John Virapen – En insider från läkemedelsjätten Eli Lilly har gått vidare

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 29 april 2015
- Torbjörn Sassersson
John Virapen

John Virapen som NewsVoice intervjuat flera gånger gick tyvärr vidare söndagen den 26 april. Svensk sjukvård kunde inte rädda hans liv. Efter sig lämnar Virapen flera böcker och en kommande biofilm.

John Virapen har gjort sig världskänd som en av de mest betydelsefulla insiders som avslöjat korruptionen inom läkemedelsindustrin. Virapen hade flera höga poster inom bolaget Eli Lilly, som låg bakom Prozac/Frontec. Han var bland annat Sverige-VD.

Han var mycket framgångsrik inom sitt arbete, men medkänslan och samvetet satt djupare än viljan att tjäna stora pengar. Steg för steg kom han ut med sanningar som fick Big Pharma att skälva. Virapen inspirerade många personer som tex Peter Gøtzsche chefen på Cochrane-institutet som 2013 gick samma väg i och med utgivningen av sin bok om en kriminell läkemedelsindustri.

Virapens budskap till världen är tydligt:

“Lita inte på läkemedelsmaffian. De är bara ute efter pengar. Allt handlar om marknadsföring. En stor del av bolagens forskningsbudget går i själva verket åt till att muta läkare. Medicinerna hjälper inte och värst är det med antidepressiva medel”, sa han om och om igen till undertecknad i samband med talrika telefonsamtal. Några av dessa samtal blev till intervjuer och det finns fortfarande ännu opublicerade ljudinspelningar.

Efter sig lämnar Virapen flera böcker och en kommande Hollywood-film baserad på hans bästsäljare “Side Effects Death”. John Virapens son Stanley bekräftar kontraktets äkthet.

Allt som Virapen kände till ville han inte offentliggöra på grund av lojalitet till de personer inom industrin som han var vän med. Det finns därför nu ett behov av att dessa personer väljer att gå ut med vad de vet. Världen har rätt att få veta hur industrin arbetar och vad den mörkar. Virapen visade vägen för många genom sitt mod.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: John Virapen