Professor Allen Frances: Människor är mer än någonsin offer för läkemedelsindustrin

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 mars 2015
- NewsVoice redaktion
Allen Frances - Foto: Allen Frances Twitter

Allen Frances - Foto: Allen Frances TwitterFelmedicinering är en av de vanligaste dödsorsakerna i USA och orsaken är att läkare feltolkar diagnosbeskrivningarna, enligt den amerikanska psykiatrikern och DSM-kritikern Allen Frances som föreläste i Stockholm den 18 mars 2015. Hans föredrag hade titeln: ”The medicalization of ordinary life”.

Foto: Allen Frances, Twitter

Ellinor Gotby Eriksson från tidningen Modern Psykologi var på plats. Hon skriver i sin artikel Allen Frances: ”Normala beteenden sjukdomsförklaras”:

Allen Frances är en av upphovsmännen till den fjärde versionen av DSM (Diagnostic and statistical manual), den ”diagnosbibel” som används inom psykiatrin över hela världen. Men efter att ha uppmärksammat den massiva ökningen av diagnoser inom adhd, bipolär sjukdom och autism har han blivit en av de skarpaste kritikerna av hur manualen används. Han är också en av de skarpaste kritikerna av den senaste versionen, DSM-5, som kom härom året.

Allen Frances anser att diagnostiseringarna sker alldeles för lättvindig, under stress där läkarna inte har tid med patienterna, att människor mer än någonsin är offer för läkemedelsindustrin samt att ingen hänsyn tas till det psykologiska och sociala sammanhanget. Allt tolkas som biologiska symtom som kan botas med tabletter [dvs kemikalier, red anm], skriver Gotby Eriksson.

Allen Frances går så långt och påstår att den medicinska behandlingen i många fall är farligare än patientens ursprungliga tillstånd.

Rewrite: NewsVoice

Allen Frances är styrelsemedlem i ”The DSM-IV Task Force”, professor emeritus och tidigare styrelsemedlem vid ”Deptartment of Psychiatry” vid Duke University, USA.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq