Den hemliga militärbasen utanför Skara avslöjades av spionen Wennerström

0

MILITÄRHISTORIA. En av Sveriges hemligaste och viktigaste militärbaser låg i skogen nära Skara några hundra meter från E20. Basen var så hemlig att inte ens de lokala politikerna eller byggnadsinspektörerna kände till den, skriver SVT Väst. Basen som byggdes på 40-talet upptäcktes av en privatperson som köpte marken i början av 2000-talet. 

SVT skriver att arkeologer från Göteborgs universitet gjort utgrävningar i skogen och då hittat lämningar från det hemliga flygfältet 7 från andra världskriget och den mycket hemliga flygledningsplatsen Björn från kalla kriget. Under perioden arbetade upp till hundra människor på basen dygnet runt för det svenska attackflyget.

“Nu är all militär utrustning borta men då satt olika funktioner i staben och skötte operationerna för flyget”, berättar Tony Axelsson, arkeolog på Göteborgs universitet.

“Den militära ledningsplatsen blev på 60-talet så viktig att den kallades ÖB:s klubba. Den var tänkt att styra svenskt attackflyg mot en invasionsflotta över Östersjön och hindra att Sovjetunionen fick fotfäste på svensk mark”, skriver SVT:s reporter Mattias Jansson.

Den ökände svenske spionen Stig Wennerström avslöjade militärbasen och ledningsplatsen för Sovjet. Den svenska försvarsmakten tvingades då flytta funktionerna till en ny hemlig bas.

Källa: SVT Väst (20 maj 2015)

Text: NewsVoice | Foto: SVT Väst


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Föregående artikelAbby Martin (fd RT.com-profil) startar “The Empire Files”
Nästa artikelAugusti 2015 – Ekonomiska kollapser ackumuleras runt om i världen
NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser av händelser i samhället och världen.
Prenumerera
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer