna”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 februari 2015
- NewsVoice redaktion

Björn Eriksson kontaktuppror“Storbankerna har en dold agenda där de helst vill få bort kontanterna. Det dags att staten återtar befälet över deras kontanthantering”, säger den tidigare rikspolischefen Björn Eriksson i en artikel i DN. Eriksson har kallat till kontantupprorsmöte i Myntkabinettets lokaler idag, torsdag. Han hoppas att det ska komma politiker, bloggdebattörer och organisationer.

Text: NewsVoice | Bild: SvD

Björn Eriksson stormar mot landets affärsbanker med en vitbok “Korten på bordet”, där han anklagar bankerna för att i lönndom avskaffa kontanterna och i stället skapa ett betalningsmonopol.

“Staten gav bankerna möjlighet att avskaffa kontanthanteringen för 10-15 år sedan. Nu är det dags att staten återtar befälet över bankerna.”

Om kontanterna marginaliseras som betalningsmedel kommer bankerna att kunna ta mer betalt för kortbetalningar, varnar Eriksson.

“Då kommer man att höja avgifter på korten ordentligt för då finns inget alternativ. Det är det som är syftet med bankernas strategi”, säger han till SvD.

Sedan 2009 då penningtvättslagen infördes har det blivit svårare att sätta in pengar på en vanlig bank. Har du sålt en soffa på Blocket för 3000 kr kan ditt insättningsförsök bemötas med ifrågasättanden av bankpersonalen som vill veta var pengarna kommer ifrån. Bankpersonalen har fått instruktioner att ställa frågor och syftet är att förhindra penningtvätt bla för att motverka terrorism.

Björn Eriksson konstaterar att det också har blivit svårare att plocka ut kontanter i automater. Han anser nu att bankerna hukar i debatten, skriver DN. Han säger att bankerna vägrar diskutera detta.

“Ytterst är det en demokratisk fråga. Ska kontanterna bort måst det ske med politiska beslut, inte för att bankerna vill tjäna mera pengar”, säger Björn Eriksson.

Björn Eriksson är ordförande i föreningen SäkerhetsBranschen

Text: NewsVoice

Björn Gustaf Eriksson (1945-) är en svensk ämbetsman som varit rikspolischef och landshövding i Östergötlands län åren 1996–2009. Han har tjänstgjort på Finansdepartementet/Budgetdepartementet, som departementssekreterare 1969–1976, departementsråd 1977–1981 och budgetchef 1981–1983. Han var därefter generaltulldirektör och chef för Tullverket och Kustbevakningen 1983–1988 samt rikspolischef 1988–1996. Eriksson var även president över Interpol, 1994–1996.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Det har gått så långt i Sverige att staten lämnat över till storbankerna att bestämma över vad som gäller kontanthanteringen till Sveriges medborgare vilket resulterat i att bankerna behandlar kunderna på ett så nedvärderande sett att man undrar vilket land man befinner sig i. Vid önskemål när man tar ut pengar och önskar att få en hundralapp i tior förvägras man detta och står man på sig så hamnar man i ett korsförhör, vad man skall ha dessa mynt till, är det penningtvätt? som är förnedrande mot kunden. Vid samtal med bankens Hk om det inträffade så upplyser man att banken banken bestämmer själv reglerna vad dom vill göra. Dom har egentligen ingen skyldighet att tillhandahålla kontanter till medborgarna som vill ha kontanthantering. Bankerna har redan visat att deras agerande gått över styr när staten lämnade över befälet genom att i princip lägga ner dom flesta kontor med kontanthantering. Man skyller på rånrisk mot bankerna (har bankomater) och staten har i stället överlämnat till “brottslingar” som går in och kapar/rånar ägare av kreditkort, mobil och datakonton. Att kontanter har blivit en “paria” som betalning enligt bankerna visar på hur det går när staten lämnar över “befälet” och fråntar sig allt ansvar, kontanter har alltid ansetts säkert. Lagar och paragrafer har en tolkningsfrihet som inte kan vara rättssäkert. Staten har i dag lämnat över befälet till bankerna och storföretagen i Sverige. Banker och företag som har hand om betalning via kontokort/mobil/data tjänar en ansenlig summa på dessa kunder.

 • Läste Björn Erikssons “Vitbok” som var riktigt bra men den innehåller en del felaktigheter. Såsom sagan om Fractional Reserve Banking (som får det att framstå som om banken lånar ut insättningar) – det är en myt som t.o.m Bank of England säger är en saga. Verkligheten är mycket värre.

  Gjorde ett blogginlägg och skickade länken till Björn. Hoppas han kommenterar.
  https://parasitstopp.wordpress.com/2015/02/20/forre-rikspolischefen-ar-bankernas-bedrageri-pa-sparen-men-har-inte-fattat-hela-vidden-av-brottet/

  Om NewsVoice vill kan ni lägga upp nedan inlägg som förklarar storbankernas monopol på clearingsystemet genom Riksbankskontona. Mycket bilder som illustrera det rent mekaniska i nollsummespelet på RIX. Att förstå och demokratiskt förändra penningsystemet är den absolut viktigaste frågan i samhället.

  https://parasitstopp.wordpress.com/2015/02/18/hur-storbankernas-skuldslavsystem-mekaniskt-ar-uppbyggt/.

 • Det är så intressant. Jag har fått ett papper med frågor om mitt företag från Swedbank och om jag inte svarar på dessa frågor så kommer de att dra in mitt Visa kort. Det handlar, enligt Swedbank om att förhindra penningtvätt. Själv blir jag upprörd att de har den makten och att integritet inte finns. Jag har valt att inte svara, har heller inget Visa kort men jag undrar vad kommer jag att råka ut för nu. De har jagat mig i över ett år och jag vägrar att ge de uppgifter de vill ha. Främst för att Skatteverket har dessa uppgifter och jag tycker inte bankens skall bli en kontrollmyndighet. Vad tycker ni, gör jag fel?

 • Björn Eriksson meddelande bla följande via mail till NewsVoice:

  “Mötet gick mycket bra och vi har fått ihop en dedikerad grupp som vill driva frågan vidare.
  Du kan bevaka frågan snart när vi sätter upp en facebooksida med namnet kontantupproret.”

 • Ofoget med kontantlösa bankkontor sprider sig alltmer.

  Kommentar från en äldre herre som häromdagen gick till sitt lokala Nordea-kontor för att ta ut pengar från sitt konto och fick beskedet att man inte längre hanterar kontanter på det kontoret.

  “Ett bankkontor utan pengar är ju som en ICA-butik utan mat.”

  • Säg åt den äldre herren att byta till Handelsbanken. De har kontanthantering på alla sina kontor och har inga planer att sluta med det. Dessutom längre öppethållandetider än andra banker och även mest bankkontor av alla banker.

 • Förtydligande. Ledsen, skrev för fort ovan:

  “Det enda som kan finnas på ditt konto ä kronor (kontanter) som banken är skyldig dig.”

  Skulle vara något i stil med:

  Det enda som kan finnas på ditt konto är en förteckning på bankens skuld på kronor till dig.

 • Håller med men det är så mycket som missas.

  Vad är det du håller på ditt bankkonto? Det enda som kan finnas på ditt konto ä kronor (kontanter) som banken är skyldig dig. Banken kan, i bästa fall, betala sin skuld till dig genom att du gör bankomatuttag. Även enligt bankens balansräkningen är ditt konto bankens skuld – så detta är entydigt – det går inte att svamla bort.

  Vad innebär detta fakta om kontanterna försvinner? Jo, då kontanter är det ENDA sättet bankerna idag kan betala sina skulder till kontokunderna så är avskaffandet av kontanter det samma som en total skuldavskrivning för bankerna gentemot kontokunderna.

  Bankerna har sett till att vi inte kan särskilja bankernas egna skulder (ditt och mitt kontoinnehav) från kronor i betalningssystrmet så till den grad att 97% av penningmängden består av bankernas skulder (ditt och mitt kontoinnehav) och endast 3% är kronor (kontanter i fysisk eller digital form) Bankerna internt ser inte ditt kontoinnehav som pengar.

  Mekaniken kring detta förklarar jag i länken nedan (mycket grafik så det är lätt att förstå):
  http://tinyurl.com/nyb8uyc

 • Aaron Russo som tyvärr lämnade oss alltför tidigt gav många föreläsningar om planerna för den “globala eliten”. Rekommenderar alla att se ett 10-minuters utdrag från en intervju han gjorde 2006 (svensktextat), då han led cancer. Han berättar bland annat varför kontanter måste bort för att (de kriminella) globalisternas planer ska kunna verkställas – https://www.youtube.com/watch?v=h091kMDXvDA

  Aaron Russo kandiderade även till USA:s president 2004. I den här TV-intervjun förklarar han varför – “Republikanerna och demokraterna har samma agenda. Väljarna har inget val”. Mycket likt situationen i Sverige de senaste valen – https://www.youtube.com/watch?v=p4UIZObL8_Q

 • Fick idag nytt kort från Nordea. För kontant uttag i Sverige och Nordeas automater 0 kr. Övriga automater 40 kr / uttag. Rena ockret och dom giriga jävlarna med miljardvinster har med råge täckning för sina kostnader. Ocker o pyramidspel !! Politiker få tummen ur röven och sätt bankerna på sin rätta plats. NU !!

  • Ja, så sant. Det är ett stort bekymmer att de inte har koll på våra inköp. Det är snudd på förräderi att handla inkognito med hjälp av kontanter. På Ica har man kunnat ta ut kontanter i samband med kortbetalning. Fr o m årsskiftet kan man bara ta ut kontanter till närmaste hundralapp. Bankerna samarbetar för att försvåra livet för kontantare.

   I Riksbankens rapport 2011 om de nya valutorna diskuteras ev ”lackning” av sedlarna för att öka slitstyrkan och göra dem smutsavvisande. Lackning sker med hjälp av “Anti Soiling Treatment (”AST”)” som innebär ”high molecular weight polymer sizing”, vilket är en slags omskrivning av att nanoteknologi används.

   Vi bör uppmärksamma den ökade användningen av nanopartiklar i vår miljö. Forskningsområdet nanotoxikologi är på frammarsch för studier av nanopartiklars invasiva påverkan av vår hälsa och natur. Kontantanvändare ses inte med blida ögon utan betraktas närmast som ”asociala”/extremistiska element. Har vi någon koll på vad för slags ingredienser som de bestryker sedlarna med?

   Stor vikt har lagts vid att få bort smutsiga sedlar pga av bakteriefloran, men frågan är om inte nanoteknologin är än farligare. De silar mygg och sväljer elefanter.

   http://www.riksbank.se/Pagefolders/59191/Rapport%20Format%20material%20och%20f%C3%A4rger%20.pdf

   • Jajamen Anders! Och om inga kontanter fanns kvar behöver ju inte bankerna uppmuntra inlåning längre d.v.s. att man ska sätta/låna in pengarna på banken.

    Om allt blir bankernas egna digitala krediter så måste dom ju finnas just på banken på en gång liksom, dom kan ju inte finnas någon annanstans..

    Det är ju så att dom flesta inte ens förstår att man lånar sina pengar (ofta räntefritt) till banken när man gör s.k. insättningar av kontanter. Insättningar borde ju kallas inlåning eftersom det är det som sker. Banken gör som den vill med dom pengarna.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *