“I bombens skugga” – Dokumentär om Frankrikes nukleära övergrepp mot Polynesien

publicerad 2 april 2015
- av NewsVoice

Atombombsprov i franska Polynesien

De franska kärnvapenproven i Stilla havet upphörde 1996 strax efter Mitterands styre, men de negativa effekterna för de som bor i Polynesien är en verklighet fram till idag och in i framtiden. 193 provsprängningar initierades av den franske presidenten Charles de Gaulle. Riskerna och följderna av provsprängningarna meddelades ej lokalbefolkningen istället pratade han om fantastiska möjligheter för folket.

Bildruta från arkivfilm, public domain | Se filmen tom lör 20 jun 2015 | Produktion: Helgi Felixson och Titti Johnson

Kärnvapenprov under 30 år i atmosfären och under jorden har lämnat radioaktiva soptippar i bombens skugga och människor sjuka i cancer.

Det skedde 39 radioaktiva nedfall på Tureia, där nästan alla är sjuka i allvarliga cancersjukdomar. Moruroa-atollen är på väg att kollapsa, falla isär och sjunka. 143 underjordiska bombsprängningar har gjort att radioaktivitet sprids via grundvattnet. Det finns minst 2-3 ton plutonium under vattnet som kommer att drabba många generationer framöver och det går inte att överblicka följderna.

En NewsVoice-läsare som såg filmen kommenterar:

Polynesien är en fransk koloni sedan slutet av 1700-talet utan eget självstyre. Idag är franska Polynesien en nukleär avstjälpningsplats där den franska militären bestämmer. Charles de Gaulle lovade franska folket fred i en farlig värld. Makten och eliten hade sagt sitt som vanligt utan att bry sig om de katastrofala följderna inte bara för lokalbefolkningen utan även för oss alla. Vi lever ju i en global värld med allt vad det innebär. Även IAEA svek lokalbefolkningen liksom det franska socialistpartiet. Nationalförsamlingen tog aldrig upp frågan.

Se filmen tom lör 20 jun 2015

Text: NewsVoice