Jinge.se: “Även svenskt börsbolag vill tjäna miljoner på legala narkotikamarknaden i USA”

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 1 september 2015
- Torbjörn Sassersson red.

Veckans Affärer skriver 28/8 under rubriken ”Svenska bolaget som tjänar multum på marijuanaboomen” att ”USA är på väg att bli en gigantisk, lukrativ marijuanamarknad och nämner att det svenska, börsnoterade bolaget Heliospectra vill ha del av kakan. Man är världsledande på intelligent ljusteknologi för växthusodling och kan med sina unika lysrör förbättra plantor genom att effektivisera ljuset.

Text: Anders Romelsjö, professor emeritus vid Stockholms universitet i alkohol- och narkotikaforskning

”Vi kombinerar hårdvara, mjukvara och biologi. Vårt system känner av hur plantorna mår och hur de använder ljuset, och kan anpassa ljuset för att uppnå maximalt resultat”, förklarar vd Staffan Hillberg.

Med hjälp av det intelligenta ljussystemet kan odlare både öka produktionstakten och livslängden på plantan. En huvudmarknad är marijuanaodlingar, som växer snabbt i takt med att allt fler delstater i USA nu går mot legalisering.

”Vi såg vad som höll på att hända i USA och valde att satsa. Vi är dock noga med att våra lampor bara ska användas till marknaden där marijuana är godkänt för medicinskt bruk”, säger Staffan Hillberg men tillägger att bolaget naturligtvis även gynnas av en generell legalisering.

Läs mer


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *