Hackerdokument visar att europeiska myndigheter kan ta över din dator

publicerad 10 juli 2015
- Torbjörn Sassersson red.
Hacking team Italy

Hacking team Italy

Dokument som läckt ut från den italienska hackerfirman kallad Hacking Team visar att en lång rad regeringar i världen har beställt programvaran Galileo som gör det möjligt för myndighetsutövare att spionera på och ta över persondatorer via nätet, skriver The Intercept.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 09:52, 11 juni 2015 | Bild: skärmdump från italienska Hacking Teams hemsida 

Bland de länder som köpt spionprogramvaran Galileo som är ett Remote Control System (RCS) från Hacking Team finns bla: Italien, Saudiarabien, Ungern, USA, Luxemburg, Thailand, Schweiz samt en rad diktaturer.

Programvaran har ansetts vara så kontroversiell av kunderna att de vid flertalet tillfällen försökt dölja inköpen på olika sätt, avslöjar The Intercept.

Företagets VD David Vincenzetti uttryckte i ett av de mail som läckt ut sin oro över vad som skulle kunna hända om Wikileaks eller motsvarande fick veta vad företaget säljer.

David-Vincenzetti“Imagine this: a leak on WikiLeaks showing YOU explaining the evilest technology on earth! :-)” he wrote. “You will be demonized by our dearest friends the activists, and normal people will point their fingers at you.” / David Vincenzetti

Hackers snodde hemlig programkod från Hacking Team

Nu när läckan är ett faktum beklagar sig Hacking Teams informationschef Eric Rabe med orden:

“HackingTeam’s investigation has determined that sufficient code was released to permit anyone to deploy the software against any target of their choice.”

“Before the attack, HackingTeam could control who had access to the technology which was sold exclusively to governments and government agencies. Now, because of the work of criminals, that ability to control who uses the technology has been lost. Terrorists, extortionists and others can deploy this technology at will if they have the technical ability to do so.” Pressrelease

NewsVoice kommentar

Hacking Team som alltså säljer spionprogramvara till länder som bedriver statsterrorism och som spionerar på landets medborgare beklagar sig nu över att terrorister, som angriper länder som bedriver statsterrorism och olaglig övervakning, kommit över företagets spionprogramkod.

“In response to HackingTeam’s request, virtually all clients have suspended use of the system that was compromised in the attack.” / Eric Rabe

Läs mer på The Intercept

Text: Torbjörn Sassersson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Tror man helt enkelt får räkna med att de flesta länders underrättelseavdelningar kommer fortsätta göra vad de kan för att kartlägga “sin omgivning” oavsett lagstiftning.
  Vad de gör blir att ist för att efterfölja ev lag skapar man ytterligare än hemligare skal i sin organisation. Man får alltså räkna med att befintlig teknik kommer utnyttjas oavsett, i nationens intresse.

  Om att “hacka sig in” Jag vet inte riktigt hur det går till att utifrån passera routerns brandvägg sedan datorns brandväg för att sedan konstarea att inga servrar körs. Hmm Windows kanske kör en del skit servrar för userhelp etc men det bör man förstås stänga.

  Det värsta problemtet dock är: man släpper själv in malwaret genom att öppna fel fil i email, klicka på fel länk webläsaren.

  Det finns dock många svagheter i operativen som kan utnyttjas.
  Jag tror ett sättet att bemöta problemen är att köra allt från en cd eller readonly USB-sticka
  Det blir då svårt få till något spionprogram eftersom inga förändringar av systemet kan ske.

  Som kuriosa, minns farsgubben för för mer än 20 år sedan. Man körde Macdatorena med löstagbara hårddiskar och i metalltrådsisolerade rum för att förhindra avlyssning av bildskärmarna. Mycket har hänt sedan dess – på bägge sidor så att säga.

 • Kommer det ut ett program som man kan installera på datorn som känner av att någon gör återkommande försök att hacka in i datorn och som i rent skydd skickar iväg så pass kraftigt angrepp mot angriparens dator med multivirus och som i sin tur bränner sönder hans dator genom att bränna chipen i hans dator och hans hårddiskar då köper jag programmet direkt.

 • Red, tack för information, men om ”hackerdokument visar att europeiska myndigheter kan ta över din dator”, uppstår EN säkerhetsbrist i nutid och rum, som av svensk lagstiftare, domstol eller tillsynsorganisation, i nutid, nära framtid och rum, transformeras till FÖRDRAGSBROTT,lokalt i EN medlemsstat på den inre solidariska fria marknaden för enskild person, vara, tjänst och kapital i EES och Europeiska unionen.

  Om ordet/begreppet ”europeiska myndigheter” är mer än EN offentligt registrerad privat eller offentligt ägd tillsynsmyndighet av EU-rättens företräde d.v.s. den kvalitet och säkerhet i nutid och rum som rättssubjektet EU-domstolen med säte i Luxemburg, tolkat med exklusivt monopol och EN-tydligt fastställt i offentlig rättspraxis, blir varje drabbad enskild hackad datorkonsument lurad/blåst på sin enskilt ägda mänskliga rättigheter och möjlighet till skattefritt skadestånd, av det allmänna, lokalt i EN medlemsstat på den inre solidariska fria marknaden för enskild person, vara, tjänst och kapital i EES och Europeiska unionen.

  Leker humana resurser, i nutid, nära framtid och rum, utan offentligt redovisad och kvalitetssäkrad fullmakt, offentlig eller privat ”myndighetsutövare”, med stöd av svensk ställningsfullmakt u.p.a. och risk, eller som ”gör det möjligt att spionera eller ”ta över persondatorer via nätet”, blir varje hackad datorkonsument på den svenska marknaden, med fel utvecklad och ägd enskilt kunskap, att i nutid och mentala rum i tanke, beslut och handling producera ord eller begrepp utan nytta, ansvar och risk, medvetet eller omedvetet lurad/blåst på sin enskilt ägda mänskliga rättigheter och möjlighet till skattefritt skadestånd, av det allmänna, lokalt i EN medlemsstat på den inre solidariska fria marknaden för enskild person, vara, tjänst och kapital i EES och Europeiska unionen.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *