Fd rikspolischefen: ”Storbankerna har en dold agenda där de helst vill få bort kontanterna”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 februari 2015
- NewsVoice redaktion

Björn Eriksson kontaktuppror”Storbankerna har en dold agenda där de helst vill få bort kontanterna. Det dags att staten återtar befälet över deras kontanthantering”, säger den tidigare rikspolischefen Björn Eriksson i en artikel i DN. Eriksson har kallat till kontantupprorsmöte i Myntkabinettets lokaler idag, torsdag. Han hoppas att det ska komma politiker, bloggdebattörer och organisationer.

Text: NewsVoice | Bild: SvD

Björn Eriksson stormar mot landets affärsbanker med en vitbok ”Korten på bordet”, där han anklagar bankerna för att i lönndom avskaffa kontanterna och i stället skapa ett betalningsmonopol.

”Staten gav bankerna möjlighet att avskaffa kontanthanteringen för 10-15 år sedan. Nu är det dags att staten återtar befälet över bankerna.”

Om kontanterna marginaliseras som betalningsmedel kommer bankerna att kunna ta mer betalt för kortbetalningar, varnar Eriksson.

”Då kommer man att höja avgifter på korten ordentligt för då finns inget alternativ. Det är det som är syftet med bankernas strategi”, säger han till SvD.

Sedan 2009 då penningtvättslagen infördes har det blivit svårare att sätta in pengar på en vanlig bank. Har du sålt en soffa på Blocket för 3000 kr kan ditt insättningsförsök bemötas med ifrågasättanden av bankpersonalen som vill veta var pengarna kommer ifrån. Bankpersonalen har fått instruktioner att ställa frågor och syftet är att förhindra penningtvätt bla för att motverka terrorism.

Björn Eriksson konstaterar att det också har blivit svårare att plocka ut kontanter i automater. Han anser nu att bankerna hukar i debatten, skriver DN. Han säger att bankerna vägrar diskutera detta.

”Ytterst är det en demokratisk fråga. Ska kontanterna bort måst det ske med politiska beslut, inte för att bankerna vill tjäna mera pengar”, säger Björn Eriksson.

Björn Eriksson är ordförande i föreningen SäkerhetsBranschen

Text: NewsVoice

Björn Gustaf Eriksson (1945-) är en svensk ämbetsman som varit rikspolischef och landshövding i Östergötlands län åren 1996–2009. Han har tjänstgjort på Finansdepartementet/Budgetdepartementet, som departementssekreterare 1969–1976, departementsråd 1977–1981 och budgetchef 1981–1983. Han var därefter generaltulldirektör och chef för Tullverket och Kustbevakningen 1983–1988 samt rikspolischef 1988–1996. Eriksson var även president över Interpol, 1994–1996.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq