Douala – Kamerun: “No country for old men” – och barnfamiljer

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 9 december 2015
- Torbjörn Sassersson

NewsVoice redaktör är med familjen i Kamerun i Centralafrika för att besöka släkten, rekrytera politiskt upplysta afrikanska skribenter, rapportera om livet här och vad folk anser om Boko Haram och Västs influenser. Rapporterandet sker tryggt inbäddat av Kamerunfamiljen, men Douala känns inte som ett ställe för en barnfamilj och för att tillbringa sin pension. 

Utrikesreportage från Kamerun av Torbjörn Sassersson

Det tog två dagar att få ett tag på ett fungerande internet. Igår uppdaterades NewsVoice med en smartphone och idag via MTN:s nätverk, en populär Sydafrikansk internet- och telefonileverantör.

Livet här i Douala, med en population på minst 3 miljoner invånare, är väldigt annorlunda i jämförelse med min hemstad, Stockholm. Trots att staden klassas som den dyraste staden i Afrika är fattigdomen det bestående intrycket. De flesta bilar är rullande halvvrak. Emellanåt ser man stora dyra stadsjeepar, men även de är oftast skrapade efter sammanstötningar med andra bilar.

“Det finns inga regler här”

Trafiken är tät och trafikreglerna betraktas som rekommendationer. Det finns inga övergångsställen och endast enstaka trafikljus. Avgashalten är hög. Temperaturen ligger på 32 grader C och luftfuktigheten nästan 100%. Längs gatorna och trottoarerna, som är fyllda av hål går folk – ofta i vackra kläder – och säljer något, en flaska mineralvatten, jordnötter och enkel traditionell mat.

Laglig ordning råder runt bankomater, banker, Orange- och och MTN-kontoren. Poliserna är ofta tungt beväpnade. De flesta ansikten är fokuserade, nästan arga. Människornas vardag överskuggas av dagens målsättning, att tjäna in en ofta skattefri dagslön. Arbetslösheten är på runt 70%.

De livligt trafikerade statsgatorna i centrala Douala kantas av ruckel, betonghus under konstruktion och de rikare fastighetsägarna har finare hus med höga vita murar och rejäla metallportar. Dessa rika har råd med privata vakter som sitter utanför portarna ensamma eller i par, långt in på nätterna. Vi hyr en lägenhet med en vakt och vi har en två cm tjock järndörr som skalskydd. Att gå ut på sent på kvällen och natten sker på egen risk. Rekommendationen är att alltid ha med sig pengar som man ska ge utan tjafs när man blir rånad. Då klarar man sig oftast helskinnad. Att göra motstånd är förenat med livsfara.

Osig matmarknad kontrollerad av gängkultur

Igår kväll tog vi en taxi till en nattlig matmarknad på King Akwa Street. Så fort taxin stannat och vi stigit ur blev vi – en grupp på fyra vuxna och vår son – uppfångade av en demarcheur, en slags förhandlare som hjälper till hitta den mat man önskar. Ikväll ville vi ha grillad kyckling, kött och fisk, miondo (fermentrad kassava) och grillad kokbanan. Matmarknaden var inklämd mellan två hus. Hela stället osade av matångor och grillkol. Fuktigheten och värmen var tryckande och folkmassan tät. Natthilmen var svart och det enda ljuset kom från gatubelysningen och grillarna.

När vi blev sittande bland ätande gäster och väntade på att fisken skulle grillas dök en man med oklart ärende upp. Han hade en skärmmössa och en T-shirt med texten G Star skrivet baklänges. Han hade ställt in siktet på en av de ytterst få vita på marknaden, på mig. Hans blick var glansig, utdragen och allmänt obehaglig. Jag hörde inte vad han sa.

Mellan mannen och mig satt en av mina kamerunska släktingar (på min frus sida), Theo, en man född i Douala som kan gatans språk. Han hade ryggen mot mannen medan han fingrade på några mynt. De största mynten har ett värde av 500 CFR, vilket är att betrakta som ett högt värde för en arbetslös kamerunian. De ger mat för en dag. Mannen hade ett stort intresse för mynten. Jag förstod att hans ärende handlade om pengar, men vad kunde ha få ut av att stå där och vänta? Något senare blev vi klara över vad det handlade om. Han arbetade inte ensam och han tänkte inte låta oss gå.

Situation drog ut på tiden och mannen med kepsen stod kvar. Efter 10 minuter gick min fru iväg med ett par vänner för att handla mineralvatten. Den underliga mannen gick efter dem.

När de kom tillbaka var mannen borta. Han hade hade gjort klart för oss vad han ville. Hans gäng kontrollerade marknaden och vi kunde välja mellan att betala 500 CFR eller bli rånade på väg från marknaden. Mina kamerunska vänner berättar att de kan bli mycket aggressiva om de inte får vad de vill och de samarbetar med vissa taxichaufförer med att förfölja sina offer till bostaden. De är beväpnade och desperata.

Paris har tappat kontrollen över Kamerun

Jag frågade hur de skulle argumentera för att rättfärdiga sitt beteende. Svaret var att de vita tagit allt ifrån dem. De vita tar hemlandets resurser och det har gjort dem arbetslösa. De har tvingats in i kriminalitet för att överleva och när de ser de vita är det dags för dem att betala tillbaka. Det här har pågått i Kamerun och Afrika i 100-tals år. Kamerun har genom tiderna ockuperats och utnyttjats av portugiser, spanjorer, tyskar, engelsmän och fransmän. De vita tycker å sin sida att de “civiliserat” Kamerun med byråkrati, administration, kristendom och teknik.

Vad de egentligen gjort är att de utnyttjat landet, tagit resurserna, splittrat landet kulturellt, släpat in sin religion och placerat sina egna utvalda för att styra landet efter värdlandets intressen. Kamerun är styrt från Paris sedan många år säger politiskt insatta från Kamerun, men när Hollande tog makten i Frankrike tappade Paris sitt inflytande över regeringen. Därefter kom ett destabiliserande Boko Haram som ett brev på posten.

Mer om det i NewsVoice.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Torbjörn! Det låter på ditt reportage som om du är i Malmö! Det är säkert svårt att ibland veta vad som är vad. I början på 70 -talet var jag några ggr till Douala med Transatlantics kylbåtar. Vi gick Västafrikalinjen
  med styckegods och kylvaror. Det har nog hänt en hel del där sen dess.

 • Per, flera saker från reseapoteket är: bikarbonat, magnesium, c-vitamin, b-vitaminkomplex, MSM (MetylSulfonylMetan), jodlösning (antiseptiskt), tjärsalva för hudvård, CBD-olja, korallkalk.

  Det jag missade att ta med var kalium.

  Jag äter även frön från papaya som är mycket parasitdödande.

 • Själva kontrollen och utarmningnen av de fd kolonierna är djupt etablerad i de ekonomiska systemen i central- och västafrika. CFA fungerar lokalt som USD fungerar som världsvaluta, dvs all handel kontrolleras från Paris. De sätter upp regelverket för alla transaktioner, kolonisationen upphörde aldrig, utan transformerades från politisk kontroll till en ekonomisk hybrid. När och om de lokala ekonomerna tyr sej till en kinesisk överhöghet kommer inte grundförhållandena att ändras nämnvärt. CFA-systemet drabbar också andra länder som vill göra affärer i området. (Hoppas du fick med dej en skvätt kolloidalt silver, Torbjörn. Hjälper i alla lägen). http://nsnbc.me/2012/10/12/french-africa-policy-damages-african-and-european-economies/

 • Tänkte skriva mer från resan, men det uppstår en rad olika hinder. Magsjuka, mycket aktiviteter, stöld av mobiltelefon etc. Bara att handla en sak kan ta en dag pga staden och det är dyrt i Douala, vissa saker är lika dyra eller dyrare än i Sverige. [en ekologisk miniyogurt (ca 1,5 dl) kostar 20 kr i en mataffär md hög standard]

  Det folk säger är att regimen behåller pengarna som tillhör folket och istället sätter in dem på konton i Europa. Om de gjorde rätt skulle de kunna vända hela landet. Kamerun är oerhört rikt på natur och naturresurser. Det finns mycket arbetskraft och landet gränsar till ett tiotal andra länder och ligger mitt i Afrika.

  Politiskt insatta här säger att det är så här värdlandet, i det här fallet Frankrike, vill ha Kamerun, i kaos, då är det lättare att komma åt resurserna och ta hem dem till Europa.

  Kaosen i de olika länderna i Afrika beror inte på afrikanerna. Det beror på europeerna, men under senare decennier har även Kina och USA börjat korpa på Afrika så det har inte blivit bättre. Afrikanerna säger att i valet mellan pest och kolera är Kina den bästa parten att samarbeta med.

 • Ser fram emot fler upplevelser, roligt att läsa. Det där med vakter överallt är vanligt i Thailand, egen erfarenhet. Ryssland lär också ha vakter överallt, har jag läst.
  Var maten god eller är det svårt med aptiten i värmen och matoset? Håller ni er friska?

 • Liten rättelse här; fiskerättigheterna för Guinea-Bissau såldes alltså till något multinationellt konglomerat och knarkhandlaren där fick betalt några hundra miljoner av EU-pengar. Vidare kan jag tillägga att hela denna procedur hänger ihop med nuvarande flyktinströmmar. När bidragen från EU-pengar till asylpolitiken tar slut så kommer flyktingar per automatik att börja ägna sej åt någon verksamhet. Lokala grossister finns redan utplacerade runt EU för att ordna denna verksamhet i form av knarkhandel. Att det fungerar bra kan vilken som helst stockholmare se på den av gambianer välskötta kokainhandeln i city som verkar ha fungerat som ett testområde under flera år.

 • Vid milennieskiftet hade jag beställningar på tryckerier till The Gambia. pengar fanns, offsetpressar fanns i överflöd i EU. Kunderna hade planer på att trycka upp skolböcker, en tidning och detta skulle finansieras via tryckning av reklam. Det sprack för att det tydligen var en kontrollmyndighet i London som bestämde vad som fick tryckas i landet. Samma problem fanns när denna grupp några år senare ville påbörja fiske i egen regi genom att landa fångsten lokalt i Banjul. Fartyg fanns att tillgå men det sprack igen, istället åtalas och döms nu också svenska fiskare som senare lagligt tagit sej runt regelverket. Multinationella matföretag lobbar in sina intressen via EU och all fisk landas i Portugal och Spanien till “förädling” som konserver. Den nuvarande svenska biståndsministern Lövin överlät exempelvis Guinea-Bissaus av EU sanktionerade fiskerättigheter till den lokala distributören av kokain&heroin som sitt sista uppdrag i EU. Tydligen ska hela området användas som soptunna och tillflyktort för den kriminalitet som bankirmaffian i Bryssel skapar. Allt på uppdrag av sina chefer i Rotschilds City of London.

 • Åke i Sörmland

  Ja men nu ska ju Obama och Bill Gates hjälpa Afrika med vacciner och åtgärder som ska förbättra deras välfärd. Undrar vad priset ska bli. Ryssland i sin tur ska blanda in dem i BRICS. En ny krigskontinent att tjäna vapenpengar i. Betalningen blir deras guld, olja och mineraler.

 • Precis så har väst gjort i alla länder man ockuperat. Kolla Sverige/USA. Hur ser det ut här? indianerna/samerna. I viss mån också Skåningar under 1600-1700-talet. Alla kulturfolk har fått smaka på hur dom ska civiliseras med väst eller östs syn på hur det ska gå till.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *