Stampen Media Group nära konkurs – Det går dåligt för de stora medieföretagen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 maj 2016
- NewsVoice redaktion

Stampen,  HK,  Polhemsplatsen 5,  GöteborgMediejätten Stampen Group nära konkurs. “Problem i dialogen med bankerna, som inte godkänt Stampens plan för att hantera sin skuldsättning, är en av orsakerna till att ledningen fattade beslut om rekonstruktion”, skriver DI. Orsaken till Stampens problem beror på att man satsat på gammal teknik i stället för på den nya digitala världen, menar Jan Helin som är programdirektör på SVT.

Bild: Stampen, HK, Polhemsplatsen 5, Göteborg, Eniro kartor

Stampen äger ett stort antal tidningar och sajter, tex: Göteborgsposten, Hallands Nyheter, Nerikes Allehanda, Familjeliv med flera.

”Förklaringen ligger i att Stampen sedan länge har en alldeles för hög skuldsättning. Vi har konstaterat att vi inte kan hantera våra skulder framöver så som de förfaller. Därför ansöker vi om företagsrekonstruktion för att rädda jobben och verksamheterna”, säger Stampens koncernchef Martin Alsander till TT.

”Vi har idag bra verksamheter som utvecklas i rätt riktning. Men skulderna är fortfarande för höga och våra kassaflöden räcker inte till att hantera vår svaga balansräkning”, skriver Alsander i ett pressmeddelande.

”Allvarligt och oroväckande men inte överraskande. Stampens problem har varit kända länge, och på något vis så måste de stora skulderna hanteras. Men läget är mycket allvarligt för den lokala journalistiken. Det tycker Sveriges tunga mediechefer”, skriver SVD.

Text: NewsVoice

Relaterat

Stampen, hemsida

Aftonbladet: Mediejätten nära konkurs

DN: Tidningskoncernen Stampen i rekonstruktion

DI: Stampen i rekonstruktion – Dagens Industri

SVT: Stampen ansöker om rekonstruktion

SvD: Scherman: ”Stampen har agerat vårdslöst”


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Expressen (3 juni, 2016): ”Allt pekar mot en konkurs i Stampen”

  “Såväl banker som nya ägare har allt att vinna på att Stampen går i konkurs, rapporterar Resumé.
  Branschtidningen pekar ut affärsmännen Erik Selin, Joachim Berner och Mats Qviberg som tänkbara investerare i ett konsortium som kan gå in i Göteborgs-Posten.”

  Resumé (2 juni 2016): Därför talar allt för en konkurs för Stampen [efter semestern]

  “Stampen är skyldig bankerna 493 miljoner kronor och har gång efter annan misslyckats med att uppfylla lånevillkoren. Räntan uppges ligga på 14 procent. Och nu är pengarna lika slut som bankernas tålamod.”

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *