Carld Bildt intervjuade Mikhail Khodorkovsky på Kulturhuset Stockhlm

publicerad 31 mars 2015
- av Torbjörn Sassersson red.

Michail ChodorkovskijEn lågmäld Michail Chodorkovskij intervjuades av Carl Bildt på Kulturhuset i Stockholm, men när diskussionen kom in på Ryssland och demokrati säger han med hetta: "Respektera oss. Också vi ryssar förtjänar demokrati", skriver SvD.

Det går inte att dölja vem man är när man umgås med andra 24 timmar om dygnet. Min respekt för mina landsmän växte under min tid i fängelset. Det är det jag skriver om i min bok. Jag vill visa, framför allt för den ryska läsaren, att personer som hamnar i fängelse vill behålla sin mänskliga värdighet. Det finns till och med de som är redo att riskera sina liv för att behålla sin värdighet.

Mikhail Khodorkovsky kom nyligen ut med sin bok "Mina medfångar" i svensk översättning.

Foto: PressCenter of Mikhail Khodorkovsky and Platon Lebedev, Wikimedia Commons