Annons: Hudiksvalls fredsdagar 7 mars 2015 – Är det fria ordet verkligen fritt?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 februari 2015
- NewsVoice redaktion

Dagligen överöses vi av nyheter och fakta om världen vi lever i, men kan vi lita på mainstream-medierna? Vissa nyheter blåses upp medan andra tonas eller tystas ner. Att inte nämna kan också vara att vilseleda. Noam Chomsky, sa: ”By the silence, you understand the importance”.

Affisch från “Brazilian Press Association” (Associação Brasileira de Imprensa) – “The censorship never gives up. It always comes back in a desguise.”

Därför anordnas i Hudiksvall en heldag, med seminarier där engagerade och insatta människor utbyter erfarenheter och tankar med oss. På kvällen ges en konsert för fred.

PROGRAM LÖRDAG 7 MARS

Moderator: Gunilla Kindstrand, redaktör Hälsingetidningar.

Förmiddag kl 10:00 – 13:00: ”Japan i katastrofens skugga”

 • Toru Bové och Seiko Matsuda från Japan ger personliga berättelser.
 • Åsa Moberg, författare och debattör.
 • Gösta Elmquist, frilansskribent och fotograf, föreläser och samtalar.

Eftermiddag kl 13:45 – 17:00: ”Vem dunklar vad?”

 • Agneta Norberg, Sveriges Fredsråd.
 • Torbjörn Sassersson, redaktör för nättidningen NewsVoice.se
 • Stina Oscarsson, regissör och fri skribent, fördjupar sig i problematiken.

Plats: Jakobsgården, Hudiksvall. Olof Bromans gata 8

Pris: För- eller eftermiddag 50 kr | Heldag 75 kr | Kaffe, te, smörgås finns att köpa

Förköp: Hudiksvalls Turistbyrå eller turistbyran.hudiksvall [kringla] hudiksvall.se eller på plats från kl 09:30.
Kontakt: My tel. 0650-334 31 och Annette: 0653-220 56 (Obs! kvällstid).

Arrangör: “Hudiksvalls Fredsdagar”, lokalavdelning för “Kvinnor för fred” och “Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen”.

 

Konsert för fred – Lördagen den 7 mars


Sverige medverkar internationellt i framtagandet av avancerade vapensystem. Det medierna ogärna skriver om måste komma fram. I
ntäkterna från konserten går oavkortat till uppmärksammandet av Sveriges roll i västvärldens militära utveckling.

”I afton damernas”

”Åttonde Marsorkestern” ger en försmak av Internationella kvinnodagen. Cristina Viksten, Kristina Bladin, Christina Bohlin, Cecilia Linde och Emma Bellung-Eriksson ger oss en musikalisk upplevelse i rasande tempo.

Ulrika Beijer, välsjungande artist, bjuder på sånger som berör.

Gisela Nordell, vissångerska, sjunger bland annat Wolf Biermann och Mikis Theodorakis.

Tid: Lördagen den 7 mars kl 19:30
Plats: Hudiksvalls Teater.
Pris: 100 kr, under 18 år gratis.
Förköp: Hudiksvalls Turistbyrå eller turistbyran.hudiksvall[kringla]hudiksvall.se, eller på plats från kl 19:00.
Kontakt: My tel. 0650-334 31 och Annette: 0653-220 56. Obs! kvällstid.

Arrangör: “Hudiksvalls Fredsdagar”, lokalavdelning för “Kvinnor för fred” och “Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen”.


Se alla aktiviteter (pdf) i Hudiksvalls kommun våren 2014

Mer om Hudiksvall på Wikipedia


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Vem dunklar vad? Massmedia är beroende av vetenskaplig forskning. Vilka styr denna sk vetenskapliga forskning? Ja och hur djupt kan man gräva? Hur djupt är hålet?

  Akademiker har skapat AcademicRightsWatch som bevakar den akademiska friheten där de rapporterar om de många fall då denna frihet satts på undantag.

  Ett aktuellt fall vid SLU visar att de inte bara påbjuder “gallring i skogen; det gallras även bland forskarnas publikationer”, vilket exemplifieras av att kalhyggeskritisk forskning raderades ur forskningsdatabasen. Anledningen var att professorn ifråga “ifrågasatt den vid SLU fastslagna vetenskapliga grunden för regeringens kalhyggespolitik”.

  Ett tidigare frihetsgrepp vid SLU var när “dåvarande landsbygdsministern som i ett regeringsbrev till universitetet dikterade de empiriska slutsatser som forskarna skulle presentera som sanna vid en konferens i Brasilien. Målet var att framställa den svenska modellen för skogsbruk som ett internationellt föredöme och därmed stärka varumärket Sverige. Forskarna själva ansåg dock att det inte fanns vetenskapligt belägg för de politiskt önskvärda slutsatserna, som de betraktar som besvärande etnocentriska.”

  Hur står det till med det fria ordet inom forskningen egentligen? Står fredsforskare också under försanthållna förpliktelser? Varifrån kommer deras forskningsmedel och för vilka syften?

  http://academicrightswatch.se/?page_id=46

 • Vem dunklar vad? Massmedia är beroende av vetenskaplig forskning. Vilka styr denna sk vetenskapliga forskning? Ja och hur djupt kan man gräva? Hur djupt är hålet?

  Akademiker har skapat AcademicRightsWatch som bevakar den akademiska friheten där de rapporterar om de många fall då denna frihet satts på undantag.

  Ett aktuellt fall vid SLU visar att de inte bara påbjuder “gallring i skogen; det gallras även bland forskarnas publikationer”, vilket exemplifieras av att kalhyggeskritisk forskning raderades ur forskningsdatabasen. Anledningen var att professorn ifråga “ifrågasatt den vid SLU fastslagna vetenskapliga grunden för regeringens kalhyggespolitik”.

  Ett tidigare frihetsgrepp vid SLU var när “dåvarande landsbygdsministern som i ett regeringsbrev till universitetet dikterade de empiriska slutsatser som forskarna skulle presentera som sanna vid en konferens i Brasilien. Målet var att framställa den svenska modellen för skogsbruk som ett internationellt föredöme och därmed stärka varumärket Sverige. Forskarna själva ansåg dock att det inte fanns vetenskapligt belägg för de politiskt önskvärda slutsatserna, som de betraktar som besvärande etnocentriska.”

  Hur står det till med det fria ordet inom forskningen egentligen? Står fredsforskare också under försanthållna förpliktelser? Varifrån kommer deras forskningsmedel och för vilka syften?

  http://academicrightswatch.se/?page_id=46

 • ” By the silence you know the importance….” Ett exempel ?
  Kvällspressen har nog inte så höga ambitioner vad gäller informationsvikten, men deras löpsedlar finns överallt och är omöjliga för gemene man att undkomma – dagligen : ” Kändisskvaller” finns där så gott som varje dag, men ” whistle-blowers ” inifrån psykiatrin är sällsynta .En gång som jag minns att det var på löpsedlarna, var när drottningens mamma hade drabbats av demens efter ECT, d.v.s. kändisfaktorn fanns .Detta ledde inte till något större intresse.
  Information om att allt fler unga mår dåligt har trängt igenom. Information om att ECT
  ges även till barn och unga har inte gjort det. Inte heller att det finns psykiatriker som vill utöka användningen i den här gruppen. Inte heller att det finns många som drabbats av mycket värre skador än att bli dement på gamla dar.
  Är detta viktigt eller inte ?

 • Dagens DN har en artikel om Mahmoud Abbas betr hans kommande besök. Artikelförfattaren kallar Abbas för “diktator”. Vidare påstås att “Abbas kansli säger åt medierna vilka nyheter de ska hoppa över”. Är det så annorlunda på svenska nyhetsredaktioner? Redaktörsbyten har ägt rum, vilket kritiserats då dessa inte längre kan agera lika självständigt som förut. Redaktörer lyder numera direkt under ägarna och måste därför mer strikt anpassa innehållet efter ägarnas ideologiska agenda.

  Jag tycker mig märka att DN skannar av kritik i alternativ media, vilken bemöts några dagar senare genom presentation av “fakta/sanningar” i olika artiklar.

 • ” By the silence you know the importance….” Ett exempel ?
  Kvällspressen har nog inte så höga ambitioner vad gäller informationsvikten, men deras löpsedlar finns överallt och är omöjliga för gemene man att undkomma – dagligen : ” Kändisskvaller” finns där så gott som varje dag, men ” whistle-blowers ” inifrån psykiatrin är sällsynta .En gång som jag minns att det var på löpsedlarna, var när drottningens mamma hade drabbats av demens efter ECT, d.v.s. kändisfaktorn fanns .Detta ledde inte till något större intresse.
  Information om att allt fler unga mår dåligt har trängt igenom. Information om att ECT
  ges även till barn och unga har inte gjort det. Inte heller att det finns psykiatriker som vill utöka användningen i den här gruppen. Inte heller att det finns många som drabbats av mycket värre skador än att bli dement på gamla dar.
  Är detta viktigt eller inte ?

 • Dagens DN har en artikel om Mahmoud Abbas betr hans kommande besök. Artikelförfattaren kallar Abbas för “diktator”. Vidare påstås att “Abbas kansli säger åt medierna vilka nyheter de ska hoppa över”. Är det så annorlunda på svenska nyhetsredaktioner? Redaktörsbyten har ägt rum, vilket kritiserats då dessa inte längre kan agera lika självständigt som förut. Redaktörer lyder numera direkt under ägarna och måste därför mer strikt anpassa innehållet efter ägarnas ideologiska agenda.

  Jag tycker mig märka att DN skannar av kritik i alternativ media, vilken bemöts några dagar senare genom presentation av “fakta/sanningar” i olika artiklar.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *