24.3 C
New York
spot_img

Wikileaks: “IMF Internal Meeting Predicts Greek ‘Disaster’, Threatens to Leave Troika”

-

“After WikiLeaks Revelation, Greece Asks I.M.F. to Clarify Bailout Plan” writes New York Times today after the latest Wikileaks revelation. Greece called Saturday on the IMF to explain if it was trying to push Athens toward bankruptcy.

Julian Assange wrote:

Today, 2nd April 2016, WikiLeaks publishes the records of a 19 March 2016 teleconference between the top two IMF officials in charge of managing the Greek debt crisis – Poul Thomsen, the head of the IMF’s European Department, and Delia Velkouleskou, the IMF Mission Chief for Greece. The IMF anticipates a possible Greek default co-inciding with the United Kingdom’s referendum on whether it should leave the European Union (‘Brexit’).

“This is going to be a disaster” remarks Velkouleskou in the meeting.

According to the internal discussion, the IMF is planning to tell Germany that it will abandon the Troika (composed of the IMF, European Commission and the European Central Bank) if the IMF and the Commission fail to reach an agreement on Greek debt relief.

Thomsen: “Look you, Mrs. Merkel, you face a question: you have to think about what is more costly, to go ahead without the IMF–would the Bundestag say ‘The IMF is not on board?’, or [to] pick the debt relief that we think that Greece needs in order to keep us on board?”

Remaining in the Troika seems an increasingly hard sell internally for the IMF, because non-European IMF creditor countries view the IMF’s position on Greece as a violation of its policies elsewhere of not making loans to countries with unsustainable debts.

In August the IMF announced it would not participate in last year’s €86 billion Greek bailout, which was covered by EU member states. IMF Chief Christine Lagarde stated at the time that the IMF’s future participation was contingent on Greece receiving “significant debt relief” from creditors. Lagarde announced that a team would be sent to Greece, headed by Velkouleskou.

Read more on Wikileaks

Read more in New York Times

News
News
NewsVoice is an online news and debate channel that started in 2011. The purpose is to publish independent news, debate articles and comments as well as analyzes.

5 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Torbjörn Sassersson red.
Admin
13 april 2016 kl 12:17

Independent: IMF warns Brexit will create ‘severe global damage’

“The IMF has slashed the UK’s growth forecasts for this year, saying uncertainty created by the Brexit referendum in June is already hurting the domestic economy.

The Fund’s chief economist, Maurice Obstfeld, also warned Brexit would cause “severe regional and global damage” by disrupting trade.

It is a major intervention from the IMF into the referendum debate. The IMF’s managing director Christine Lagarde has previously spoken about the negative economic impact of Brexit. But this is the first major warning from the Fund itself.”

Eiwa
Eiwa
Gäst
4 april 2016 kl 12:26

Al Jazeera skrev i en artikel förra sommaren att Grekland skulle kunna bli det nya Gulfområdet.
Så mycket olja och naturfyndigheter finns det i Egeiska havet mm.
Tacka sjutton för att det här med att skuldsätta Grekland har varit en långsiktig plan som tyvärr påhejades av korrupta och sålda politiker som Simitis , Giorgios Papandreou den yngre m fl.
Grekerna börjar nu förstå att de har blivit lurade och de politiker som vi har haft genom åren inte har arbetat för Greklands bästa utan för storkapitalet dvs the Banksters.
Nu är 1/3 av Greklands befolkning under fattigdomsgränsen.
Självmorden är oräkneliga och arbetslösheten stiger stadigt.
Tsipras är ännu en såld politiker , hittills har han inte tillfört landet annat än mer skattepålagor , förbud , stängning av kanaler , mm.
Tsipras kommer också vara den som kommer att införa det obligatoriska chippet som kommer till Europa om några år.

Ingemar Ljungqvist
Gäst
3 april 2016 kl 22:09

Det finns dock en säkerhet för Greklands enorma skuld. Som säkerhet för lånen ligger de naturtillgångar Grekland har såväl på land som på sitt territorialvatten. IPå havsbotten har man gjort uppskattningar att man har betydande olje och gas fyndigheter. På svenska är det bara Vi =2000-Talets Vetenskap som diskuterat detta + en grekisk-svensk tidskrift. Bankerna vet vad de gjort när de hejdlöst skuldsatt Grekland. Det är bara det att grekerna själva får se värdet av sina naturtillgångar gå förbi deras näsa.
Precis när vi skrivit kort om detta, så tillkännagav Egypten att man hade gjort stora gas fyndigheter i samma hav.
De som söker fakta kan nog finna mer detaljer i detta ärende.
Ingemar Ljungqvist, chefred, 2000-Talets Vetenskap, http://www.2000tv.se

JR
JR
Gäst
3 april 2016 kl 21:46

IMF är bara en av källorna till världsekonomins irrfärder idag. Ett nytt avslöjande om global kriminell verksamhet har dykt upp via Panama och “The Panama Papers”. Allt finns i flera lager och mycket fortsätter att gömmas i olika länder. Å andra sidan är en galopperande byråkrati ingen garanti för att något ställs till rätta utan kan tvärtom förvärra korruptionen då man ligger alltid ett par steg före i finansvärlden. https://panamapapers.icij.org/

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
3 april 2016 kl 19:34

Grekernas situation belyser problemet med EU. Detta problem kommer uppstå i varje land som bedriver välfärdspolitik inom EUs extremkapitalistiska frihandel. Man behöver inte vara raketingenjör för att förstå problemet med EUs frihandel.

News
News
NewsVoice is an online news and debate channel that started in 2011. The purpose is to publish independent news, debate articles and comments as well as analyzes.