Google vill straffa faktafientliga sajter som drivs av “felaktiga människor”

41
508

Felaktig människa

DEBATT OCH ANALYS. Internet som ett fritt media för pluralism, som ett fält fyllt av nyanserade åsikter och olika vetenskapliga perspektiv är snart blott ett minne. Kommersiella och statliga intressen vill komma år sk faktafientliga sajter på webben. Nu har ett nytt väsentligt steg tagits. Google ska bestämma vad som sant och vad som är falskt på internet.

Text: Torbjörn Sassersson, artikeln är uppdaterad | Foto: Crestock.com

NewsVoice rapporterade i juli 2014 om att BBC Trust beslutat att BBC inte längre ska tillåta sk klimathotsförnekare, vaccinkritiker och GMO-motståndare komma till tals i TV-programmen eftersom sakfrågorna inte ska anses vara omstridda. BBC anser nämligen att koldioxid har orsakat växthuseffekten samt att vaccin och GMO är toppen. Den som inte har dessa åsikter är inte välkommen som intervjuperson. Eftersom BBC är det största mediabolaget i Europa finns skäl att misstänka att andra stora mediabolag, inte minst SVT,  följer BBC:s exempel.

I januari 2013 lades fram ett EU-förslag från “The High Level Group on Media Freedom and Pluralism” som vill censurera, bötfälla eller sparka journalister som inte följer EU:s värderingar. Flera utländska tidningar reagerade negativt på förslaget från EU-avdelningen av uppenbara skäl, för vad exakt är “korrekta” värderingar?

Det här betyder att skribenterna, de undersökande journalisterna och debattörerna som skriver off mainstream inte får arbete på tidningar eller svartlistas av redaktioner och är de redan anställda riskerar de att få sparken.

Google vill automatiskt avgöra vad som är rätt och fel

Det senaste försöket att förhindra ett fritt internet och alternativa uppfattningar om viktiga frågor som läkemedel, genetiskt manipulerad mat och klimatfrågan, samt 100-tals andra sakfrågor som kommer att drabbas, är Google som redan är i full färd med att utveckla sin sökmotormjukvara för att straffa sajter, bloggar och nättidningar som publicerar vad som kallas “faktafientlig” information.

New Scientist som skrev om Googles projekt den 28 februari 2015 inleder första stycket med orden:

“The internet is stuffed with garbage. Anti-vaccination websites make the front page of Google, and fact-free “news” stories spread like wildfire. Google has devised a fix – rank websites according to their truthfulness.” / New Scientist, “Google wants to rank websites based on facts not links”

Public Service-kanalen SVT spär idag på nyheten i artikeln “Google vill straffa faktafientliga sajter” med orden om att “ovetenskapligt dravel” äntligen kan försvinna:

Google-straffa-faktafientliga-sajter“Sökjätten Google utvecklar en mjukvara som ska ranka sökresultat efter sajters trovärdighet. Detta för att se till att faktabefriade nyheter och konspirationsteorier inte ska kunna hamna högt i sökresultaten.”

“I dag bygger Googles sökresultat på hur många som länkar till en specifik sajt, oavsett kvaliteten på innehållet. Det här betyder att diverse mer eller mindre galna teorier kan hamna högt i sökstatistiken.”

“Konkret kan det innebära att en förälder som vill veta varför man bör vaccinera sina barn med stor sannolikhet möts av ovetenskapligt dravel maskerat som fakta, eller att den som söker efter information om 9/11-attackerna får veta att det var USA, och inte terrorister, som låg bakom det hela.”

Det här betyder att artiklar och inlägg på sajter och nättidningar som tex NewsVoice och Vaccin.me vilka inte alltid följer mainstream-uppfattningarna inte längre har en chans att hittas på de första sidorna av Google. Mätningar visar att ungefär 90% av surfarna på webben enbart tittar på sökträffarna på sid 1 på Google. Det som inte finns på sid 1 på Google finns i praktiken nästan inte alls.

Felaktiga fakta på faktafientliga sajter postas av felaktiga människor

När Google förklarar hur sökmaskinens mjukvara ska sålla bort “falska fakta” från riktiga fakta är svaret att de ska jämföra innehållet i artiklar på nätet med en kunskapsdatabank “The Knowledge Vault”. New Scientist beskriver i sin artikel: “Google’s fact-checking bots build vast knowledge bank” från augusti 2014 att Google redan har automatiskt insamlat 1,6 miljarder “fakta” och ur denna mängd av data bedömt att 271 miljoner “fakta” är korrekt eller trovärdigt.

New Scientist:

“The [truth-finding] software works by tapping into the Knowledge Vault, the vast store of facts that Google has pulled off the internet. Facts the web unanimously agrees on are considered a reasonable proxy for truth. Web pages that contain contradictory information are bumped down the rankings.”

Det är inte osannolikt att Google även direkt eller indirekt databasför de individer som anses posta “korrekta fakta” och “felaktiga fakta” på nätet. Det betyder att “felaktig information” postas av “felaktiga människor”.

ge-stod-newsvoiceIgår publicerade NewsVoice artikeln: “Brittisk mediamyndighet vill förbjuda RT.com från att sända västkritisk information” och lite tillspetsat kan Ryssland bedömas vara en “felaktig nation” eftersom den brittiska myndigheten anser att RT.com publicerar partisk information då den har ett ryskt perspektiv. “Korrekta länder” är däremot England och USA, vilka torgför BBC och CNN som sänder “korrekt” information avsedd för Västvärlden.

Det går inte att skriva denna artikel utan att nämna Orwells fantasimyndighet “Sanningsministeriet” i romanen “1984”. Orwell måste ha förutsett denna utveckling. Han visste bara inte exakt hur det skulle gå till. 

Förresten, den här artikeln riskeras att rankas som en “felaktig artikel”.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

“Google Will Silence Alternative Media Websites – Orwell’s ‘Ministry of Truth’ is Here”


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Prenumerera
Notify of
guest
41 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Redhawk
Redhawk
4 mars 2015 kl 20:58

Man behöver inte se så svart när det verkligen genomförs en faktakontroll, däremot är bedömning vilka människor/ länder är rätt och vilka är fel en hel annan fråga,där liknar det “Ministery of Truth”. Vi får bara hoppas att det därmed också faller bort alla inte “facta” baserade forskningar av vissa Läkemedelsgiganter som försöker sälja.
Det intressanta är att människan blir mer misstänksam ju mer man försöker inskränka frihet, men nästa steg är väl att startar ett skräckvälde för då finns det få som vågar tänka annorlunda. Diktaturer har alltid 20% verkliga anhängare och 80 % medlöpare.

Lisa
Lisa
Gäst
4 mars 2015 kl 21:35

Jag kan förstå att både gammelmedia och makten, som enbart har makt för att de har medel, inga andra direkta meriter, är skitnödiga nu när fler och fler överger makten och dess hantlangarna som spridare av objektiv information. Ett vapen de har är att definiera vilka som är “näthatare”, och de har helt missat att det är en rättfärdigad ilska över att ständigt bli marginaliserad, ignorerad och/eller helt enkelt kraftigt misstolkad. De som verkligen far illa i detta land tystas ner och/eller skuldbeläggs. När folk då inte orkar höra en enda tillrättalagd analys till av “verkligheten”, som de inte känner igen sig i, eller t.o.m. uppfattar som rena lögner, då är det lätt att bemöta ilskan genom att bunta ihop alla till “näthatare”, utan närmare förklaring. De är helt enkelt bara “fel” för de ifrågasätter staten, makten och smörjournalisterna. Snart får dock tillräckligt många människor problem på något sätt så att de inte kan förneka diskrepansen mellan ordbajseri och sanning, mellan de som gör gott och de som suger ut, mellan en sann dialog eller en åsiktsdiktatur.

Jaro Pleva
Jaro Pleva
Gäst
Reply to  Lisa
4 mars 2015 kl 22:56

Väl uttryckt, Lisa, jag håller med dig.

JR
JR
Gäst
4 mars 2015 kl 22:20

Intressant utveckling. Det lustiga med total censur blir att alla kommer rätt så fort underfund med den och de censurerande kommer automatiskt att få utreda sin egen dynga. De måste ju ersätta det som folk ser och upplever med en egen version som bara förpubertala personer går på. Total kontroll innebär också, ju fler som känner till den, att det som myndigheter får reda på inte stämmer med verkligheten. Folk kan ju dra till med vad som helst över telefonen som innebär massor av utredningar som hamnar i en återvändsgränd.

BO
BO
Gäst
4 mars 2015 kl 22:28

Folk över hela världen har vanan att googla, nu när google försöker tala om för oss vilka åsikter som är rätt får vi hitta en annan sökmotor… Och vips så blir internet fritt igen 🙂
några 100 miljoner personer minst vill ha fritt internet, så skapa nu en fri och gratis sökmotor så blir du rik….

Stella
Stella
Gäst
Reply to  BO
12 mars 2015 kl 00:52

duckduckgo?

Katarina
Katarina
Gäst
Reply to  Stella
12 mars 2015 kl 17:54

StartPage fungerar bra för mej.

Tobbe C
Tobbe C
Gäst
4 mars 2015 kl 22:47

Delar din analys, Torbjörn. Tror dock att det finns ett o för mycket på slutet där du skriver “den brittiska myndigheten anser att RT.com publicerar (o)partisk information”…

Ett annat filmtips när det gäller överflödiga myndigheter (och byrokrati) är Terry Gilliams mästerverk “Brazil”. Man kan göra många paralleller mellan denna film och dagens Sverige.

Red
Red
Gäst
Reply to  Tobbe C
4 mars 2015 kl 22:59

Tack för rättningen. Klart nu.

BO
BO
Gäst
4 mars 2015 kl 22:50

“Sanningsministeriet”

Mjo själv gillar jag ministry of silly walks

https://www.youtube.com/watch?v=IqhlQfXUk7w

🙂

Ulf Lagerström
4 mars 2015 kl 23:07

Helt klart ytterligare ett steg mot Orwells “1984-samhälle”. Yttrandefrihet och åsiktsfrihet inskränks nu i skrämmande fart. – När ska de de börja med kontroll och inskränkningar av individers tänkande och fantiserande?

Mayne Sundewall Hopkins
Reply to  Ulf Lagerström
5 mars 2015 kl 19:41

Många svenskar är redan så indoktrinerade av gammel-media att de inte längre har en egen åsikt ..märker jag när jag försöker(!) diskutera något som anses vara kontroversiellt.
Folks åsikter numera är oftast som klippta och skurna direkt från gammel-media. Det kan gälla politik, klimatet, chemtrails, GMOs, sjuk’vården’, homeopati, vaccin etc. ..och inte minst den gamla hederliga fetträdslan – ämnet spelar ingen roll.

‘Såpor och kändis-snack’ är nog, sedan ett bra tag, det som mest intresserar. Jag har förstått att det egentligen beror på ren självbevarelsedrift, eftersom man innerst inne vet att sanningen är dold – och det är enklast att helt enkelt slå på TVn och glömma bort verkligheten ett tag. Gör man detta tillräckligt ofta slutar man att tänka själv.

Det är arbetsamt att tänka själv. Det gör ont att tänka själv, eftersom man inser att man måste engagera sig, att man måste ta ställning, att man inte kan tiga, att man måste försvara sin ståndpunkt (ideligen!). Allt detta kostar på – i både tid och energi och inte sällan i hälsa.

Ändå växer antalet samhälls-engagerade människor; människor med åsikter! Människor som kan både tänka och handla. Människor som går samman i nätverk av olika slag och som delar information, svarar på frågor, ger råd och som stöder varandra när så behövs. Det finns inga gränser för vad som kan uträttas när man är del av en folkrörelse – för det är just det som sker, just nu ..över hela världen.

En stor del i detta har kanaler som NewsVoice, olika bloggar och inte minst de många grupperna på Facebook där människor kommer samman oavsett var de befinner sig i världen.

Tillgången till ocensurerad information måste värnas om!!

Per Larsen
Per Larsen
4 mars 2015 kl 23:14

Äntligen kan det bli enstop för rättshaverister, domedags profeter och andra bluffmakare.

Red
Red
Gäst
Reply to  Per Larsen
4 mars 2015 kl 23:56

Glöm inte Socialstyrelsen och Läkemedelsverket 😉

InPeace
InPeace
Gäst
5 mars 2015 kl 04:10

Google censurerar och anpassar redan sedan länge sökresultat och det har ju fungerat bra utan några större protester, så det är ju klart att de fortsätter nu att skjuta fram positionerna.

Både Sr och Svt censurerar, genom att klippa eller helt ta bort i sända program, som sedan läggs upp på deras arkiv på internet. De fall det har skett mest är direktsända program där de i efterhand redigerats då det inte passat deras agenda.

Red
Red
Gäst
Reply to  InPeace
5 mars 2015 kl 10:49

Instämmer i att SVT, SR redigerar hårt och styr in så att det passar dem. Jag brukar ofta upprepa detta så att det går ut till så många som möjligt. Jag har talat med många som chockerat fått se sig själva i TV eller lyssna på SR och se/höra hur de klippt bort det väsentliga och intervjuoffren placeras snyggt och prydligt exakt där de ska vara i sammanhanget.

Är det direktsändning blir de dock nervösa. Då dubbel- och trippelkontrollerar kanalerna intervjuoffren innan sändning så att man är med på vad man får säga.

När de ringer upp första gången kontrollerar de vad man har får åsikt. Om den inte passar vill de inte ha dig i studion alls. Om man uppger rätt åsikter för SVT/SR får man vara med. Innan sändning kontrollerar de att man håller sig till de man indirekt lovat att säga. Så går det till.

Om du har en avvikande åsikt från mainstream vill de ha med dig för att du ska placeras i det marginaliserade facket kanske ihopbuntad med någon annan med samma åsikt, men som har konstiga kläder, ser rolig ut eller är arbetslös och bor i skogen.

Katarina
Katarina
Gäst
Reply to  Red
5 mars 2015 kl 12:41

Sen säger dom att Ryssland är en diktatur. Jag undrar vad detta kallas då?

Eiwa
Eiwa
Gäst
5 mars 2015 kl 13:54

Jag är mållös Torbjörn. Det är skrämmande att det är så i detta fina land. Sverige är känt utomlands som en av världens främsta demokratier. Snacka om dold diktatur.

Lisa
Lisa
Gäst
Reply to  Eiwa
5 mars 2015 kl 15:12

Ja, men vi är även kända för att vara hycklarnas paradis på jorden. Undrar hur länge vi kan ljuga för oss själva? Ja, det är skrämmande. Jag vet inte riktigt hur jag ska stå ut emellanåt.

Rolf Löfgren
Rolf Löfgren
Gäst
5 mars 2015 kl 18:46

Vi lever i en demokratur. Myntat av Wilhelm Moberg på -60-talet. Ser ut som demokrati på ytan, men är i grunden en diktatur.

Ulf Lagerström
5 mars 2015 kl 22:40

Så sant Rolf, att “ser ut som en demokrati på ytan, men är i grunden en diktatur”. Jag har flera vänner av utländsk härkomst som vid sin första tid i Sverige beundrade landet för sin fridfullhet och vänlighet. Denna positiva inställning försvann när de efter en tid insåg att det inte är det möjligheternas eller valfrihetens land som det förknippas med. Många av dessa vänner med hög utbildning, och med ansvarsfulla yrken i sina hemländer, är idag ,efter flera år i Sverige inslussade i det “korrekta samhället” med att göra diverse aktivitetsåtgärder och studiecirklar.

Min yngste son som går sista året på Samhällsvetenskaplig linje har också fått upp ögonen för den åsiktsbegränsning som finns i skolan idag. De skolarbeten i svenska och samhälls-kunskap där han tänkt till själv och inte helt följt de “korrekta” spåren och åsikterna , har han fått underkänt i, trots att han i övrigt följt anvisningarna.

Christer Edman
Gäst
6 mars 2015 kl 00:19

Google och fb är de mest myndighetsstödda filtreringsmaskiner av alla. Nu ger de ge sig in ännu mer på AI och åsiktsstyrning med hela propaganda etablissemanget. Det är dags att se att se över alternativa vägar nu både av integritetsskäl och p g a försök till att kontrollera människors “mindset”.

Att det rör sig om fakta istället för ett ett verkligt hot mot Big Pharma och hela industrin med dess lobbyister, mutade myndigheter med traditionella medier borde vara välkänt.

Eller är det fortfarande inte det? Isåfall borde inga vara oroliga eftersom sanningen kommer ut ändå och endast de som ljuger och bedriver propaganda har något att förlora på transparens och öppenhet!

https://christeredman.wordpress.com/2013/02/24/are-you-in-control-of-your-presence-and-threats-in-social-media/

roffe
roffe
Gäst
6 mars 2015 kl 02:44

vad vi kan göra är ju att rösta med våra plånböcker – bojkotta google med sin censur och samsung med sina smarta tv-set som avlyssnar ditt vardagsrum och ja undvik att stödja massmedia som inte rapporterar verkligheten

hitta alternativa sökmotorer som är mer demokratiska etc
samverka med att sprida info om newsvoice som tar upp många relevanta aspekter av våra liv

ivanbjorn
Gäst
6 mars 2015 kl 11:19

Fakta kontroller bedömdes i alla tider. Sedan har dessa “fakta” visat sig vara fel si så där efter 200 år! Om google censurerar bort de som inte är godkända “fakta” idag censurerar de bort automatisk människors rätt att fritt utvecklas.

Med googles censur ser jag en värld som är fragmenterat, där vi och dem blir allt tydligare, inte bara mellan länder, men även för människor i vardagen.

Den esoteriska kunskapen säger oss att vi ALLA är ETT. Dagens system och politik strävar enbart efter att anklaga de som inte följer illuminaternas agenda. Agendan som strävar efter en halv förgiftad, lydig och sovande befolkning som makten i pyramidtoppen styr med tanke på sina egna särintressen.

De som följer denna agenda kommer att bli rikligt belönade. De som ser världen på ett annat sätt kommer att bli straffade i första hand inte av en myndighet men av den breda folkmassan som anammar det som sägs i den godkända media.

Folk kommer blir varandras bödlar helt enkelt. Tror ni mig inte så finns det exempel med doktor Enby t.ex. Människor har trakasserad honom personligen och t.o.m. skadat hans ägodelar p.g.a. mainstream medias “fakta”

Här bifogar jag ett exempel på det som blir godkänt i framtiden som “fakta” http://www.expressen.se/halsoliv/har-botar-blufflakaren-cancer-med-pepparrot/

Den som blir av en annan åsikt kommer inte långt med googles nya agenda.

Inkvisitionen i modern tappning!

Och vill ni ha “fakta” om vem som står bakom agendan i världen så har Benjamin Fulford en gång i tiden fått samma fråga: “Vem styr egentligen?”

Jag översatte delar av hans strävan att känna till detta här: http://ivansbj.blogspot.se/2014/10/benjamin-fulford-1310-2014.html

Vem vet, det kanske blir förbjudet att citera de i toppen eller att sammanställa deras egna agendor.

Exempel Henry Kissingers uttalande: “Military men are dumb, stupid animals to be used as pawns for foreign policy.”

Tobbe C
Tobbe C
Gäst
Reply to  ivanbjorn
7 mars 2015 kl 14:44

Fulford har uppenbarligen högt uppsatta kontakter och kan kanske vara värd att lyssna till. Men jag tycker att man bör känna till att han jobbar för en mäktig elitgrupp (“vita drakfamiljen”) som är påväg att ta över när en annan elitgrupp (i väst) försvagas. För oss vanliga dödliga kommer detta knappast att innebära någon förbättring, det enda som händer är att marionettspelaren byter docka…

Birgitta
Birgitta
Gäst
6 mars 2015 kl 14:50

Google:s ägare/administratörer är påverkade av ett naturvetenskapligt paradigm där tron på objektivitet är central. Forskarna Latour och Woolgar har i sin bok “Laboratory Life: The Construction of Scientific Facts ” redovisat sina etnografiska studier i ett laboratorium. Enligt dem kan ett laboratorium bl a ses som ett “literary system in which mere statements are turned into facts and vice-versa”.

Vad som räknas som fakta har mycket ofta koppling till makt, pengar och politik. En strypning av andras fakta kan ses som en form av åsiktsfascism.

http://en.wikipedia.org/wiki/Laboratory_Life#The_Construction_of_a_Fact:_The_Case_of_TRF.28H.29

Rolf Löfgren
Rolf Löfgren
Gäst
7 mars 2015 kl 11:00

Vem är ägare och styrande på Google? Finns det någon som vet?
Vad finns det för alternativ till Google?

Tobbe C
Tobbe C
Gäst
Reply to  Rolf Löfgren
7 mars 2015 kl 14:48

Angående alternativ så finns ju bl.a. ixquick.com startpage.com search.disconnect.me duckduckgo.com …

Samma fråga om ägande och styrande bör givetvis ställas även för dessa och svaren är väl lika osäkra här…

Greger
Greger
Gäst
Reply to  Rolf Löfgren
7 mars 2015 kl 15:51

Ledning på Google till viss del ägare (Inte så svårt att få fram)

https://www.google.com/about/company/facts/management/

Finns även en massa andra ägare i form av alla som äger aktier. Precis som i alla andra privata bolag, inget konstigt alls.

Ägnar man sig åt peer-reviewed vetenskap så är det liten risk att man blir bortsorterad från Google. Sitter man dock hemma i stugan och blandar en massa metaller i vatten och säljer dem som mirakelmedel så finns dock risken…

Birgitta
Birgitta
Gäst
Reply to  Rolf Löfgren
7 mars 2015 kl 19:24

Betr ägare och styrande i Google så är det en härva med bankirer och andra finansiärer. Google samarbetar med NASA och några av världens ledande företag. Ray Kurzweil är teknisk direktör på Google och världens ledande transhumanist. Det finns även röster som menar att CIA ligger bakom skapandet av Google andra säger Mossad. Kanske är det en härva av olika underrättelsetjänster världen över som vill ha stenhård koll på folk.

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Google

https://medium.com/@NafeezAhmed/how-the-cia-made-google-e836451a959e

http://radioislam.org/islam/english/jewishp/internet/jews_behind_internet.htm

Jocke
Jocke
Gäst
7 mars 2015 kl 16:48

Money talks ! blir det än mera konkret framöver ? mycket tyder på det. Jag kan fortfarande inte fatta att intelligenta damer som Marit Paulsen – tidigare “nära naturen” – och A-M C.Bildt numera båda förespråkar gmo – hur 17 kan man göra det med vetskap om hur Monsanto agerar ? är det så kanske att Monsanto har rätt och kritiken är fel, kan så mycket har skrivits som är fel ? Jag förstår inte, vill inte tro att de som förespråkar är köpta, men vilka “fakta” representerar den objektiva sanningen ? finns den ?

Eiwa
Eiwa
Gäst
7 mars 2015 kl 17:44

Som svar till dig angående vem som äger Google,

se länken

http://www.fourwinds10.net/siterun_data/media/internet/news.php?q=1262024557

Dessa är förmodligen rejält påbackade av amerikanska regeringen, CIA, FBI mfl.

Eiwa
Eiwa
Gäst
7 mars 2015 kl 17:59

Här kan ni få lite kött på benen vad gäller GMO

https://www.youtube.com/results?search_query=david+suzuki+gmo&sm=3

Eiwa
Eiwa
Gäst
7 mars 2015 kl 18:01
Sofia
Sofia
Gäst
11 mars 2015 kl 22:15

Då finns det fara för favoriten Flashback!
T.ex. har Uddevallamorden haft 8 milj visningar hittills!
Något att fundera över…

Sofia
Sofia
Gäst
20 mars 2015 kl 16:21
Rose-Marie Johansson
Rose-Marie Johansson
Gäst
30 april 2015 kl 09:30

Favorit boken Kallocain av Karin Boye dyker snabbt upp. Den blir väl snart förbjuden…
“ett framtida samhälle där individen tillhör staten”

Danne
10 april 2017 kl 19:34

Kan rekommendera http://www.yandex.com som ett alternativ.