Läcka: Washington planterade frågor för Assange under 60 Minutes-intervju 2011

publicerad 1 oktober 2015
- Torbjörn Sassersson red.
Julian Assange - Foto: Ricardo Pati Cancilleria del Ecuador. Licens: CC BY SA2.0, Wikimedia Commons

Snowden började twittra den 29 september 2015 och ett par dagar senare har han redan 1, 2 miljoner följare. I ett av de första tweet’sen avslöjar han att Washington planterade frågor när Assange intervjuades 2011 av den amerikanska TV-showen 60 Minutes.

Text: Torbjörn Sassersson | Foton: Wikimedia Commons, US Embassy, CBS News – 60 Minutes, Snowdens Twitter-konto

I ett internt mail som frisläpts genom “Freedom of Information Act” framkommer att Philip J. Crowley, som då var “US Secretary of State for Public Affairs”, den 28 januari 2011, meddelar att han lyckats plantera frågor i intervjun utförd av 60 Minutes Sunday när Julian Assange utfrågades två dagar senare, den 30 januari 2011.

Mailet gick till en person vid namn “H” och texten inleds med orden “Madame Secretary, a very quick update”. Det råder knappast några tvivel om att denne “H” var självaste Hillary Clinton som var “US Secretary of State” under Barack Obama perioden 2009 till 2013.

Dep of State Crowley planted question txt Assange 60minutes2011

Klicka för förstoring

Vi har här alltså sekreteraren för “Public Affairs” som rapporterar till “US Secretary of State” om att det gick vägen, de lyckades plantera frågorna till intervjaren. Det finns goda skäl att anta det var Hillary själv som låg bakom manövern eftersom Crowley gav henne feedback.

Exakt vilka frågor som planterades är oklart, men det där upp till var och en och spekulera vilka det var. Nedan finns videointervjun och längre ned en länk till kanalen CBS News som ligger bakom 60 Minutes.

I övrigt är det uppenbart att CBS News försöker skapa associationer till terrorism, mord, scientologi och våldtäktsanklagelser i Sverige, associationer som man vill ska omge Julian Assange som en aura.

P. J. Crowley avgick från sin post den 13 mars 2011 efter att han kritiserat hur Wikileaks källa Bradley Manning behandlades i fängelset, rapporterade CNN samma dag.

Text: Torbjörn Sassersson

Källor

Snowdens twitter-sida

Mailet frisläppt genom FOIA:
https://foia.state.gov/searchapp/DOCUMENTS/HRCEmail_SeptemberWeb/O-2015-08630-146/DOC_0C05777985/C05777985.pdf [ladda ner som bild]

CBS News – 60 Minutes WikiLeaks’ Julian Assange

CNN: Crowley resigns as State Department spokesman

Hillary Clinton, Wikipedia

Philip J. Crowley, Wikipedia

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *