Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Google vill straffa faktafientliga sajter som drivs av “felaktiga människor”

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 4 mars 2015
- Torbjörn Sassersson

Felaktig människa

DEBATT OCH ANALYS. Internet som ett fritt media för pluralism, som ett fält fyllt av nyanserade åsikter och olika vetenskapliga perspektiv är snart blott ett minne. Kommersiella och statliga intressen vill komma år sk faktafientliga sajter på webben. Nu har ett nytt väsentligt steg tagits. Google ska bestämma vad som sant och vad som är falskt på internet.

Text: Torbjörn Sassersson, artikeln är uppdaterad | Foto: Crestock.com

NewsVoice rapporterade i juli 2014 om att BBC Trust beslutat att BBC inte längre ska tillåta sk klimathotsförnekare, vaccinkritiker och GMO-motståndare komma till tals i TV-programmen eftersom sakfrågorna inte ska anses vara omstridda. BBC anser nämligen att koldioxid har orsakat växthuseffekten samt att vaccin och GMO är toppen. Den som inte har dessa åsikter är inte välkommen som intervjuperson. Eftersom BBC är det största mediabolaget i Europa finns skäl att misstänka att andra stora mediabolag, inte minst SVT,  följer BBC:s exempel.

I januari 2013 lades fram ett EU-förslag från “The High Level Group on Media Freedom and Pluralism” som vill censurera, bötfälla eller sparka journalister som inte följer EU:s värderingar. Flera utländska tidningar reagerade negativt på förslaget från EU-avdelningen av uppenbara skäl, för vad exakt är “korrekta” värderingar?

Det här betyder att skribenterna, de undersökande journalisterna och debattörerna som skriver off mainstream inte får arbete på tidningar eller svartlistas av redaktioner och är de redan anställda riskerar de att få sparken.

Google vill automatiskt avgöra vad som är rätt och fel

Det senaste försöket att förhindra ett fritt internet och alternativa uppfattningar om viktiga frågor som läkemedel, genetiskt manipulerad mat och klimatfrågan, samt 100-tals andra sakfrågor som kommer att drabbas, är Google som redan är i full färd med att utveckla sin sökmotormjukvara för att straffa sajter, bloggar och nättidningar som publicerar vad som kallas “faktafientlig” information.

New Scientist som skrev om Googles projekt den 28 februari 2015 inleder första stycket med orden:

“The internet is stuffed with garbage. Anti-vaccination websites make the front page of Google, and fact-free “news” stories spread like wildfire. Google has devised a fix – rank websites according to their truthfulness.” / New Scientist, “Google wants to rank websites based on facts not links”

Public Service-kanalen SVT spär idag på nyheten i artikeln “Google vill straffa faktafientliga sajter” med orden om att “ovetenskapligt dravel” äntligen kan försvinna:

Google-straffa-faktafientliga-sajter“Sökjätten Google utvecklar en mjukvara som ska ranka sökresultat efter sajters trovärdighet. Detta för att se till att faktabefriade nyheter och konspirationsteorier inte ska kunna hamna högt i sökresultaten.”

“I dag bygger Googles sökresultat på hur många som länkar till en specifik sajt, oavsett kvaliteten på innehållet. Det här betyder att diverse mer eller mindre galna teorier kan hamna högt i sökstatistiken.”

“Konkret kan det innebära att en förälder som vill veta varför man bör vaccinera sina barn med stor sannolikhet möts av ovetenskapligt dravel maskerat som fakta, eller att den som söker efter information om 9/11-attackerna får veta att det var USA, och inte terrorister, som låg bakom det hela.”

Det här betyder att artiklar och inlägg på sajter och nättidningar som tex NewsVoice och Vaccin.me vilka inte alltid följer mainstream-uppfattningarna inte längre har en chans att hittas på de första sidorna av Google. Mätningar visar att ungefär 90% av surfarna på webben enbart tittar på sökträffarna på sid 1 på Google. Det som inte finns på sid 1 på Google finns i praktiken nästan inte alls.

Felaktiga fakta på faktafientliga sajter postas av felaktiga människor

När Google förklarar hur sökmaskinens mjukvara ska sålla bort “falska fakta” från riktiga fakta är svaret att de ska jämföra innehållet i artiklar på nätet med en kunskapsdatabank “The Knowledge Vault”. New Scientist beskriver i sin artikel: “Google’s fact-checking bots build vast knowledge bank” från augusti 2014 att Google redan har automatiskt insamlat 1,6 miljarder “fakta” och ur denna mängd av data bedömt att 271 miljoner “fakta” är korrekt eller trovärdigt.

New Scientist:

“The [truth-finding] software works by tapping into the Knowledge Vault, the vast store of facts that Google has pulled off the internet. Facts the web unanimously agrees on are considered a reasonable proxy for truth. Web pages that contain contradictory information are bumped down the rankings.”

Det är inte osannolikt att Google även direkt eller indirekt databasför de individer som anses posta “korrekta fakta” och “felaktiga fakta” på nätet. Det betyder att “felaktig information” postas av “felaktiga människor”.

ge-stod-newsvoiceIgår publicerade NewsVoice artikeln: “Brittisk mediamyndighet vill förbjuda RT.com från att sända västkritisk information” och lite tillspetsat kan Ryssland bedömas vara en “felaktig nation” eftersom den brittiska myndigheten anser att RT.com publicerar partisk information då den har ett ryskt perspektiv. “Korrekta länder” är däremot England och USA, vilka torgför BBC och CNN som sänder “korrekt” information avsedd för Västvärlden.

Det går inte att skriva denna artikel utan att nämna Orwells fantasimyndighet “Sanningsministeriet” i romanen “1984”. Orwell måste ha förutsett denna utveckling. Han visste bara inte exakt hur det skulle gå till. 

Förresten, den här artikeln riskeras att rankas som en “felaktig artikel”.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

“Google Will Silence Alternative Media Websites – Orwell’s ‘Ministry of Truth’ is Here”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq