SSRI ökar diagnosen bipolär sjukdom i Sverige

publicerad 5 mars 2015
- av Thomas Arvidsson
Depression - Foto: Crestock.com

Depression - Foto: Crestock.com

Thomas-ArvidssonDEBATT. Allt fler personer får nu diagnosen bipolär sjukdom efter att ha använt antidepressiva SSRI-preparat. Varför? Jo, personer med bipolära tendenser, men utan diagnos, söker aldrig hjälp i sina maniska faser. Varför skulle de göra det? I de lägena mår de ju jättebra och livet leker.

Text: Thomas Arvidsson | Foto: Crestock.com

Men så kommer den depressiva fasen och de söker hjälp ofta på en vårdcentral för att de är nedstämda och deprimerade. Läkaren ser ju bara nedstämdheten och depressionen och hinner inte på 20 minuter göra någon närmare utredning. Lösningen blir väldigt ofta diagnosen "egentlig depression" och medicinering med antidepressiva SSRI-preparat.

Det finns en allvarlig biverkan av dessa SSRI-medel som hittills inte har uppmärksammats så mycket men som nu växer och skapar stora problem. De skapar och förstärker manier. De små maniska faser som patienten förut hade blir nu tusen gånger värre av SSRI-preparaten och det blir rena katastrofen för många.

Att ge en bipolär patient SSRI är farligt och kan ge mycket allvarliga manier som ställer till det riktigt ordentligt och i värsta fall leder till fullständig katastrof på grund av patientens maniska beteende som kan orsaka så mycket elände och problem.

Att SSRI snabbt fick namnet "lycko-piller" i USA kan mycket väl bero på just det förhållandet att bipolära patienter fick manier och upplevde en stor "lycka".

Detta är ett stort problem och förklarar varför fler och fler patienter får diagnosen bipolär sjukdom efter att ha använt SSRI under en längre period.

Text: Thomas Arvidsson