Ny forskning visar hur fördomar mot Putin och ryssar skapas (travesti)

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 juli 2015
- NewsVoice redaktion

SvD PutinHUMOR. En ny studie vid KI visar hur effektivt SvD och DN skapat och byggt upp rädsla och fördomar mot ryssar. Genom att ständigt publicera negativa upplevelser kopplat till Ryssland och Putin har tidningarna lyckats skapa fördomar och nu vet forskare hur hjärnan gör det. Chefsredaktörerna på bägge tidningarna är mycket glada.

Forskarna har undersökt hur partiskhet uppstår i hjärnan genom att låta svenska försökspersoner se på bilder av bla Obama och Putin. Försökspersonerna fick läsa utrikespolitiska artiklar med negativitet om Ryssland och Putin och samtidigt mättes försökspersonernas reaktioner och hjärnaktivitet.

De lär sig efter ett tag att det här landet och ansiktet är något obehagligt, sa en forskare på Karolinska institutet.

Putin smider DNTvå dagar senare kom försökspersonerna tillbaka, och den här gången fick de spela ett spel där de passar en boll till bilder av bla Obama och Putin, för att se om försökspersonerna undviker att passa till någon. Ingen ville då passa till Putin.

Studien har publicerats i tidskriften Russian Image och den visar med vilka ansikten som försökspersonerna ville leka boll med efter DN- och SvD-behandlingen.

Vi kan använda studiens resultat för att bättre påverka och omprogrammera folk så att vi bättre förstår hur partiskhet och fördomar kan utvecklas, säger en av forskarna på KI.

Studien ”Neural correlates of biased social fear learning and interaction in an intergroup context” har finansierats av Rand Corporation och FOI.

Spext: NewsVoice (denna artikel är en travesti på artiklarna nedan)

Relaterat

DN: Ny studie: Hjärnaktivitet kan förklara fördomars uppkomst

SvD: Ny forskning visar var fördomar uppstår

Telegraph: Vladimir Putin suffers from Asperger’s syndrome, Pentagon report claims

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq