Vad gör västliga trupper i Ukraina?

publicerad 18 juli 2015
- av NewsVoice
Amerikansk soldat - Out of my face, please! - Ukraina-2015

DEBATT. Marit Sundeberg skriver idag i DN-artikeln: "USA stryper lånen – ska svälta ut Putin från Ukraina" att USA försöker tvinga ut Ryssland ur Ukraina. Det ställs krav på att ryssarna ska dra ut sina trupper, men bör inte det även gälla de västliga soldaterna som enligt videoupptagningar finns i Ukraina?

Text: NewsVoice

Enligt DN har Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk sagt att Ryssland kraftigt bryter mot eldupphöravtalet som slöts i Minsk i februari och enligt en uppgörelse ska Ryssland dra tillbaka påstådda ryska soldater och vapen från östra Ukraina samt stödja en varaktig vapenvila.

Frågan är vad de västliga trupperna gör i Ukraina. Enligt rapporter från Ukraina finns indikationer på att det finns brittiska, amerikanska och/eller brittiska trupper i Ukraina. Flera videos spreds i början på 2015 som visar engelsktalande soldater. De talar inte bara engelska utan har även typiskt engelspråkiga dialekter.

I videon nedan analyserar Nebosja Malic, som är "foreign affairs analyst", videoupptagningarna.

Relaterat

Leaked Rand Corporation memo about swift crackdown in Ukraine – July 2014