Storbritannien riskerar åtal för krigsbrott pga vapenförsäljning till Saudiarabien

publicerad 30 november 2015
- av K. Reporter

Cameron on encryption 2015

Storbritannien riskerar att åtalas för krigsbrott pga växande bevis för att de brittiska missiler som sålts till Saudiarabien har använts mot civila i Saudiarabiens brutala krig mot det fattiga Yemen. Varningen kommer från advokater och diplomater inom det brittiska utrikesdepartementet.

Rådgivare till den brittiske utrikesministern Philip Hammon har varnat för att försäljningen av “specialist missiles” till Saudiarabien, vilka använts i stort sett dagligen under bombräder i västra Yemen mot Houthirebellerna, kan bryta mot gällande internationell lagstiftning om mänskliga rättigheter.

“In July, Britain authorised the transfer of Paveway IV missiles from the RAF to Saudi Arabia. The MoD approved a switch in positions on an order book from the arms manufacturer, Raytheon UK.”

Sedan mars 2015 då kriget inleddes har tusentals civila dödats i Yemen och såväl skolor, sjukhus och icke militär infrastruktur har bombats. Enligt FN är det sådan brist på mat och bränsle att det är hungersnöd i stora delar av Yemen.

“Missiles sold to Saudi Arabia have been used against civilian targets in Yemen’s brutal civil war”.

“Advisers to the Foreign Secretary step up legal warnings that the missile sales may breach international humanitarian law”.

Amnesty International, Human Rights Watch (HRW) och andra organisationer säger att det inte finns någon tvekan om att vapen från Storbritannien och USA har använts för att bomba civila mål i Yemen.

Text: K. Reporter

Källa: The Times of India: UK could be prosecuted for war crimes over missiles sold to Saudi Arabia that were used to kill civilians in Yemen


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Det enda uppkastet i sikte verkar vara ditt. Kan du inte läsa pelle lilla? Har du alltså varit ute och krigat idag då? Jag är då för fred och mot krig, men det är alltså inte du?

 • Det hjälper inte att kritisera – gör nåt konkret!
  Bygg en ny värld eftersom du tydligen vet hur det skall göras.
  Beskriv då hur det skall gå till, eller sluta kräka ur dig din psykiska ohälsa.
  Jag har upprepade gånger uppmanat till samarbete på denna punkt i denna tidning
  men INGEN ställer upp.

  • @pelle avdelningen kulturell självdestruktivitet välkomnas säkert på avpixlat m.fl.

   Om du vill slå ett slag för vanvården, nonchalansen och övergreppen välkomnar säkert redaktören en artikel av dig. Räkna dock med mothugg. Du verkar då vara en av garanterna för dess fortbestånd.. Var inte så blyg. Släpp fram odjuret i dig.

 • Det vore ju klädsamt för Svenska Intressen att göra samma sak här. “Carl-Gustav” är inte så foglig eller oskadlig som namnet antyder och träffar betydligt fler mål än vad man kan tro. “Bamse” kan inte annat än nalla på vår aningslösa acceptans. JAS, borde fått NEJ. Anfall är inte alls bästa försvar utan blott en ursäkt för aggression och konsten att bedriva krig.

  Saudi ska tydligen efter övermoget övervägande sluta piska bloggaren till döds för att han spräckte den officiella bilden av en gryende demokrati. Den bild som gav garanti för vår export av dödlig förtryckarmekanik såväl som andras. Tydligen tålde varken de eller vår stoltaste metalliska ryggrad att spegeln sprack i tusen bitar.

  Förmågan och viljan att kringgå lag, rätt och folket visade inga gränser.. Vi andra lärde att privata intressen absolut inte ska ha vårt förtroende i någon instans. Gav de sig in i vård, skola, omsorg skulle de bomba sönder sådant både här som där.

  Man får väl på sätt och vis förundras över viljan, förmågan och beredvilligheten att än en gång böja våra nackar för de stora förtryckarna.. Låta tågen gå, fullastade med ond bråd död. Vår största exportvara. Varför vi inte tillverkar jordbruksredskap kanske har mer att göra att det inte är vår framtid varken de eller vi arbeta på..

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *