Pål Steigan kritiserar USA:s interventioner i Afrika – Anders Romelsjö kommenterar

publicerad 24 augusti 2015
- av NewsVoice
Anders Romelsjö nov 2018. Foto: Media Continente

Pål Steigan - Foto: Ingrid Styrkestad"Det är motsättningar och kamp om resurserna i världen. USA:s har som uttalat mål att kontrollera så mycket som möjligt och är den i särklass mest aggressiva makten efter andra världskriget. Över 800 militärbaser i närmare 100 länder, statskupper mot bl.a. demokratiskt valda regeringar, tortyr, avlyssning av landets medborgare och andra via NSA och internetprogram som Windows 10. För varje humanist, för varje demokrat är det nödvändigt att bekämpa USA:s ledning, med dess falska tal om demokrati och mänskliga rättigheter." Det skriver Pål Steigan i en översättning publicerad på Jinge.se.

Anders Romelsjö på Jinge.se kommenterar:

"Detta inlägg av Pål Steigan igår är mycket intressant mot bakgrund av detta. Att USA:s hegemoniställning försvagas måste vara bra, även om Kina knappast är någon oskyldig räddare i nöden. Det handlar bland annat om staten Djibouti på Afrikas horn, som ”1977 fick full självständighet.
Landet är fattigt och starkt beroende av bistånd från den forna kolonialmakten Frankrike, som landet ännu har ett nära förhållande till. Frankrike använde Djibouti som bas under gulfkriget 1991 och interventionen i Somalia 1992. Djibouti har mottagit många flyktingar från grannländerna, och har ett spänt förhållande till den somaliska utbrytarrepubliken Somaliland.
Djibouti är medlem i Arabförbundet.” (Wikipedia). Landet har c:a 750 000 invånare och en yta på c:a 23 000 kvadratkilometer, och är ungefär lika stort som Småland eller Dalarna."

Läs mer på Jinge.se Pål Steigan - Foto: Ingrid Styrkestad