SSRI ökar diagnosen bipolär sjukdom i Sverige

publicerad 5 mars 2015
- Thomas Arvidsson
Depression - Foto: Crestock.com

Depression - Foto: Crestock.com

Thomas-ArvidssonDEBATT. Allt fler personer får nu diagnosen bipolär sjukdom efter att ha använt antidepressiva SSRI-preparat. Varför? Jo, personer med bipolära tendenser, men utan diagnos, söker aldrig hjälp i sina maniska faser. Varför skulle de göra det? I de lägena mår de ju jättebra och livet leker.

Text: Thomas Arvidsson | Foto: Crestock.com

Men så kommer den depressiva fasen och de söker hjälp ofta på en vårdcentral för att de är nedstämda och deprimerade. Läkaren ser ju bara nedstämdheten och depressionen och hinner inte på 20 minuter göra någon närmare utredning. Lösningen blir väldigt ofta diagnosen “egentlig depression” och medicinering med antidepressiva SSRI-preparat.

Det finns en allvarlig biverkan av dessa SSRI-medel som hittills inte har uppmärksammats så mycket men som nu växer och skapar stora problem. De skapar och förstärker manier. De små maniska faser som patienten förut hade blir nu tusen gånger värre av SSRI-preparaten och det blir rena katastrofen för många.

Att ge en bipolär patient SSRI är farligt och kan ge mycket allvarliga manier som ställer till det riktigt ordentligt och i värsta fall leder till fullständig katastrof på grund av patientens maniska beteende som kan orsaka så mycket elände och problem.

Att SSRI snabbt fick namnet “lycko-piller” i USA kan mycket väl bero på just det förhållandet att bipolära patienter fick manier och upplevde en stor “lycka”.

Detta är ett stort problem och förklarar varför fler och fler patienter får diagnosen bipolär sjukdom efter att ha använt SSRI under en längre period.

Text: Thomas Arvidsson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: SSRI
 • För samhället vore det billigare och fördelaktigare att bota människan.. Synergin och dess effekter är obetalbara… Vore det bara inte för rovdjursdriften..

  • Medel mot epilepsi planar ut både toppar och dalar. Antiepileptika används i USA som förstahandspreparat, dessvärre är det litium som är förstahandsvalet i Sverige. Dessvärre därför att kraftig viktökning är en synnerligen vanlig biverkan.

  • adam – har någon berättat för dig VARFÖR du “blivit” bipolär? Kanske är det en naturlig reaktion hos en känslig person på ett degenererande samhälles totala känslokyla?
   Dessutom pågår det saker i den stora verkligheten som våra “forskare” inte har en susning om och som påverkar ett stort antal människors humör och balans. Jag är en av många som känner av detta, men eftersom jag vet vad som sker så kan jag hantera dalarna bättre (vanligtvis försöka sova mer). Utmattning pga dålig sömn är en starkt bidragande orsak till dessa djupa dalar och när “trycket” för en tid släpper, så blir man snudd på euforisk och synnerligen konstruktiv.

   • ehm, alltså typ tio år sen, vid 15-16 års ålder så började saker kännas tråkigare o tråkigare, nån form av depression och typ känslomässig avtrubbning. idag var en bra dag, tack vare ett lyckat test av taurin, men man var ju lite igång några timmar. intressant inlägg, alla tips välkomnas, självklart är sömn A och O om man snackar hälsa. 🙂

    allt är välkommet!

  • Tack för tipset/länken! Det var riktigt informativa filmer. Någonting som borde sändas på svt (men det är väl ingen risk).

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *