Cameron chockar EU – Vill lämna EU om inte arbetssökande EU-flyktingar kan diskrimineras

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 3 december 2015
- Torbjörn Sassersson

Cameron EU chock dec 2015Den brittiske premiärministern ställer nu kravet till EU:s stats- och regeringschefer under toppmötet 17-18 december att Storbritannien ska kunna diskriminera arbetssökande EU-flyktingar från Polen, Ungern och andra fattigare EU-länder , enligt The Telegraph.

En anonym källa säger till The Telegraph att människor som deltagit i möten med Cameron blivit chockade över premiärministerns ultimatum, skriver Europaportalen.

Om inte EU tillåter Storbritannien att utesluta utländska medborgare på den brittiska arbetsmarknaden hotar Cameron med att verka för att landet lämnar EU. Camerons krav går emot den grundläggande princip i EU som innebär att ingen arbetssökande EU-medborgare – tex en flykting – ska kunna diskrimineras inom EU.

Europaportalen skriver att David Camerons krav framfördes under en rad stormiga och intensiva möten i Bryssel och Paris på söndag och måndag med EU-kommissionens ordförande. Det avslöjas av The Telegraph.

”Om landet inte får undanta andra EU-medborgare från arbetsrelaterade förmåner under en fyraårsperiod hotar David Cameron med att gå över till nejsidan inför den kommande folkomröstningen om britterna ska vara kvar som medlemmar i den Europeiska unionen.”

Stefan Löfven (S) avvisade i november denna typ av manöver.

”Vi är mycket måna att Storbritannien stannar kvar i unionen. Men det betyder inte att vi accepterar vad som helst. För vi måste stå upp för principer som den fria rörligheten och ickediskriminering när det gäller sociala rättigheter vid fri rörlighet, sade statsminister Stefan Löfven i Stockholm som ett svar på den brittiska finansministerns krav på fördragsförändring.”

Rewrite: NewsVoice

Källa: The Telegraph och Europaportalen


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Cameron