Mamma på buss hinder för ID-kontroll – Buss ner i ravin

publicerad 15 december 2015
- Torbjörn Sassersson red.

Sasser-Bamenda-15dec2015

Newsvoice spontanrapporterar från Kamerun. Redaktören tog bussen till Bamenda. Jag hittade en bar som fick fungera som tillfällig redaktion. Mannen bakom disken tog fotot ovan. Jag frågade vad baren heter. Han sa att den inte har något namn, men den ligger på Mile 1 Junction, en trevägskorsning i utkanten av Bamenda.

Text och foto: Torbjörn Sassersson

Bamenda ligger i ett höglänt område bestående av kullar och mindre berg. Den tropiska skogen är i stor utsträckning brukad, men överallt är det grönt. Huggen skog tycks återväxa utan problem med erosion. Temperaturen ligger på behagliga 20-25 grader dagtid. På nätterna kan det vara 15 grader i december.

Mamma på buss hinder för ID-kontroll

Under en resa i Kamerun är de vanligt att passera militära vägkontroller där resenärer får visa ID. Militärer stoppade bussen. En soldat i gröna kamouflagekläder beväpnad med en Kalashnikov var på väg in i bussen när han plötsligt sken upp. Följande konversation utspelade sig.

“Men hej mamma, var det denna buss du tog?”

Soldatens mamma svarade i bussen: “Jo, det var denna buss jag tog.”

Soldatens respons blev ungefär: “Jag kan inte visitera denna buss eftersom min mamma är på den, så ni får åka vidare.”

Resan fortsatte. Förmodligen begick soldaten ett tjänstefel, men hans reaktion var helt klart genuin och spontan. Den påminner oss om att vi bara är vanliga människor och att de flesta bara vill leva vanliga liv. Den nordvästra regionen där Bamenda ligger är inte plågad av Boko Harams terrorism.

Bussolycka-Bamenda-15dec2015

Buss med passagerare rullade baklänges ned i ravin

En fjärrbuss som stod parkerad i en nedförsbacke fick bromsfel, de släppte. Bussen rullade vid 12-tiden över ett dagvattenkanal och ned i en ravin. Ingen passagerare skadades sa den regionala borgmästaren med smeknamnet “Lion” till NewsVoice.

En anhörig till en passagerare berättade att ingen kunde förstå varför bussen inte fastnade med hjulen i dagvattenkanalen som löpte längs vägen.

Bussolycka2-Bamenda-15dec2015

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Kamerun
 • Härligt!

  Mer spontanrapportering. Till synes triviala problem men ack så viktiga omvärlds rapportering. Vi behöver lite verklighet här också, inte bara julshopping och tv reklam.

 • Härligt Torbjörn. Vi behöver mer av denna sortens rapportering.
  Rapporter som visar att vi i första hand är människor med alldeles vardagliga problem och glädjeämnen.
  Det som rapporteras från medierna visar allt det falska som lagts ovanpå våra gemensamma
  liv.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *