“The Man in the High Castle” – Tänk om nazisterna vunnit 2:a världskriget

publicerad 23 september 2015
- av Torbjörn Sassersson red.

Man in the high castle Foto Amazon StudiosFILM. År 1962 kom författaren Philip K. Dick ut med romanen “The Man in the High Castle” om en alternativ verklighet där nazisterna och Japan vunnit det andra världskriget. Länderna har delat USA mellan sig i två delar med en neutral zon i mitten. Nu har romanen filmatiserats av Amazon Studios med bla Ridley Scott som producent.

Serien börjar med att en kvinna vid namn Trudy, strax innan hon dödas av den japanska säkerhetstjänsten i San Francisco, överlämnar några förbjudna nyhetsinslag, om en alternativ verklighet, där istället nazisterna och Japan förlorat andra världskriget. Mannen bakom nyhetsinslagen kallas “The Man in the High Castle” och det egentliga syftet med filmrullarna är okänd.

Juliana Crain som är Trudys halvsyster tar hand om filmerna och försöker spåra ursprunget. Hon beger sig ut på en farlig resa som kantas av motståndsmän, nazister och dubbelagenter. Det förekommer även en svensk karaktär som spelar en nazist som rör sig under täckmanteln som affärsman.

Man_High_Castle_mapAdolf Hitler lider av Parkinsons sjukdom och ett maktvacuum är att vänta om führern dör. Mellan nazisterna och japanarna rådet ett kallt krig där nazisterna är de som är mest makthungriga över att ta del av den japankontrollerade regionen “Pacific States of America” i väst.

Kan man tänka sig ett mer politiskt laddat och aktuellt drama som tycks spegla det pågående kalla kriget, kampen mellan Väst och Öst samt den begynnande amerikanska polisstaten med redan tydliga inslag av både fascism och överkontroll?

TV-seriens pilotavsnitt sändes i januari 2015 och den mottogs positivt av tittarna. Serien fortsätter under hösten med totalt 10 planerade episoder. Serien som enbart sänds online via Amazon kan idag inte ses i Sverige, men den finns att ladda ner – helt olagligt – på Pirate Bay, för den som inte vill chansa på att den kommer till Sverige.

Text: Torbjörn Sassersson

Trailer


Så här kan du stötta Newsvoice

  • Den spännande TV-serien som handlar om kampen mot det tyska riket som expanderat och tagit kontrollen på bla hela USA, där serien utspelas under 1960-talet, efter att Hitler vann kriget 1945 och därefter styr halva planeten. Vi får följa motståndsrörelsen. Serien kommer att fortsätta med en säsong 3 senare 2018.

    Templin Institute sammanfattar serien:

    Serien produceras av Amazon och kan ses online: https://www.primevideo.com/

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *