Iraks regering 2003 var helt kontrollerad av USA säger Iraks fd försvarsminister

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 maj 2016
- NewsVoice redaktion

Hazem al Shaalan - Foto: Arabic-military.comNär Saddam Husseins regim 2003 hade krossats av den amerikanska invasionen formades en ny irakisk regering som var helt kontrollerad av USA med allierade. Det säger Iraks tidigare försvarsminister Hazem al Sha’alan, i en intervju för RT.

Text: NewsVoice | Bild: Hazem al Sha’alan – Foto: Arabic-military.com

Inom det nya ministeriet fanns det amerikanska, australiensiska och brittiska “inspektörer” inom samtliga departement. Den irakiska nya regimen var helt och hållet utvald av Washington, säger Hazem al Sha’alan.

“I was not independent in my ministry,” Shaalan said. “Inside the ministry, there were American inspectors in each department. There were also the British and Australians. There was not a single one department in the ministry, where there would be no inspectors.”

Den interima statsministern Ayad Allawi som satt vid makten 2003-2005 var bland de första ministrarna som USA valde ut med hjälp av Lewis Paul Bremer, som var administratör från “Coalition Provisional Authority of Iraq”. Det fanns inga val, de var redan utvalda, säger Hazem al Sha’alan som fortsätter med att avslöja att alla beslut som togs av statsministern först krävde godkännanden av USA.

“Those, who were working with Americans, were relieved from responsibility for any faults in their work,” Shaalan said during the interview.

According to Shaalan, the US did not inform the Iraqi government of the Iraqi citizens who had been taken to Iraq’s prisons and tortured by US forces. “We were not told about this. We were not even allowed to come to the prisons without special permission from the US authorities,” he said.

Läs mer i RT: Iraqi government formed in 2003 was fully controlled by US – Iraq’s former defense minister to RT

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Jag är heller inte förvånad. Genom att kontrollera alla sidorna i olika krig kan krigen förlängas och suga ut befolkningar till fördel för det militärindustriella komplexet. Hur vet man vilka som kan vara agenter? Jo de talar för eller röstar för de saker som tar bort demokrati och ger makten till oligarkerna. EU, TTIP och NATO etc.

  • Men nog får vi höra hur mycket värdefulla artefakter som Daesh förstår. Men vem meddelar oss hur USA förstörde en nations kultur. Vore den nån råg i ryggen på SD talesmän så borde de stå upp för en nations kulturhistoria. De var förvisso emot kriget men.efter det så har de varit tysta.

  • Så fruktansvärt, en sådan förstörelse och ett sådant brott. Och vi ska samarbeta med USA? Citat ur artikeln: “we were shocked, when total destruction began – destruction of infrastructure, of buildings, etc. When we asked Americans, why they do that, we were told that, after destruction, there will be rebuilding. “We will rebuild everything and it will be better than before,” they said. Those were the promises. They have never been fulfilled,” fd försvarsministern Irak. Det var ju de amerikanska storföretagen som skrev guldkontrakt för återuppbyggnaden, enligt John Perkins.

  • Nämen, vilken överraskning!:) detsamma får man väl säga om Malik. men som började krångla lite där på slutet. Bland det mest skamliga i svensk mainstream media är tigandet, begravningarna och lögnerna ang. Irak. Miljontals människor har dött i Irak sedan första gulfkriget, sanktionerna efter det och efter kriget 2003, och hur har våra media rapporterat om det? Allas vår Carl Bildt som samarbetat med bl.a Rand Corp. som intensivt lobbade för att bomba Irak till aska sitter fortfarande i SVts soffor och får uttala sig som en expert om ditten och datten.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *