Stampen Media Group nära konkurs – Det går dåligt för de stora medieföretagen

publicerad 23 maj 2016
- av NewsVoice

Stampen,   HK,   Polhemsplatsen 5,   GöteborgMediejätten Stampen Group nära konkurs. "Problem i dialogen med bankerna, som inte godkänt Stampens plan för att hantera sin skuldsättning, är en av orsakerna till att ledningen fattade beslut om rekonstruktion", skriver DI. Orsaken till Stampens problem beror på att man satsat på gammal teknik i stället för på den nya digitala världen, menar Jan Helin som är programdirektör på SVT.

Bild: Stampen, HK, Polhemsplatsen 5, Göteborg, Eniro kartor

Stampen äger ett stort antal tidningar och sajter, tex: Göteborgsposten, Hallands Nyheter, Nerikes Allehanda, Familjeliv med flera.

”Förklaringen ligger i att Stampen sedan länge har en alldeles för hög skuldsättning. Vi har konstaterat att vi inte kan hantera våra skulder framöver så som de förfaller. Därför ansöker vi om företagsrekonstruktion för att rädda jobben och verksamheterna”, säger Stampens koncernchef Martin Alsander till TT.

”Vi har idag bra verksamheter som utvecklas i rätt riktning. Men skulderna är fortfarande för höga och våra kassaflöden räcker inte till att hantera vår svaga balansräkning”, skriver Alsander i ett pressmeddelande.

”Allvarligt och oroväckande men inte överraskande. Stampens problem har varit kända länge, och på något vis så måste de stora skulderna hanteras. Men läget är mycket allvarligt för den lokala journalistiken. Det tycker Sveriges tunga mediechefer”, skriver SVD.

Text: NewsVoice

Relaterat

Stampen, hemsida

Aftonbladet: Mediejätten nära konkurs

DN: Tidningskoncernen Stampen i rekonstruktion

DI: Stampen i rekonstruktion - Dagens Industri

SVT: Stampen ansöker om rekonstruktion

SvD: Scherman: ”Stampen har agerat vårdslöst”