Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

“Zen” – En elegant, brittisk och politiskt laddad TV-serie som inspirerar

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 1 februari 2015
- Torbjörn Sassersson red.
Rufus Sewell is Aurelio Zen

FILM OCH ANALYS. Nyligen upptäckte jag TV-serien “Zen” från 2011 om den hederliga polisen Aurelio Zen spelad av Rufus Sewell. Handlingen i den kritikerrosade serien utspelas i dagens Italien. Zen arbetar i dragkampen mellan politiska viljor, kriminella individer och en polischef som snabbt vill lösa fallen, uppdrag som kräver Zen:s säregna intelligens.

Text: Torbjörn Sassersson | Video: klipp från “Zen”

“Zen” har en roande och något lågmäld dialog, ibland nästan minimalistisk, som passar den intellektuelle TV-tittaren. Man myser sig igenom avsnitten som innehåller mycket lite våld med dagens mått mätt.

Det som gör huvudkaraktären annorlunda:

 • Aurelio Zen löser brottsfallen med intelligens.
 • Han är en hederlig utredare som förstått det politiska spelet, men spelar inte med.
 • Han utsätts för påtryckningar från ministrar och skurkar, men låter sig inte skrämmas.
 • Han utövar inte våld.
 • Han är sinnebilden för den fredlige krigaren, den skicklige journalisten, den framgångsrike polisutredaren och
 • han är vinnaren.

Efter att ha sett ett par avsnitt av “Zen” inser jag att serien bara är tre avsnitt lång. Det kom som en mindre chock. Hur kan en sådan här elegant, välproducerad och kritikerrosad serie bara produceras i tre avsnitt? (bokserien består av 11 böcker, förf. Michael Dibdin)

Based on the books by the late Michael Dibdin, Zen won good notices from television critics with the Mail on Sunday calling it, “compelling, stylish and intelligent drama” and the Sunday Telegraph billing it as “the detective drama of the year”.

Rufus Sewell is Aurelio Zen

Svaret heter Danny Cohen idag högsta chef på BBC och under perioden som “Zen” sändes var han “controller” på BBC1 som låg bakom serien. Cohen la ned serien. Den 22 februari 2011 skriver The Guardian i artikeln: “BBC1 axes Rufus Sewell detective drama Zen” om beslutet utan att förklara varför. Däremot framkommer att produktionsbolaget Left Bank Pictures ville starta upp den igen.

Left Bank Pictures are currently in discussion with other UK broadcasters about Zen. We were delighted that this fresh and stylish detective drama resonated with British viewers, television critics and fans of the novels alike and remain hugely proud of the three films.

Foliehatt på

Efter att ha försökt finna den egentliga anledningen till varför serien lades ned, och kammat noll, är det dags att sätta på sig foliehatten. Kan serien ha varit för laddad ur ett politiskt perspektiv? Gillade inte Italien att britterna gjorde en TV-serie inspelad i Italien om landets korruption?

I ett avsnitt konfronterar Aurelio Zen en överstatlig maktelitgrupp kallad The Cabal med trådar in i Vatikanen. Ogillade Vatikanen serien? Vi vet att Vatikanen inte gillade Da Vinci-koden som möblerade om Vatikanens fundament. En kardinal hotade att stämma Dan Brown, mannen bakom filmen, enligt DN. Foliehatt av. Det är lätt att övertolka. Kanske “Zen” inte gav tillräckliga intäkter. Var den för dyr att producera i förhållande till intäkterna? Inte otänkbart.

En framgånsgrik och omtyckt TV-serie lades ner och trots försök att starta upp den igen blev det inga fler avsnitt. Nu är det år 2015 och serien börjar falla i glömska.

MailOnline - Rufus Sewell - Aurelio ZenEn tid efter att serien lagts ner kunde skådespelaren Rufus Sewell ses glida runt i Los Angeles i en röd italiensk sportbil av märket Alfa Romeo Spider. Han bar en svart lips och svart kostym likt den han hade som Aurelio.

Daily Mail spekulerar i artikeln: “Art imitating life: Rufus Sewell channels his cancelled TV character Aurelio Zen by donning a suit and driving a vintage car” (2011), att han imiterar sin filmkaraktär av nostalgiska skäl.

Jag rekommenderar serien som finns på Netflix och DVD.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

The Guardian, video: “Rufus Sewell: ‘If Zen was a film, I wouldn’t be in it'”

Aurelio Zen-serien av Michael Dibdin

 1. Ratking (1988) (blev TV-avsnitt)
 2. Vendetta (1990) (blev TV-avsnitt)
 3. Cabal (1992) (blev TV-avsnitt)
 4. Dead Lagoon (1994)
 5. Cosi Fan Tutti (1996)
 6. A Long Finish (1998)
 7. Blood Rain (1999)
 8. And Then You Die (2002)
 9. Medusa (2003)
 10. Back to Bologna (2005)
 11. End Games (2007)


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq