ETC: TTIP-avtalet skjuts upp

publicerad 4 april 2015
- Henrik G

TTIPInte långt efter att EU-ländernas ledare satte målet att TTIP-avtalet ska vara klart i år, skrotas planerna. I stället satsar de på att vara klara innan Barack Obamas presidenttid är över i januari 2017, skriver Dagens ETC.

Text: Amanda Schulin, ETC

Det omfattande handelsavtalet mellan EU och USA är en surdeg som världens ledare knådar vidare. Målsättningen var ett färdigt och underskrivet avtal under 2015. Men det kommer inte att lyckas, medger handelskommissionär Cecilia Malmström som ansvarar för det omtvistade frihandelsavtalet mellan EU och USA.

Läs hela artikeln på ETC

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Perra J, den text Du läste och citerade i artikeln på ETC är producerad av den tredje statsmakten utan personligt ansvar och risk, för säkerhetsbrist i producerat resultat (att lura marknaden att läsa och TRO på budskapet), ”Det är ett betydligt slappare system.”.

  Tack för Din text: ”Rätta mig om jag har fel – för jag hoppas jag har fel.”!

  Du har FEL och det kan bero på att Du under förbrukad tid i livet, av det allmänna skolsystemet är lärd, tränad och betygsatt, att LYDA budskap, producerat av EN felprogrammerad journalist, anställd av eller med uppdrag för ETC u.p.a. och risk för säkerhetsbrist i producerat resultat.

  Ditt budskap “företagen stämmer myndigheter”, förklarar att Du i nutid och mentala rum inte vill, kan eller vågar FÖRSTÅ när, var och varför ord/begrepp kan vara rätt eller fel.

  Laglösa kollektiva pronomen eller pluralisform på rättssubjekt, har INTE den kvalitet och säkerhet i nutid och rum, som äger enskild möjlighet att stämma laglösa kollektivt i EN domstol lokalt i EN delstat i USA eller lokalt i EN medlemsstat, på den inre solidariska marknaden i EES och Europeiska unionen.

  • Jag vill hävda att du behöver revidera din syn på saken Adam, rörande din slutsats som företag och myndigheter har tolkningsföreträde på. I USA har vi 13e tillägget som i de överväldigande antalet rättsfall som varit uppe handlat om att juridisk person har samma rättigheter som fysisk person. Det har i alla fall prejudikaten visat på.

  • Tack för kommentar Adam. Det du säger får mig att reflektera: Om det du säger stämmer in på mig, så hade jag aldrig skrivit det jag skrev. Om jag hade lydit, och inte vågat förstå, hade jag heller aldrig vågat se saken från den vinkel jag ser det?
   Jag lämnade ut mig lite när jag skrev “rätta mig om jag har fel…”. Intressant att du hugger tag i just detta. Men tack ändå, jag är så van vid att mötas av kompakt tystnad.

 • Jag läste artikeln på ETC, som slutar:
  Det är helt olika principer för kemikaliekontroll i USA och Europa. I Europa är det företagens ansvar att säkerställa att kemikalielagstiftningen följs. I USA har myndigheter det yttersta ansvaret och stämmer företagen om de bryter mot kemikalielagstiftning. Det är ett betydligt slappare system.

  Det sägs inget om den verkliga faran – scenariot där företagen stämmer myndigheter.
  Det finns globala företag som är så stora att de verkar genom myndigheter och således blir myndigheten. Monsanto är ett exempel. De har sådan makt att kan diktera en nations lagstiftning, och ha lagen på sin sida såsom en del av myndigheten. Rätta mig om jag har fel – för jag hoppas jag har fel.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *