Ny forskning visar hur fördomar mot Putin och ryssar skapas (travesti)

13

SvD PutinHUMOR. En ny studie vid KI visar hur effektivt SvD och DN skapat och byggt upp rädsla och fördomar mot ryssar. Genom att ständigt publicera negativa upplevelser kopplat till Ryssland och Putin har tidningarna lyckats skapa fördomar och nu vet forskare hur hjärnan gör det. Chefsredaktörerna på bägge tidningarna är mycket glada.

Forskarna har undersökt hur partiskhet uppstår i hjärnan genom att låta svenska försökspersoner se på bilder av bla Obama och Putin. Försökspersonerna fick läsa utrikespolitiska artiklar med negativitet om Ryssland och Putin och samtidigt mättes försökspersonernas reaktioner och hjärnaktivitet.

De lär sig efter ett tag att det här landet och ansiktet är något obehagligt, sa en forskare på Karolinska institutet.

Putin smider DNTvå dagar senare kom försökspersonerna tillbaka, och den här gången fick de spela ett spel där de passar en boll till bilder av bla Obama och Putin, för att se om försökspersonerna undviker att passa till någon. Ingen ville då passa till Putin.

Studien har publicerats i tidskriften Russian Image och den visar med vilka ansikten som försökspersonerna ville leka boll med efter DN- och SvD-behandlingen.

Vi kan använda studiens resultat för att bättre påverka och omprogrammera folk så att vi bättre förstår hur partiskhet och fördomar kan utvecklas, säger en av forskarna på KI.

Studien ”Neural correlates of biased social fear learning and interaction in an intergroup context” har finansierats av Rand Corporation och FOI.

Spext: NewsVoice (denna artikel är en travesti på artiklarna nedan)

Relaterat

DN: Ny studie: Hjärnaktivitet kan förklara fördomars uppkomst

SvD: Ny forskning visar var fördomar uppstår

Telegraph: Vladimir Putin suffers from Asperger’s syndrome, Pentagon report claims

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

13 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Danne
Gäst
28 juli 2015 kl 18:10

Litet mer travesti! Förstå-sig-på:arna som florerat i media menade ju att man funnit en rysk miniubåt (spion-ubåt?) i östersjön, som ni kanske redan sett media nämna på löpet häromdagen.

Nu har det ju blivit klarlagt att det mest troligen handlar om en gammal sak från 1916, dock troligen fortfarande en rysk sådan enligt experter inom försvarets ubåtsenhet. Ubåten hade tydligen krockat med en färja eller liknande i början av 1900-talet.

Nu har fler gjort sig roliga över denna ‘upptäckt’ av media och experter inom försvarsfrågor.

Läs o njut!
http://www.resume.se/nyheter/artiklar/2015/07/28/sa-hanas-ubatsavslojandet-pa-twitter

castoropollux
Gäst
27 juli 2015 kl 14:40

Oligarkerna påminner om våra egna banksters, dväljandes, skvättande bonusar i vidlyftiga oligopooler, medan anställnings och sysselsättningstorkan sprider sig..

Putin såg ut som tvångsbadad hund efter ett möte med Thymoschenko. Den senare skodde sig mer än Putin i ett mindre land.. Propagandan kräver annars både gymnastiska övningar av alla de slag, som när ordförande G. Persson håller i barn eller kallar sig feminist. Putin ser ut att ha fått gammaltestamentlig drillning… Israel fick sin idealfiende Hamas och den uppgraderas nu i efterhand och fryser till lagom kolsyreIS…. Rökridån ska väl hindra folk från att se vem som betalar framträdandet, den nu oundvikliga och djupt efterlängtade krigsdansen..

ruben
ruben
Gäst
25 juli 2015 kl 22:19

Kul tanke, men det finns som sagts tragiskt allvar bakom. Det är vad som brukar kallas humor. Jag tror inte Putin är någon trivselkompis, men vem vet?
Han verkar vara den rikaste människan på jorden vad jag förstått. Hur gick det till. Det har egentligen inget att göra med hur trevlig och älskvärd man är, men om man systematiskt kallt verkat för att bli superrik, är man inte den mest älskvärda tror jag. Då lutar jag hellre åt en nunna som pratade i radio “sommar” i fredags.

pelle
pelle
Gäst
25 juli 2015 kl 19:41

Förutom att artikeln är rolig, så är den grund för allvarlig kritik av ledarskiktet.
Plus av alla de som inte bryr sig om att vara med än Pavlovska hundar.
Äta, sova, skita och hata. Normalsvenskens vardag. Oavsett vilken titel de har.
Och lite otrohet som krydda.

castoropollux
Gäst
25 juli 2015 kl 09:44

@anders. Makten hoppas att Pavlovs hundar inte är klokare än människor..

Så den amerikanska polisens ständiga beskjutning och regelrätta mord på svarta är frukten av republikanskt önsketänkande.. Det gäller blott att träna hundarna att reagera instinktivt..

Birgitta
Birgitta
Gäst
23 juli 2015 kl 23:43

Forskning visar att folk inte har fördomar av sig själva utan att dessa skapas eller ”kampanjas” fram kulturellt. Litteratur och media sägs förgifta folks sinnen med hjälp av olika stereotyper som upprätthåller olika fördomar. Stereotyper fungerar bäst med hjälp av ordpar som t ex kvinna:svag, svart:fattig eller svart:våldsam.

Massmedia parar ihop Ryssland med ordet aggression i olika former för att skapa en stereotyp bild av landet. Bilden av Ryssland blir då svartvit och lika verksam som stereotypen svart:våldsam.

En nätsökning av följande ordpar ger ett stort antal träffar:
(Det) aggressiva Ryssland: 218 000 träffar
Rysslands aggression:182 000 träffar,
rysk aggression: 142 000

Massmedia bedriver en psy-op-kampanj (eller MISO som det numera heter) rörande skapande av olustkänslor för Ryssland hos allmänheten. Varje gång de nämner Ryssland ska det, förhoppningsvis, frambringa en form av ”elektrisk stöt” som försätter oss i ett tillstånd av djup oro, obehagskänslor och, förhoppningsvis, en internaliserad avsky mot ”utgruppen”.

Forskning på fördomar bedrivs kanske bäst av sociologer eller kulturvetare än av hjärnforskare.

http://www.livescience.com/16339-culture-racism.html

Viveca Lammers
Gäst
23 juli 2015 kl 20:27

Det där kan väl knappast vara något nytt.
Jag tror att forskarna ältar gammal, säker skåpmat om och om igen för att få pengar. Litet nya ord och vinklingar bara.

anders
anders
Gäst
23 juli 2015 kl 16:56

http://www.di.se/artiklar/2015/7/22/vara-fordomar-uppstar-i-hjarnan/

Förstår inte hur rasism kan kopplas till att man elchockar människor som tittar på bilder.
Möjligen skulle man efter ett tag känna antipati mot försöksledaren?

Veckans fråga: är denne svart eller vit?

Red
Red
Gäst
23 juli 2015 kl 15:10

Bra Danne. Det är viktigt att läsa noga. Allt måste läsas noga. Särskilt mainstream medierna.

Danne
Gäst
23 juli 2015 kl 11:21

Vänta ett tag! Humor? Travesti? Ser nu att länkade artiklar testar andra saker med bollar, dock inte detta om Putin & Obama osv. Får nog vara mer observant på NW framöver ^^

Danne
Gäst
23 juli 2015 kl 10:41

Att KI sysslar med uppföljning på det här sättet med bollar och känslor i fokus talar väl tydligt för att det är en kampanj som drivits främst genom att mana fram ilska och rädsla och inte genom logisk argumentation? Människan är ju som bekant en emotionell varelse i första hand och en rationaliserande varelse i andra hand och det vet faktiskt reklam och propaganda-nissarna allt för väl, dock inte gemene man tyvärr.

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
23 juli 2015 kl 06:51

Men hur hård kastade man bollarna?
Historiskt har väl ryssar aldrig anfallit Sverige oprovocerat. Sovjet var ju inget ryskt projekt.
Utan pengar från London hade nog huset Romanov kvarvarit idag.
Så det gäller att differentiera ett stycke här.

agneta.norberg
Gäst
23 juli 2015 kl 06:47

Viktig artikel som förklarar hur det var möjligt att efter 2:a världskrigets Slut, när sovjet unionen satsat 27 miljoner människoliv för att rädda världen från nazismens ohyggligt, så utsågs landet till den stora fienden. Jag är en av de som växt upp under denna formidabla, effektiva hjärntvättad, som nu har återvänt med full kraft. Jag köper alltså varken DN eller SvD utan läser t.ex http://www.globalresearch.ca, Bruce Gagnons organizing notes på http://www.space4peace.org som ger helt annan bild av vad som pågår t.ex.i Ukraina .Agneta