Läkaren är Big Pharmas försäljare mot slutkund – patienten

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 februari 2016
- NewsVoice redaktion
Läkare - Temabild från Crestock.com

Lars Bern,   feb 2015 - Foto: Torbjörn SasserssonLARS BERN. Jag har just nu läkaren och medicinkonsulten Peter C. Götzsches bok Dödliga Mediciner och Organiserad Brottslighet på mitt nattduksbord. Jag har i över 20 år ägnat mycket av min tid att som autodidakt studera delar av den medicinska vetenskapens utveckling, därför inhandlade jag nyligen den prisbelönade boken (1:a pris av British Medical Association 2014).

Jag har tidigare läst den svenska läkaren Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket plus några andra visselblåsares böcker på samma sorgliga tema. Jag läser dagligen vetenskapliga artiklar i medicinska ämnen. Alla som följt mina skriverier på bloggen vet, att jag envetet försökt påtala det systemfel som läkemedelsindustrins dominans inom den medicinska vetenskapen, utbildningen och vården utgör. När jag läser Götzsches bok (har inte läst mer än halva ännu) inser jag med fasa att problemet faktiskt är mycket mer skrämmande än vad jag tidigare velat inse.

Bakgrunden till dagens skenande ohälsa är fullständigt astronomiska ekonomiska intressen bakom hälsovådlig industrimat (17.000 miljarder kr/år) och kemiska preparat för att dölja ohälsan (6.000 miljarder kr/år).

Götzsche visar hur Big Pharma utvecklats till ett organiserat brottssyndikat som räknar sina mångmiljardböter för brottsligheten som en normal rörelsekostnad.

Trots en enormt ökad användning av medicinska preparat fortsätter sjukligheten att öka, preparaten har ingen synbar effekt. Det är illa nog att konstatera detta, men Götzsche har fått mig att tänka ett steg längre. Jag frågar mig vilka det är som har det verkliga ansvaret för att Big Pharma idag framstår som världens största brottssyndikat (i varje fall mätt i bötesbelopp).

Det normala i vårt rättssystem är att bedragare får näringsförbud. Varför stänger inte myndigheter ner läkemedelsföretag som dömts för bedrägerier såsom man gör med skattebedragare? Och vilka är det som möjliggör för industrin att sälja sina livsfarliga kemiska preparat som idag är den tredje vanligaste dödsorsaken i vårt samhälle (nästan en miljon människor dog av s.k. mediciner förra året i USA)?

Läs hela artikeln på Antropocene

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq