Väloljat propagandamaskineri pekar ut ryssen – Få ser det industriella militära komplexets trollstav

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 29 april 2015
- Torbjörn Sassersson

Expressen-rysshotet2015ANALYS. Moskva och Vladimir Putin slår tillbaka, skriver Expressen och beskriver hur den ryska statens propagandanyhetsbyrå, Sputnik News, använder den finländska ubåtsjakten för att gå till angrepp mot Sverige. Sputnik News talar om ”Stockholms-syndromet” och att den långvariga ”svenska paranoian” om ubåtar nu kan spridas till Finland. ”Vi vet att i 30-40 års tid har Sverige använt inbillade ryska ubåtar som propagandataktik för att öka rädslan för Ryssland”, säger en påstått finländsk expert till nyhetsbyrån. Så inleder Expressen sin artikel: Rysk attack – mot Sverige: ”Taktik”.

Expressen har intervjuat en rad svenska nyckelpersoner som pekar på en ökande aggressivitet från Ryssland och behovet av mer resurser till svenska försvarsmakten och även ett ökat samarbete med det finska försvaret. Upprustningen av vapenarsenalerna blir den enda naturliga konsekvensen.

Vad Expressen lyckas få med är att varken Finland eller Sverige lyckats fastställa identiteten på de påstådda ubåtarna, men på något sätt ska det vara ryska ubåtar i alla fall. Den debatt som däremot utelämnas rör sig runt det faktum att den västliga militära industrin har en långt gången kapacitet att strategiskt planera, utföra och påverka statsmakter att spela med i ett spel för att öka inflödet av skattemedel till sin egen verksamhet. Vapen av alla de slag ska nu köpas för medborgarnas skattepengar.

Aktiv påverkan – så kan det gå till

industriella-militara-komplexet-medier

Om så är fallet har Sputnik News helt enkelt rätt. En svensk paranoia baserad på diverse ubåtsincidenter – där fingret alltid ska pekas mot Ryssland – är endast en taktik ”made in Sweden”. Bakom kan vi ana tex Saab som i boken Saudivapen beskrivs som den part som dikterade händelseutvecklingen, ett skeende som välvilligt och rättrådigt påhejades av svenska duktiga politiker i betydande positioner.

Vad som måste påpekas är att även den ryska militära industrin gynnas av hetsen mot Ryssland eftersom resurser, läs pengar, nu i ökad omfattning även slussas till den. Faktum är att alla militära industrier gynnas av mediernas, politikernas och de militärt initierade incidenterna. Det blir en bekräftelse-loop som enligt flödesschemat: ”problem – reaktion – lösning”, där både problemet och lösningen har samma leverantörer, det nationslösa industriella militära komplexet vilket inkluderar alla ”försvarsmakter”.

DI-Saab-Saudi-2015Detta bakomliggande spel klarar fortfarande inga västliga tidningar att beskriva utan deras rapportering rör sig konstant inom fältet ”reaktion”. Oidentifierbarheten av de förment kränkande ubåtarna blir en viktig pusselbit i den militära strategin. Det väsentliga är att en illusorisk bild hålls upp så länge den gynnar målsättningarna hos de parter som får ut något av händelseutvecklingen. Duktiga politiker kan efterlysa internationella försvarssamarbeten och varför inte passa på att hoppas på ”ökad sysselsättnig”. Medierna säljer lösnummer. Försvarsmakten kan leverera trygghet och bakom finns gränslösa PR-byråer som arbetar för en nationsoberoende vapenindustri.

Text och analys: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Marcus och Jacob Wallenberg är sannolikt svenska krigsindustrins största lobbyister

Ny bok ”Saudivapen” avslöjar: Hemligt brev avgjorde Saudiaffären

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq