Prof. Johan Rockström varnar för ekologisk kollaps

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 augusti 2015
- NewsVoice redaktion

Johan Rockström (2015) - Foto: Frankie Fouganthin2015 är ett ödesår för vår planet. Jordens korallrev och regnskogarna kommer att kollapsa. Inlandsisar kommer att smälta och havsytan kan stiga 14 meter pga av uppvärmning. Det skriver SR om Johan Rockström, som nyligen sommarpratade.

Text: NewsVoice | Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons

Men det finns även hopp.

“…runtom i världen kommer hela tiden nya exempel på städer, länder, företag och enskilda personer som går före i arbetet med förnyelsebara energikällor och ekologiskt hållbara system. Det är inte bara en nödvändighet utan också ekonomiskt fördelaktigt menar Johan Rockström.”

Johan Rockström är professor i Miljövetenskap. Han föddes i Finspång och är uppvuxen i Brasilien, Italien och Karlskrona, men är nu bosatt på Rindö.

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Temperaturökningar har inte varit det stora problemet. Tvärtom, stora asteorider, stora vulkanutbrott och påföljande temperatursänkningar tycks vara det stora problemet.

  Finns det en global uppvärmning? Det beror på vilken tidsperiod man tittar på.

  Professor Bob M Carter förklarar vetenskapen på ett lättfattligt vis genom att visa diagrammen och förklara dem:
  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2014/07/12/torpedering-av-klimatbluffen-av-professor-bob-m-carter/

  Att skrämmas med slutet på civilisationen med vetenskapliga bevis vore bättre, anser jag, för det har ju bevisligen hänt på ex. påskön. Här en tecknad kortfattad animering om saken:

  https://www.youtube.com/watch?v=5yhnETtF64I

  Att skrämmas med stora asteroiders nedslag eller vulkanutbrott som orsakar temperatursänkningar och kanske människans egen påverkan på naturen är också lämpligare för det har sannolikt hänt för ca 12900 år sedan med enorma konsekvenser:

  https://www.youtube.com/watch?v=MGbwzpQUtXk

 • Raphael Mabo
  Du går i den enklaste av fällor. De du nämner som stöder klimathotsskepsis tillhör en mer utbredd oligarki som alltid ser till att om möjligt kontrollera båda sidor. Så att ingen av dem oberoende gruppering agerar. De har gjort detsamma med hela politiska spektrum. De är på båda sidor av vänster-högerspektrum. På så sätt får de igenom sin vilja oavsett vem som vinner valen. Mot de länder där det finns självständiga regimer sätter oligarkin in hela sin saboterande och omstörtande makt.
  En viktigare orsak till att de lyckas få såna renhjärtade och naiva idealister som du att gå deras ärenden är för att det ger möjlighet att strypa konkurrentländers utveckling. Det handlar om att rädda världshärskarna ifrån utvecklingen mot en multipolär värld där de tidigare härskarna ist får ta hänsyn till andra och inte kan tvinga igenom sin vilja med våld. Stora delar av vänstern och miljörörelsen idag är mycket klent införstådd vilka de största hoten är och predikar på var sitt håll efter Marx eller efter Romklubbens principer. Båda framsprungna under beskydd av det angloamerikanska imperiet.
  Det behövs som Lars Bern föreslog en ny miljörörelse som grundar sig på sund empiriskt vetenskaplig grund. Men utan någon koppling till världshärskarna stiftelser eller på annat sätt har en beroendeställning däråt.

 • Raphael Mabo 2015-08-24 10:20:  “Greenpeace har länge visat att världens stora oljebolag och petroleumindustrin står bakom finanseringen av klimatskepticism, där de största finansiärerna har varit Koch Industries och Exxon.

  “Snyggt” om sant, finansiera några klimatskeptiker, och använd sedan Greenpeace för att avfärda allt vad CO2-myt-debunkers heter.  CO2 skatt är ju big business.

  Jacob Nordangård om Climategate – Del 3 – GLOBE ett mäktigt verktyg för eliten” 17 Jul, 2015:  “Jag svarade henne att Greenpeace förvisso inte tog emot pengar från EU-kommissionen eller storföretag.  Däremot så tog de emot bidrag från storföretagskopplade stiftelser.  En av dessa var European Climate Foundation där både Hans Joachim Schellnhuber och Anders Wijkman hade agerat rådgivare.  Internationellt har Greenpeace även accepterat stora bidrag från Rockefellers stiftelser.”  (Klicka artikelrubrik ovan för mer.)

 • USAs geo-politik skapar en allt oroligare värld. Man har skapat kaos i 4 länder till oerhörda kostnader och lidande. Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien och nu Ukraina.

  Europa dras nu in i destabiliseringspolitiken genom ett allt högre trycka av flyktingar. Populism kommer att öka. Skulderna ökar konstant, börserna rasar, arbetslösheten ökar.

  Och vad ska vi oroa oss för? En klimathypotes som till stora delar haft fel de senaste 20 åren och inte kan förklara historiska svängningar.

 • Vi har redan stora klimatförändringar i världen, det är klimatförändringarna som har gjort torka i Kalifornien och brist på vatten, det är klimatförändringarna som har orsakat kraftiga skogsbränder i Australien och torka sedan många år. Här uppe i norr så märker vi inte av klimatförändringarna särskilt mycket än, det handlar mer om att vädret har blivit mer extremt med mer fukt och där både höstarna och vårarna de senaste åren har befunnit sig i ett slags mellanväder, som en extra mellanårstid. De svenska jordbrukarna märker av klimatförändringarna genom att skördarna slår annorlunda.

  Greenpeace har länge visat att världens stora oljebolag och petroleumindustrin står bakom finanseringen av klimatskepticism, där de största finansiärerna har varit Koch Industries och Exxon.

  Människans miljöförstöring, konsumerism, överutnyttjande av naturens och jordens resurser, nedsmutsning av vatten och luft, allt detta påvekar vår miljö och vårt klimat negativt. Skövlingen av regnskogen har lett till att jordens egna mekanismer för att ta emot Co2 har förstörts, det är stopp i rören och överskottet leder till höjning av jordens temperatur. Märk väl nu att denna höjning av jordens temperatur inte är likadan överallt, det är genomsnittstemperaturen som höjs vilket alltså är ett snittvärde på alla de olika temperaturer som jordens olika områden och platser har. Juli blev den varmaste månaden sedan mätningarna började (ja även fast juli var kall och regnig i Sverige så var juli varmast globalt sett, det var extremhetta i södra Europa exempelvis med många uttorkade och temperaturer runt +40 grader).

  Detta innebär flera utmaningar för mänskligheten att ta hand om. Det är dags att länderna samarbetar och skapar system för fördelning av jordens resurser på ett bättre sätt, där miljöhänsyn är primärt i allt byggande, allt konsumerande, allt brukande, all produktion och hela livsstilen.

  Det är dags för oss människor att se att vi är jordens tjänare, vi behöver lyssna på jorden och vad jorden klarar. Vi chefar inte över jorden, jorden chefar över oss. Det är jorden som sätter ramarna och möjligheterna för det mänskliga livets fortlevnad och utveckling. Det är först när vi börjar att lyssna på jorden som mänskligheten kan överleva och fortleva. Fortsätter vi att strunta i jorden och miljön så gräver mänskligheten sin egen grav och förstör sina egna livsbetingelser.

  Det är dags att vi inte bara ser till nuvarande generation, utan att vi även tänker på kommande generationer och kommande generationers generationer. Hos urfolk så finns en tradition av att tänka 7 generationer framåt, låt detta vara en vägledning för mänsklighetens planering och samhällsbyggnad där miljön och jorden prioriteras. Det finns lösningar i permakultur exempelvis för en samhällsbyggnad utifrån jorden och naturens villkor.

 • Håller med föregående kommentarer, med tillägget att med tanke på att många orter i norra Sverige aldrig fick sommar i år och snön har legat kvar på många ställen. Fjällvandrare upptäckte att de borde ha tagit med sig skidorna istället för vandringskängorna i somras. Jag menar, med tanke på detta så kanske Rockströms rädsla för stigande, 14 m, vattennivåer kan mildras avsevärt..

 • Jag tycker mer man kan skönja en mental kollaps hos Rockström själv, när han underskattar intelligensen hos den “arma pöbeln”.

 • Stackars Rockström han borde undersöka vad som hände i hans liv när han var ung som fick honom att få katastroftankar. Å andra sidan kan han gå naturligtvis andras ärenden som Lars Bern skriver.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *