Familj som flydde mögelskadat hus tystas av Svenska Bostäder

2

Terno Nyman flyttade med familj den 15 september 2011 in i Svenska Bostäders lägenhet på Fogdevägen i Bagarmossen. Kort tid efter noterar de dålig lukt i hall, kök och badrum och initierar klagan om mögel skriftligen till Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Kommunen. Familjen har tvingats fly lägenheten och har därmed drabbats av betydande ekonomiskt bortfall då hyresvärden eller försäkringsbolaget inte ger dem någon hjälp. Det skriver Jerker Andersson som är fukt- och mögelspecialist.

Historien som sedan utspelar sig tolkar vi vara situationstypisk och ett flertal frågetecken ställs ifråga hur man inom vården, kommun, bostadsbolag och inspektionsföretag väljer att hantera ärendet. Turerna är många och vi har tagit del av förekommande protokoll samt analyser.

Terno Nyman:

Terno med familj“Vi anmäler två år i rad om att det är något fel i vår lägenhet. Bovärden kommer ut två gånger och mäter men hittar ingenting. En av gångerna sprutar han fogmassa mellan några kakelplattor i duschutrymmet där mögel finns. Sedan påpekar han att vi behöver städa bättre och vädra mer.”

“Vi åker in och ut till läkare på grund av att vår dotter har utslag över hela kroppen, samt rinnande näsa.”

Terno frågar om vår erfarenhet kring de symtom som finns, om det kan orsakas av mögel?

Utan medicinsk undersökning kan man givetvis inte ge säkert besked, kanske ej heller med, men under åren har vi mött ett stort antal vuxna och barn som vistats i hus med mögel, vilka uppvisar liknande symtom. I olika forskningsartiklar som finns tillgängliga lyfts den totala symtombilden fram i både bild och text.

  • Rinnande näsa,
  • andningsproblem,
  • huvudvärk,
  • ögonproblem och
  • hudreaktioner är vanligt vid vistelse i sjuka hus där kemiska emissioner, fukt och mögel finns.
  • Dottern hade också tydliga ögonirritationer vilket vi fått se via videoupptagning.

Föräldrarna reagerade också med symtom på inomhusklimatet. Typiskt vid fall av sjuka hus (2), också kallat OBO – Ospecifik Byggnadsrelaterad Ohälsa är att personer med symtom upplever lindring eller total bättring då de inte längre vistas i miljön där symtomen uppkommer. Terno berättar att då de inte vistats i lägenheten under en tid blir både dottern och de vuxna bättre från sina symtom.

Läs hela fallbeskrivningen

Text: Jerker Andersson

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Ingemar Ljungqvist
Gäst
24 november 2015 kl 10:28

@Jan Rosbäck
Jag delar helt din uppfattning. Jerker Andersson är den främste kunskaparen jag träffat på när det gäller sambandet mellan mögel och sjukdomar hos människor. Men samma här som det Simoncini, Sultan och Zazzio lanserar: Såväl bikarbonat som kolloidalt silver är utomordenliga bekämpare av såväl möglet i sjuka hus som de som redan har fått en överväxt av mikrober (svamp) i den egna kroppen.
Jerker Andersson har i sina artiklar utomordentligt fint klarlagt detta samband.
Ingemar Ljungqvist, http://www.2000tv.se chefredaktör 2000-Talets Vetenskap

Jan Rosbäck
Jan Rosbäck
Gäst
23 november 2015 kl 17:54

Detta är ett jätteproblem och Jerker Andersson gör ett gediget jobb när han lyfter fram problemet med innemiljön. All äldre byggnation kan idag betraktas som riskfylld med hänsyn till mögelbildning speciellt i våtutrymmen. Utan att man ökat ventilationen har man de senaste decennierna tilläggsisolerat äldre hus vilket medför risk för mögel och allergier. När man samtidigt höjt innetemperaturen i bostäder har man mera än fördubblat fukthalten i luften inomhus. Mögel är svamp och här kan man dra en direkt parallell till exempelvis Erik Enbys forskning och roten till cancer.