Väloljat propagandamaskineri pekar ut ryssen – Få ser det industriella militära komplexets trollstav

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 29 april 2015
- Torbjörn Sassersson red.

Expressen-rysshotet2015ANALYS. Moskva och Vladimir Putin slår tillbaka, skriver Expressen och beskriver hur den ryska statens propagandanyhetsbyrå, Sputnik News, använder den finländska ubåtsjakten för att gå till angrepp mot Sverige. Sputnik News talar om “Stockholms-syndromet” och att den långvariga “svenska paranoian” om ubåtar nu kan spridas till Finland. “Vi vet att i 30-40 års tid har Sverige använt inbillade ryska ubåtar som propagandataktik för att öka rädslan för Ryssland”, säger en påstått finländsk expert till nyhetsbyrån. Så inleder Expressen sin artikel: Rysk attack – mot Sverige: “Taktik”.

Expressen har intervjuat en rad svenska nyckelpersoner som pekar på en ökande aggressivitet från Ryssland och behovet av mer resurser till svenska försvarsmakten och även ett ökat samarbete med det finska försvaret. Upprustningen av vapenarsenalerna blir den enda naturliga konsekvensen.

Vad Expressen lyckas få med är att varken Finland eller Sverige lyckats fastställa identiteten på de påstådda ubåtarna, men på något sätt ska det vara ryska ubåtar i alla fall. Den debatt som däremot utelämnas rör sig runt det faktum att den västliga militära industrin har en långt gången kapacitet att strategiskt planera, utföra och påverka statsmakter att spela med i ett spel för att öka inflödet av skattemedel till sin egen verksamhet. Vapen av alla de slag ska nu köpas för medborgarnas skattepengar.

Aktiv påverkan – så kan det gå till

industriella-militara-komplexet-medier

Om så är fallet har Sputnik News helt enkelt rätt. En svensk paranoia baserad på diverse ubåtsincidenter – där fingret alltid ska pekas mot Ryssland – är endast en taktik “made in Sweden”. Bakom kan vi ana tex Saab som i boken Saudivapen beskrivs som den part som dikterade händelseutvecklingen, ett skeende som välvilligt och rättrådigt påhejades av svenska duktiga politiker i betydande positioner.

Vad som måste påpekas är att även den ryska militära industrin gynnas av hetsen mot Ryssland eftersom resurser, läs pengar, nu i ökad omfattning även slussas till den. Faktum är att alla militära industrier gynnas av mediernas, politikernas och de militärt initierade incidenterna. Det blir en bekräftelse-loop som enligt flödesschemat: “problem – reaktion – lösning”, där både problemet och lösningen har samma leverantörer, det nationslösa industriella militära komplexet vilket inkluderar alla “försvarsmakter”.

DI-Saab-Saudi-2015Detta bakomliggande spel klarar fortfarande inga västliga tidningar att beskriva utan deras rapportering rör sig konstant inom fältet “reaktion”. Oidentifierbarheten av de förment kränkande ubåtarna blir en viktig pusselbit i den militära strategin. Det väsentliga är att en illusorisk bild hålls upp så länge den gynnar målsättningarna hos de parter som får ut något av händelseutvecklingen. Duktiga politiker kan efterlysa internationella försvarssamarbeten och varför inte passa på att hoppas på “ökad sysselsättnig”. Medierna säljer lösnummer. Försvarsmakten kan leverera trygghet och bakom finns gränslösa PR-byråer som arbetar för en nationsoberoende vapenindustri.

Text och analys: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Marcus och Jacob Wallenberg är sannolikt svenska krigsindustrins största lobbyister

Ny bok ”Saudivapen” avslöjar: Hemligt brev avgjorde Saudiaffären

 


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Ok den gröna pilen symboliserar pengar, så långt är det klart men vad betyder den röda och gröna pilen?

 • Erik, jag både förstår och tycker om det du säger.
  Försökte vara både rolig och tankeväckande.
  Vi lever ju i bullshittandets tidsålder (svampprincipen*, håll dem i mörkret och mata dem med skit), och vad jag uppfattar vill både du och jag något bättre.
  Men det finns många som arbetar för lögnen genom bullshittandet, inte minst genom fragmentiserad information utan att redovisa de verkliga sammanhangen. Vilket till sin effekt är bullshitande. Och som vi vet, det är inte långt mellan lögn och krig (eller annat psykiskt eller fysiskt våld).

  *: Abdel-Masih Wazir’s “Principia Fungi; keep them in the dark and feed them shit“, informationsdränkningen med fragmentiserad information utan att relatera den till de verkliga sammanhangen.

 • zecharia, jag laddade genast ned och läste första gången du postade länken. Det där gjorde du 2005. Bra! Skrämde väl skiten ur dem…

  Här något jag la ut 2010, under min handelsidentitet:
  BILD: http://blog.lege.net/content/metapolitiken20100808160545.jpg.
  Länk där den är utlagd: . (NewsVoice lät mig ej posta bilden? Försökte posta den med länk till originalpublicering.))
  http://blog.lege.net/?/278-Vad-kan-en-liten-maenniska-da-goera.html#c2128

 • Lite data från den ryska sidan om Krim och Ukraina för att balansera den västerländska propagandan. Blog: Lada Ray.
  https://vimeo.com/123194285 Ryskt reportage med engelsk undertext.
  Intressant hur man bl.a. fick Yanukovitch ur Ukraina.

 • Så länge vi har ett kapitalistiskt system, ett där människa ställs mot människa,. och man noga ser till att grundtryggheten är borta, kommer de frivilligt att slåss och låta sig slåss mot vad och vem som helst.
  Att se igenom och ställa sig utanför är svårt. Bara de som är pensionärer kan idag kosta på sig det.
  De som är utan jobb, som har jobb som är hotade (i princip alla utom de högsta byråkraterna), kommer att villigt slåss.
  I ett visst scenario kallas det för konkurrens, i ett annat för krig.
  Jag repeterar länken:
  https://www.dropbox.com/s/hi9cj7q0w37mius/seminarium-bl%C3%A5.pdf?dl=0
  Detta är INTE ett politiskt föredrag, det är en socio-politisk-ekonomisk-historisk analys.
  Att jag gjorde den under min pryotid hos moderaterna beror på att jag försökte bibringa dem lite bildning, vilket skrämde skiten ur partiledningen (Per Schlingmann).

 • Erik: “Så länge människor orienterar sig med begrepp som lämpligt och olämpligt, bra och dåligt samt rätt och fel kan vad som helst passera. I stället borde alla ta ställning till utifrån vad som är sant och falsk.

  Vad är det du säger?! Ska vi lämna bullshittandets tidsålder, för kunskapens och visdomens tidsålder?!

 • LarsJohanJerker håller med dig här. En petitess i sammanhanget är väl att “grubblerier” (tankar) också är Signaler? RSMH är säkert en hedersvärd sammanslutning, men de skulle låtit en språkfilosof gå igenom deras definitioner. Definitioner är inte triviala att fastställa. Min tro är att människor som bedriver ” cynism, hyckleri och dubbelspel under täckmantel av trovärdighet” är ganska lika oss övriga. Så länge människor orienterar sig med begrepp som lämpligt och olämpligt, bra och dåligt samt rätt och fel kan vad som helst passera. I stället borde alla ta ställning till utifrån vad som är sant och falsk.

 • En; Allmänt kallad: LegeNet
  RSMH definierar kognitiva funktionsnedsättningar så här: “Signalerna till hjärnan samordnas inte. Signalerna är blockerade: Det är upptaget av röster, grubblerier, manier och depression. När man hör röster så är känslor, minne och språkcentra inkopplad och gör att man blir handikappad”. Jag betvivlar att personer med dylika störningar skulle kunna dölja sin verkliga agenda och ge ett så pass trovärdigt intryck som dessa personer faktiskt gör. Att bedriva cynism, hyckleri och dubbelspel under täckmantel av trovärdighet är inte alltid enkelt….

 • Alle dom som hetsar mot ryssland riskerar att provocera fram ett krig, ett krig där få kommer att överleva, om man skall tro att 6,5 milliarder skall vek för att uppfyller malet. Dessvärre är människan så konstruerat att den först inser verkligheten när den står inför dörren och nära och kära dör.
  Vi är redan så hjärntvättat att vi knappt reagera på alla hemskheter ute i världen. Vi sitter vid TV skärmen och äter kvällsmat medan vi ser hur människor blir bombat till bitar, utan empati utan inre smärta, vi är sannerligen redan konditionerat till robotrar.
  Det är obegriplig att journalister med så lite bakgrundskunskap är tillåtna att skriver en sådan artikel, talar verkligen för kognitiv dissonans. Eller rättare sagt pga sin okunnighet fick han skriva!!
  Tror dessa människorna verkligen att de kommer undan ifall det blir krig? Ingen kommer undan!! Bankster har genom historien visat att liv spelar ingen roll, bara det tjänar syftet.
  Då bildningen i Sverige inte är särskild högt efter alla ” skolreformer” vet man naturligtvis inte att det hela riggas upp efter den Hegelsche dialektik. Man skapar ett problem, man styr en reaktion med att erbjuder en lösning. Thes; antithes, sythes. Detta har fungerat de sista 200 åren.I den nyare historien är det Serbien, Afghanistan, Irak , Lybien som fungerade på samma princip.
  Har ibland tänkt att eliten behöver ett krig för att kamouflera dollars ras, men det var ju också meningen. USA som var “the beacon”för frihet och rikedom måste förstöras så att resterande världen faller som ett moget äpple in i slavdomen.
  Den uppmärksamme kan lära sig från usa och hur det går för deras befolkning, skulle tro att den modellen tillämpas också snart på Europa. Finns det någon som verkligen tror att den kommer undan? Alla som er skuldsatta är redan total i händerna på eliten och det är bara en tidsfråga innan säcken stängs. Det måste vara väldig roande för de styrande att se hur mycket de har lyckats att lurar i oss.
  Putin och Kina har insett det hela och börjat med motåtgärder, därför måste de stämplas som kättare. Om man tillämpar den gamla principen: den som pekar med ett finger på en annan, pekar med 3 fingrar mot sig själv och visar därmed ven som är skyldig.
  Den oinformerade medborgaren går hela tiden med på detta som propagandan intummar dem. Och då undrar man i Sverige varför många i Tyskland följde Hitler, man håller på med samma sak här, nämligen en förvriden bild av verkligheten som får många anhängare som inte vill se den mörka sidan i hela spelet. De kommer att emotser samma öde som dom som hjälpte Bolsjevikerna till makten, de återfann sig nämligen i Sibiriens fångläger när deras tjänster inte var önskat längre. Varför usa inte är riktig på knäna ännu, är därför att befolkningen har börjat vakna och kämpar emot, det återstår att se om de lyckas, jag hoppas det verkligen.

 • Så det är inte så att de helt enkelt är kognitivt handikappade i att kunna förhålla sig till andra fakta än de redan förefintliga i form av statliga utredningar, författningar, politiska beslut och andra expertutlåtanden från godkända experter då? För skulle detta vara förklaringen så skulle jag ju kunna förstå härdsmältan. Det skulle i så fall inte vara första gången en elit låser in sig själva i salongen och ägnar sig avancerat hyckleri och självbedrägeri för att vägra acceptera att världen utanför just nu gör dem irrelevanta.

 • Lisa
  “Måste vara fasansfullt att inte kunna begripa ren svenska längre” – Inte alls. I så fall skulle de vägra vara makthavarnas drängar/pigor och avgå. Nej, dessa individer är psykiskt störda och påverkas inte av gängse etiska och moraliska värderingar. De bedöms som pålitliga eftersom de inte biter handen som matar dem. Det går tretton på dussinet av dessa nyttiga idioter – och de värsta handplockas till nyckeljobb med ansvaret att skydda makthavarna och därmed maktstrukturen.

 • “Måste vara fasansfullt att inte kunna begripa ren svenska längre.” Ja, det kan man kalla kognitiv dissonans! Och i den befinner de sig, våra demokratiskt valda ombud … i koncensustrans.

 • En, läser om Kristoffer Hells bok “DEMOKRATI TILL DÖDS” för andra gången och blir lika upprörd när jag läser om hanteringen av Libyenanmälan och Aerosolanmälan, och myndigheternas agerande, deras tolkningar av “lagen” för att slippa ta tag i de mycket relevanta anmälningarna boken tar upp. De är så bakbundna att de inte uppför sig som människor längre. Måste vara fasansfullt att inte kunna begripa ren svenska längre.

 • Vi behöver ett försvar. Ta aerosolsprejningen, och de krafter som lagt locket på i frågan. Vi behöver ett försvar mot hemlighetsmakeri, lögner, orättfärdiga beslut och mot eventuella lagar som lägger locket på i frågor som berör oss alla. Jag har inte konkret bevis för att t.ex. aerosolsprejningen är hemligstämplad, men det faktum att alla myndigheter lagt locket på och att JK Anna Skarhed olagligt lagt locket på anmälan om detta är ett indicium. Om inte JK härvid begått ett rent lagbrott så måste hon ha stött sig på någon författning som hon är förhindrad att meddela om. Men alla människor har rätt att agera till sitt försvar. Författningar som upphäver sådan rätt är orättfärdiga och därför ogiltiga. Vi utsätts redan för mängder av gifter som så kallade ansvariga myndigheter inte lyfter ett finger för att skydda oss mot. Folktandvården och andra tandläkare petar i oss det mycket giftiga industriavfallet natriumfluorid som dessutom säljs helt öppet utan kraftfulla varningstexter i munsköljmedel och de flesta tandkrämer. Myndigheterna uppmuntrar detta. De flesta svenskar har det mycket giftiga ämnet kvicksilver i sina tänder, som långsamt läcker och skapar stora problem för många och för andra problem de kanske inte förstår orsaken till. Faran förnekas. Strålskyddsmyndigheter förnekar otaliga vetenskapliga rapporter om negativa hälsoeffekter från mikrovågspåverkan på människokroppen som vi i dagens samhälle inte helt kan undvika. Vi behöver ett försvar.

 • Vad anser Redaktören om Sveriges nuvarande försvarsförmåga? Är den tillräcklig? Behöver vi överhuvudtaget ett militärt försvar? Vore intressant att höra.

 • Jag tycker inte det riktigt framkommer tydligt nog, vilken kraft det är som ligger bakom denna händelseutveckling, d.v.s den internationella bankmaffian. ALLA krig är bankirernas julafton. Ju förr majoriteten av mänskligheten inser det, ju förr slipper vi plågas av dom!
  Som ett bidrag till insikt, bör boken “War is a racket” av den amerikanske generalen Smedley Darlington Butler (1881-1940) studeras.
  Han var den högst dekorerade amerikanske militären som fanns, och gjorde karriär till Generalmajor, när han till slut insåg att han var en simpel legoknekt som gjorde bankirernas smutsiga jobb.
  Han propagerade intensivt under 30-talet för att få folk att inse, men dog hastigt o lustigt, och sedan kom ytterligare ett världskrig.
  https://morganwilhelm.wordpress.com/2010/11/20/nato-toppmotet-och-smedley-butler/

 • Det som sällan tas upp är frågan om TEMPUS i detta. Lås oss skapa en tidslinje. När uppmärksammades oroligheterna i Ukraina i våra medier i den omfattning som vi nu ser? Faller inte rapporteringen om oroligheterna tidsmässig samman med att Snowden fick asyl i Ryssland efter sina avslöjanden? Alla makter som tappar i popularitet, skapar inte dom konflikter som har till syfte att mobilisera hemmaopinionen? Vad kan inte rättfärdigas i ett krig? Att underblåsa en konflikt är ju att vrida uppmärksamheten bort ifrån vissa händelse vars syfte är att frambringa ett tillstånd i nationen som möjliggör för samma makt att knåda opinionen dit man vill? Gjorde inte Margaret Thatcher samma sak med Falklandsöarna?
  En undran bara?

 • Men nästan ingen ser det från den andra sidan: Att USA använder denna projektion mot Ryssland för att dra igång ett krig.
  Det värsta är den polarisation som skapas. Man kan inte yppa det här utan att kallas kommunistkramare, och folk blir ursinniga. Sanningen blir till ett spel. Det tragiska är att denna gång kan konsekvensen bli det värsta vi kan föreställa oss.
  Var det någon som såg Erik Johanssons intervju med journalisten Stig Fredriksson?. Den som inte sett måste se det här:

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *