Iraks regering 2003 var helt kontrollerad av USA säger Iraks fd försvarsminister

publicerad 27 maj 2016
- av NewsVoice

Hazem al Shaalan - Foto: Arabic-military.comNär Saddam Husseins regim 2003 hade krossats av den amerikanska invasionen formades en ny irakisk regering som var helt kontrollerad av USA med allierade. Det säger Iraks tidigare försvarsminister Hazem al Sha'alan, i en intervju för RT.

Text: NewsVoice | Bild: Hazem al Sha'alan - Foto: Arabic-military.com

Inom det nya ministeriet fanns det amerikanska, australiensiska och brittiska "inspektörer" inom samtliga departement. Den irakiska nya regimen var helt och hållet utvald av Washington, säger Hazem al Sha'alan.

“I was not independent in my ministry,” Shaalan said. “Inside the ministry, there were American inspectors in each department. There were also the British and Australians. There was not a single one department in the ministry, where there would be no inspectors.”

Den interima statsministern Ayad Allawi som satt vid makten 2003-2005 var bland de första ministrarna som USA valde ut med hjälp av Lewis Paul Bremer, som var administratör från "Coalition Provisional Authority of Iraq". Det fanns inga val, de var redan utvalda, säger Hazem al Sha'alan som fortsätter med att avslöja att alla beslut som togs av statsministern först krävde godkännanden av USA.

“Those, who were working with Americans, were relieved from responsibility for any faults in their work,” Shaalan said during the interview.

According to Shaalan, the US did not inform the Iraqi government of the Iraqi citizens who had been taken to Iraq’s prisons and tortured by US forces. “We were not told about this. We were not even allowed to come to the prisons without special permission from the US authorities,” he said.

Läs mer i RT: Iraqi government formed in 2003 was fully controlled by US – Iraq’s former defense minister to RT

Text: NewsVoice