NASA planerar att hämta stenblock från asteroid och placera i omlopp runt månen

publicerad 29 mars 2015
- av NewsVoice

Med syftet att bla utveckla NASA:s försvar mot potentiellt farliga asteroider som rör sig nära jorden ska NASA hämta en del av en asteroid, vilken sedan ska placeras i en stabil omloppsbana runt månen. Projektet kallas “Asteroid Redirect Mission” (ARM) och inleds år 2020 enligt planerna.

Text: NewsVoice | Video: NASA.gov

NASA:s tidigare ambition var att hämta en hel asteroid till månen och motiveringen till nedskalningen är att det enklare projektet är bättre för att utveckla erfarenhet inför en kommande resa till Mars. NewsVoice nämnde det ursprungliga asteroid-hämtarprojektet i artikeln: “NASAs asteroidprojekt kan skapa ett Armageddon år 2020”.

“Asteroid Redirect Mission” kommer att utveckla metoder, teknik och erfarenheter för djupare utforskning av solsystemet med bemannade resor, enligt ett uttalande av Robert Lightfoot som är NASA associate administrator.

“The option to retrieve a boulder from an asteroid will have a direct impact on planning for future human missions to deep space and begin a new era of spaceflight.”

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: asteroid
 • Vitsen gissar jag är att kunna göra tester av hur mycket den ändrar bana vid en viss typ av påverkan. Klarar man att få god överensstämmelse mellan teori och praktik under såna stabila förhållanden, där man har mycket tid att mäta många gånger, då vågar man lita på att det går att skala upp det så att det fungerar även när man bara har väldigt lite tid på sig och en farlig rymdsten är på väg att träffa jorden om den inte styrs undan.
  I medel kommer det en rymdsten/år motsvarande sprängkraften hos ett taktiskt kärnvapen.
  Per hundra år en med sprängkraften hos en ordinär vätebomb.
  Även de mycket mer sällsynta ännu större, som hotar hela civilisationen kan råka komma just under vår tid även om risken är liten. Så det är legitimt att bygga upp precis kunskap utan att det för den skull brådskar. Det är ju något som ligger i allas intresse.

 • Den intressanta frågan är ju varför man vill placera en sten i omlopp. Det måste finnas andra sätt att förbereda sig för rymdfärder än att hämta klippblock från yttre rymden, för att placera dessa i omlopp.

  Vad säger riskanalysen om detta?

  Finns det ingen risk att stenen hamnar på jorden i tex. en stad med skada på människor, djur och egendom som följd?

  Om man valt att hämta material för studier i laboratorium så hade saken varit en annan, men detta verkar inte helt säkerhetsmässigt genomtänkt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *