Obama ger grönt ljus för amerikansk militär i Kamerun – Men vilket val har landet?

1
221

Barack Obama kommer sätta in upp till 300 soldater i Kamerun för att bekämpa det IS-allierade Boko Haram meddelade Washington i onsdags förra veckan. Truppen ska i förta hand förse regimen med underrättelseinformation, övervakning och spaning. På ytan ser det bra ut, men politiskt insatta fattar misstankar. USA vill ha Kamerun, säger de.

USA-trupper till Kamerun 2015Vita Huset meddelade i onsdags att USA satt in 90 personer som redan befinner sig i Kamerun. Enligt Washington ska soldaterna vara beväpnade, men de ska inte delta i strider, utan endast kunna försvara sig själva.

En kommentar till NewsVoice lyder:

”Vilket val hade Kameruns regim? Att säga nej till USA kan innebära att USA går in och destabiliserar.”

Att Barack Obama försäkrar omvärlden om att insatsstyrkorna enbart ska insamla information, övervaka och spana betyder ingenting i realiteten, menar kritiker. I verkligheten sker andra saker och syftet enligt politiskt insatta i Kamerunsk politik säger att USA vill in i landet med baser för att kunna bereda väg för amerikansk industri och råvaruutvinning i konkurrens med Frankrike som är ute efter samma saker.

Text: NewsVoice

  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här