BBC djupintervjuade Snowden – All övervakning kan anses vara organiserad kriminalitet på uppdrag av regeringar

publicerad 14 oktober 2015
- av Torbjörn Sassersson red.

NOTERAT. NewsVoice rekommenderar starkt att du bör se denna intervju eftersom den sammanfattar dagsläget när det gäller övervakningssamhällets status. NewsVoice sammanfattar några punkter från intervjun, information som sticker ut och är viktig. Diskutera gärna innehållet i intervjun nedan.

  • NSA:s årliga budget är på över 10 miljarder dollar per år och myndigheten har 30, 000 anställda.
  • Brittiska GCHQ motsvarar NSA. Projekt Tempora i Bude (UK) samlar ihop all data och processar den på detaljnivå.
  • All kommunikation inkl metadata sparas ned som bulk på hårddiskar och kan i efterhand analyseras. Det betyder att avlyssningsmyndigheterna inte behöver avlyssna i realtid utan kan låta datorer ta fram den information de vill ha i efterhand gällande personer som blir spionerade på.
  • Alla smartphones kan användas som avlyssnings och inspelningsapparatur i de fall avlyssning behöver genomföras i realtid. Snowden nämner verktygen Dreamy Smurf (med vilken en avstängd smartphone kan sättas på), Nosey Smurf (kan användas för att avlyssna ett samtal i ett rum där en smartphone finns), Tracker Smurf (kan positionera användaren med stor exakthet)
  • Med "Computer Network Exploitation" (CNE) kan avslyssningsmyndigheterna hacka (equipment interference) internetleveratörer (ISP) och skapa tillgång till all information som dessa ISP har tillgång till utan att dessa vet om det. Det betyder att tex GCHQ kan hacka vilken server de vill och där hämta information från vilket företag de vill tex företagets interna kommunikation, data om deras kunder och sparade dokument under förutsättning att dessa företag använder ISP:ns dataservrar (red anm).
  • Inom ramen för spioneriets natur ignoreras rutinmässigt samtliga lagar, vilket innebär att länder med tillgång till denna spionteknologi dagligen begår brott mot både nationella och internationella lagar. Detta är ett exempel på internationell organiserad kriminalitet utförd av myndigheter på uppdrag av regeringar och storföretagen som dirigerar regeringarna (red anm).
  • NSA:s högsta chef Michael Hayden försöker övertyga allmänheten om att allt spioneri är lagligt, men Snowden som arbetade på NSA, säger att övervakningen rutinmässigt sker ovanför alla lagar.
  • Kryptering försvårar avsevärt för myndigheter som NSA, GCHQ och svenska FRA som försöker spana på kommunikation. Snowden tycks bekräfta att välkrypterad kommunikation är tekniskt omöjligt att dekryptera bulkmässigt (red anm). Facebooks talesman säger dock att de kan dekryptera allt som passerar genom deras system.
  • Michael Hayden tror att Snowden kommer att dö i Moskva. "He's gonna die in Moscow. He's not coming home".

Text och sammanfattning: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 11:31, 15 okt 2015

Snowden BBC intervju okt2015