BBC djupintervjuade Snowden – All övervakning kan anses vara organiserad kriminalitet på uppdrag av regeringar

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 oktober 2015
- Torbjörn Sassersson

NOTERAT. NewsVoice rekommenderar starkt att du bör se denna intervju eftersom den sammanfattar dagsläget när det gäller övervakningssamhällets status. NewsVoice sammanfattar några punkter från intervjun, information som sticker ut och är viktig. Diskutera gärna innehållet i intervjun nedan.

 • NSA:s årliga budget är på över 10 miljarder dollar per år och myndigheten har 30, 000 anställda.
 • Brittiska GCHQ motsvarar NSA. Projekt Tempora i Bude (UK) samlar ihop all data och processar den på detaljnivå.
 • All kommunikation inkl metadata sparas ned som bulk på hårddiskar och kan i efterhand analyseras. Det betyder att avlyssningsmyndigheterna inte behöver avlyssna i realtid utan kan låta datorer ta fram den information de vill ha i efterhand gällande personer som blir spionerade på.
 • Alla smartphones kan användas som avlyssnings och inspelningsapparatur i de fall avlyssning behöver genomföras i realtid. Snowden nämner verktygen Dreamy Smurf (med vilken en avstängd smartphone kan sättas på), Nosey Smurf (kan användas för att avlyssna ett samtal i ett rum där en smartphone finns), Tracker Smurf (kan positionera användaren med stor exakthet)
 • Med “Computer Network Exploitation” (CNE) kan avslyssningsmyndigheterna hacka (equipment interference) internetleveratörer (ISP) och skapa tillgång till all information som dessa ISP har tillgång till utan att dessa vet om det. Det betyder att tex GCHQ kan hacka vilken server de vill och där hämta information från vilket företag de vill tex företagets interna kommunikation, data om deras kunder och sparade dokument under förutsättning att dessa företag använder ISP:ns dataservrar (red anm).
 • Inom ramen för spioneriets natur ignoreras rutinmässigt samtliga lagar, vilket innebär att länder med tillgång till denna spionteknologi dagligen begår brott mot både nationella och internationella lagar. Detta är ett exempel på internationell organiserad kriminalitet utförd av myndigheter på uppdrag av regeringar och storföretagen som dirigerar regeringarna (red anm).
 • NSA:s högsta chef Michael Hayden försöker övertyga allmänheten om att allt spioneri är lagligt, men Snowden som arbetade på NSA, säger att övervakningen rutinmässigt sker ovanför alla lagar.
 • Kryptering försvårar avsevärt för myndigheter som NSA, GCHQ och svenska FRA som försöker spana på kommunikation. Snowden tycks bekräfta att välkrypterad kommunikation är tekniskt omöjligt att dekryptera bulkmässigt (red anm). Facebooks talesman säger dock att de kan dekryptera allt som passerar genom deras system.
 • Michael Hayden tror att Snowden kommer att dö i Moskva. “He’s gonna die in Moscow. He’s not coming home”.

Text och sammanfattning: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 11:31, 15 okt 2015

Snowden BBC intervju okt2015

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Kan bara hålla med natureblogg. Är man mån om sin integritet så måste man vara påläst kring säkerhet. Man behöver också ständigt se till att man uppdaterar sig då det hela tiden kommer nya saker. Countermail är överlägset den säkraste mailklienten idag,och man kan öppna ett temporärt konto gratis under 7 dagar. TOR är knepigt då det går rykten om att man knäckt krypteringen i noderna. Inget som egentligen är konfirmerat men något att ta hänsyn till. TAIL baserat på TOR är ett bättre alternativ, som innehåller en hel svit av program baserat på säkerhet i TOR. En rejäl VPN anslutning bör man även ha. Finns en del gratisvarianter men inget jag själv skulle använda. En av de bästa till rimlgt pris är OVPN som jag tycker är suverän. Pris 177:- för 3 månader och flera servrar att koppla upp sig mot. En dold DNS är också viktigt då man annars slänger pengarna i sjön för VPN uppkopplingen. Den är gratis och openDNS är lämpligast och störst. Har man router som kan lägga in egen mjukvara så väl Linuxbaserade Tomato. Där kan du även välja dold DNS.

  Mobiltelefon är knepigt, men nödvändigt. Det är oerhört lätt idag att avlyssna och spåra mobiler. En app som rekommenderas är RedPhone. En sk. end to end kryptering mellan klienterna som förs över internet genom telefonen. Krypterat med skarp kryptering, och rekommenderas av Snowden. Tyvärr så är SMS det absolut lättaste att läsa. Används flitigt av myndigheter bl.a polisen vid insatser.

  Men skapa gärna en egen site här på Newsvoice Torbjörn, enbart för säkerhet. Det finns hur mycket som helst att gräva i.

 • Enligt hörsägen brukar anställda på CIA etc med mycket känslig information på sina datorer uppmanas att dra ut nätverkskabeln innan de går hem. Ingen sladd i datorn innebär ingen möjlighet att hacka den på natten. Det förutsätter dock att datorn inte har WiFi uppkoppling, men det verkar inte vara fallet med dessa datorer.

 • Märkligt jag kan inte komma åt intervjun. Min dator får anslutningsproblem. Det har jag aldrig varit med om tidigare.

 • Det vi ska ha en debatt kring är hur vi undviker att bli avlyssnade; här gäller enbart https://countermail.com/ som maillösning. Vidare köra TOR (dock inte när du loggar in till countermail) samt kryptera HD med TrueCrypt alternativt skaffa en HD med inbyggd hårdvarukryptering så som samsung SSD Pro 840 som har inbyggd AES-256 som man aktiverar i BIOS/UEFI som hdd1-password. Aldrig låta datorn stå på.

  För de paranoida: Försegla datorns muttrar med superlim. Lås in dator i säkerhetsskåp. Ha flera löstagbara HD:ar på spridda geografiska ställen.

 • Edward Snowden, och många fler, kanske inte kommer att dö. Men det fattar tyvärr varken Hayden, Guiliano, eller deras gelikar.

 • När får vi se svenska politiker som tar initiativ för att lämna denna odemokratiska stasiövervakning av oss alla i synnerhet av alla som pekar på allvarliga systemfel och brott som begås av storindustrin?

  När får vi se en svensk whistleblower a`la Snowden eller Manning, eller journalist som Chris Hedges som vågar gå ut och berätta om vad man i själva verket gör och har gjort sedan lång tid?

  Övervakningen har införts med hjälp av lögner, under falska förespeglingar om att skydda folket mot terrorism men i själva verket står det alltmer klart att det handlar om att skydda storföretagens intresse mot kritiker, dvs vakna människor bland folket, journalister, miljö- och fredsorganisationer och bland politiker.

  Jag är trött på att vara telefonavlyssnad och att alla mail läses och kartläggs – är inte ni andra det också? Jag bedriver ingen terroristverksamhet, är inget hot mot rikets säkerhet. Det enda hotet är att den information jag förmedlar betraktas som ett hot mot militär- och IT- och telekomindustrin vilka producerar produkter som avger skadlig strålning.

  Vilka politiker tar initiativet för att återupprätta en demokrati och avskaffa detta spioneri och denna avlyssning som inte hör hemma i en demokrati?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *