Hackerdokument visar att europeiska myndigheter kan ta över din dator

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 10 juli 2015
- Torbjörn Sassersson
Hacking team Italy

Hacking team Italy

Dokument som läckt ut från den italienska hackerfirman kallad Hacking Team visar att en lång rad regeringar i världen har beställt programvaran Galileo som gör det möjligt för myndighetsutövare att spionera på och ta över persondatorer via nätet, skriver The Intercept.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 09:52, 11 juni 2015 | Bild: skärmdump från italienska Hacking Teams hemsida 

Bland de länder som köpt spionprogramvaran Galileo som är ett Remote Control System (RCS) från Hacking Team finns bla: Italien, Saudiarabien, Ungern, USA, Luxemburg, Thailand, Schweiz samt en rad diktaturer.

Programvaran har ansetts vara så kontroversiell av kunderna att de vid flertalet tillfällen försökt dölja inköpen på olika sätt, avslöjar The Intercept.

Företagets VD David Vincenzetti uttryckte i ett av de mail som läckt ut sin oro över vad som skulle kunna hända om Wikileaks eller motsvarande fick veta vad företaget säljer.

ArcanumSkolan 2024

David-Vincenzetti“Imagine this: a leak on WikiLeaks showing YOU explaining the evilest technology on earth! :-)” he wrote. “You will be demonized by our dearest friends the activists, and normal people will point their fingers at you.” / David Vincenzetti

Hackers snodde hemlig programkod från Hacking Team

Nu när läckan är ett faktum beklagar sig Hacking Teams informationschef Eric Rabe med orden:

“HackingTeam’s investigation has determined that sufficient code was released to permit anyone to deploy the software against any target of their choice.”

“Before the attack, HackingTeam could control who had access to the technology which was sold exclusively to governments and government agencies. Now, because of the work of criminals, that ability to control who uses the technology has been lost. Terrorists, extortionists and others can deploy this technology at will if they have the technical ability to do so.” Pressrelease

NewsVoice kommentar

Hacking Team som alltså säljer spionprogramvara till länder som bedriver statsterrorism och som spionerar på landets medborgare beklagar sig nu över att terrorister, som angriper länder som bedriver statsterrorism och olaglig övervakning, kommit över företagets spionprogramkod.

“In response to HackingTeam’s request, virtually all clients have suspended use of the system that was compromised in the attack.” / Eric Rabe

Läs mer på The Intercept

Text: Torbjörn Sassersson

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq