Professor Allen Frances: Människor är mer än någonsin offer för läkemedelsindustrin

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 23 mars 2015
- NewsVoice redaktion
Allen Frances - Foto: Allen Frances Twitter

Allen Frances - Foto: Allen Frances TwitterFelmedicinering är en av de vanligaste dödsorsakerna i USA och orsaken är att läkare feltolkar diagnosbeskrivningarna, enligt den amerikanska psykiatrikern och DSM-kritikern Allen Frances som föreläste i Stockholm den 18 mars 2015. Hans föredrag hade titeln: “The medicalization of ordinary life”.

Foto: Allen Frances, Twitter

Ellinor Gotby Eriksson från tidningen Modern Psykologi var på plats. Hon skriver i sin artikel Allen Frances: ”Normala beteenden sjukdomsförklaras”:

Allen Frances är en av upphovsmännen till den fjärde versionen av DSM (Diagnostic and statistical manual), den ”diagnosbibel” som används inom psykiatrin över hela världen. Men efter att ha uppmärksammat den massiva ökningen av diagnoser inom adhd, bipolär sjukdom och autism har han blivit en av de skarpaste kritikerna av hur manualen används. Han är också en av de skarpaste kritikerna av den senaste versionen, DSM-5, som kom härom året.

Allen Frances anser att diagnostiseringarna sker alldeles för lättvindig, under stress där läkarna inte har tid med patienterna, att människor mer än någonsin är offer för läkemedelsindustrin samt att ingen hänsyn tas till det psykologiska och sociala sammanhanget. Allt tolkas som biologiska symtom som kan botas med tabletter [dvs kemikalier, red anm], skriver Gotby Eriksson.

Allen Frances går så långt och påstår att den medicinska behandlingen i många fall är farligare än patientens ursprungliga tillstånd.

Rewrite: NewsVoice

Allen Frances är styrelsemedlem i “The DSM-IV Task Force”, professor emeritus och tidigare styrelsemedlem vid “Deptartment of Psychiatry” vid Duke University, USA.

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Att människor ändrar sitt agernade å de ser att det blev så fel är bara positivt för mänskligheten. då visar de även att de tar ansvar för felen som uppkom och hur många vågar göra det? Stå för att det blev fel?
  Tack vi behöver fler som vågar säga, det blev fel men nu tänker vi rätt istället.

 • Hej Olov

  Varje människa har tillgång till möjligheten att förändra sin tidigare uppfattning. Det gäller även psykiatriker.
  Och varför ifrågasätter du hans kritik när var och en av oss begriper att han har rätt?
  mvh
  /Lars

 • Det låter ju trevligt att Frances kommit fram till det här, men fakta är ju också att han själv, som redaktör för DSM IV varit en av de som verkligen bidragit till det diagnosvansinne vi nu ser. Frances är inte den “white knight” som han framställs som. En utmärkt granskning av hans bidrag till den nuvarande situationen har gjorts av Paula Caplan i den nyss publicerade artikeln Diagnosisgate: Conflict of Interest at the Top of the Psychiatric Apparatus,

  http://www.oa.uottawa.ca/journals/aporia/articles/2015_01/commentary.pdf

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *