Familj som flydde mögelskadat hus tystas av Svenska Bostäder

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 november 2015
- NewsVoice redaktion
Mögel på en vägg. Foto: Clean First. Källa: Flickr.com. Copyright: Clean First (company)

Terno Nyman flyttade med familj den 15 september 2011 in i Svenska Bostäders lägenhet på Fogdevägen i Bagarmossen. Kort tid efter noterar de dålig lukt i hall, kök och badrum och initierar klagan om mögel skriftligen till Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Kommunen. Familjen har tvingats fly lägenheten och har därmed drabbats av betydande ekonomiskt bortfall då hyresvärden eller försäkringsbolaget inte ger dem någon hjälp. Det skriver Jerker Andersson som är fukt- och mögelspecialist.

Historien som sedan utspelar sig tolkar vi vara situationstypisk och ett flertal frågetecken ställs ifråga hur man inom vården, kommun, bostadsbolag och inspektionsföretag väljer att hantera ärendet. Turerna är många och vi har tagit del av förekommande protokoll samt analyser.

Terno Nyman:

Terno med familj“Vi anmäler två år i rad om att det är något fel i vår lägenhet. Bovärden kommer ut två gånger och mäter men hittar ingenting. En av gångerna sprutar han fogmassa mellan några kakelplattor i duschutrymmet där mögel finns. Sedan påpekar han att vi behöver städa bättre och vädra mer.”

“Vi åker in och ut till läkare på grund av att vår dotter har utslag över hela kroppen, samt rinnande näsa.”

Terno frågar om vår erfarenhet kring de symtom som finns, om det kan orsakas av mögel?

Utan medicinsk undersökning kan man givetvis inte ge säkert besked, kanske ej heller med, men under åren har vi mött ett stort antal vuxna och barn som vistats i hus med mögel, vilka uppvisar liknande symtom. I olika forskningsartiklar som finns tillgängliga lyfts den totala symtombilden fram i både bild och text.

  • Rinnande näsa,
  • andningsproblem,
  • huvudvärk,
  • ögonproblem och
  • hudreaktioner är vanligt vid vistelse i sjuka hus där kemiska emissioner, fukt och mögel finns.
  • Dottern hade också tydliga ögonirritationer vilket vi fått se via videoupptagning.

Föräldrarna reagerade också med symtom på inomhusklimatet. Typiskt vid fall av sjuka hus (2), också kallat OBO – Ospecifik Byggnadsrelaterad Ohälsa är att personer med symtom upplever lindring eller total bättring då de inte längre vistas i miljön där symtomen uppkommer. Terno berättar att då de inte vistats i lägenheten under en tid blir både dottern och de vuxna bättre från sina symtom.

Läs hela fallbeskrivningen

Text: Jerker Andersson

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq