John Virapen – en insider från läkemedelsjätten Eli Lilly har gått vidare

publicerad 29 april 2015
- av Torbjörn Sassersson red.
John Virapen

John VirapenJohn Virapen som NewsVoice intervjuat flera gånger gick tyvärr vidare söndagen den 26 april. Svensk sjukvård kunde inte rädda hans liv. Efter sig lämnar Virapen flera böcker och en kommande biofilm.

John Virapen har gjort sig världskänd som en av de mest betydelsefulla insiders som avslöjat korruptionen inom läkemedelsindustrin. Virapen hade flera höga poster inom bolaget Eli Lilly, som låg bakom Prozac/Frontec. Han var bland annat Sverige-VD.

Han var mycket framgångsrik inom sitt arbete, men medkänslan och samvetet satt djupare än viljan att tjäna stora pengar. Steg för steg kom han ut med sanningar som fick Big Pharma att skälva. Virapen inspirerade många personer som tex Peter Gøtzsche chefen på Cochrane-institutet som 2013 gick samma väg i och med utgivningen av sin bok om en kriminell läkemedelsindustri.

Virapens budskap till världen är tydligt: “Lita inte på läkemedelsmaffian. De är bara ute efter pengar. Allt handlar om marknadsföring. En stor del av bolagens forskningsbudget går i själva verket åt till att muta läkare. Medicinerna hjälper inte och värst är det med antidepressiva medel”, sa han om och om igen till undertecknad i samband med talrika telefonsamtal. Några av dessa samtal blev till intervjuer och det finns fortfarande ännu opublicerade ljudinspelningar.

Efter sig lämnar Virapen flera böcker och en kommande Hollywood-film baserad på hans bästsäljare “Side Effects Death”. John Virapens son Stanley bekräftar kontraktets äkthet.

Allt som Virapen kände till ville han inte offentliggöra på grund av lojalitet till de personer inom industrin som han var vän med. Det finns därför nu ett behov av att dessa personer väljer att gå ut med vad de vet. Världen har rätt att få veta hur industrin arbetar och vad den mörkar. Virapen visade vägen för många genom sitt mod.

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: John Virapen
 • Ja, det var sorgligt. Visselblåsare behövs i högsta grad. Korruption, verkar vara mer eller mindre självgående tyvärr. Tror han har inspirerat och inspirerar många, fortsätta sprida ljus in i de mörka korridorerna.

 • Jag har själv läst John Virapens intressanta bok: Piller och profiter. Det är sorgligt när människor som vill det goda, som John dör. Det behövs många visselblåsare som John, för att informera människor hur vårt samhälle egentligen ser ut, inte minst när det gäller den sjuka vården. Det är skandalöst hur illa John blev behandlad av sjukvårdens personal när han själv behövde hjälp.
  Det är förtröstansfullt att veta att John får vila och må bra på andra sidan.

 • Mitt hjärta fylldes av sorg även om jag “vet” att han bara lämnade sin plågade fysiska kropp och nu går in i en andlig värld där han slipper plågor. Kanske kan han från den andliga sidan, i rollen som skyddsande, lyckas ge möjliga visselblåsare inspiration, kraft och mod att gå ut med vad de vet… Kanske finns det de som är på gränsen till pension och därmed blir “statligt anställda” och “oberörbara”…
  Njut av friheten, John! Jag är glad att jag hann få prata med dig i samband med att jag skrev min artikel om din fantastiska bok “Piller & profiter”.

 • Tänk, att alla modiga och insatta människor dör för tidigt. Man John lämnade många fina spår. Men. Det är sorgligt att han lämnade oss redan nu. Han hade så mycket mer att ge, tror jag.

 • Jag beklagar djupt John Virapens bortgång. Vi var vänner, hade mycket kontakt, planer för framtiden och bollade mycket ideér. Jag kunde följa hans kamp mot sjukdomarna nästan dagligen. Det känns tomt, mycket tomt efter John bortgång. Vi kommer att komma ihåg John Virapen för det mod han visade när han hoppade av läkemedlsbranschen och blev en av de först “visselblåsarna” som kunde avslöja Big Pharmas skumraskaffärer. R.I.P John och stort tack för allt du gjorde för mänskligheten.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *