SVT stoppade dokumentär om massaker i Ukraina – Är SVT konspiratoriskt?

10

NATO Stratcom och journalister - Foto: Crestock.com

Dokumentärfilmen “Ukraina – revolutionens mörka sida” som planerats för visning den 1 maj 2016 på SVT stoppades. SVT hänvisar till en frilansskribent som i SvD påstår att dokumentären är rysk propaganda. Han menar att USA inte alls fört mediekåren bakom ljuset och att filmen är konspiratorisk. Nu väljer SVT att skjuta upp visningen, men utan garanti för att den kommer att visas.

Text: NewsVoice | Bild: NATO Stratcom logo, presstituter, retuscherad – Crestock.com

Tord Björk som anser att filmen måste visas på svensk TV skriver att filmen berättar om hur en regeringslojal folkmassa kastar molotovcocktails in genom dörrar och fönster i en fackföreningsbyggnad i Odessa 2 maj 2014, vilket leder till en massaker på 42 personer som önskar ett mer federalt styre.

Tord Björk skriver:

Flera personer och ukrainska organisationer söker nu stoppa visningen eller se till att SVT samtidigt tar till den extraordinära åtgärden att dokumentärfilmen utsätts för en kritisk granskning i anslutning till visningen. De ukrainska organisationerna hänvisar till en artikel som menar att ansvaret ligger på bägge sidor för massmordet. Detta genom kritisera de angripna för att de försvarade sig så att bägge sidor kastade molotovcocktails. Det är att ställa sig på massmördarnas sida.

De som kastat molotovcocktails från folkmassan mot ingången har handlat medvetet och omoraliskt medan att försvara sig är en nödvärnsrätt. Metoden att avfärda ansvaret genom att lägga det hos bägge sidor är massmordsförnekelse.”

Dokumentären anklagas också på andra felaktiga grunder. Den övertolkas genom att man påstår att den säger att högerextrema grupper dominerar Ukraina när den bara säger att de utgör ett våldsbenäget hot som växte till sig under majdanupproret. Det förnekar knappast någon.

Den säger också att dessa grupper fortsätter att vara ett allvarligt problem vilket belysts alltför lite i massmedia. Rysslands roll har i massmedia tagits upp mycket och kritiseras kort också i denna dokumentär som mer fokuserar på det mindre kända amerikanska inflytandet.”

Enligt Tord Björk visar filmen händelser i Ukraina som inte massmedia vill ta upp.

Om filmen inte visas av SVT kan den handlingen istället påstås vara en del av den antiryska propagandan. SVT kan även anklagas för att vara konspiratorisk eftersom de ser “den onda ryssen” bakom allt möjligt eller till och med för presstitution för att SVT blidkar Washington och NATO Stratcom.

SVT skriver:

“Planen är fortfarande att sända filmen. Axel Arnö [projektledare för SVT:s Dokument utifrån] säger dock att han inte ser någon anledning att sända filmen om den ger en missvisande bild, men det behöver dokumentärredaktionen mer tid för att avgöra.”- SVT stoppar kritiserad dokumentärfilm, 28 april 2016

Tord Björk arrangerade en namninsamling innan SVT tog sitt beslut. Den är fortfarande öppen för de som vill att SVT ska visa filmen. Namninsamlingen har även ett intressant kommentarsfält.

Text: NewsVoice

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

10 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Torbjörn Sassersson red.
Admin
12 maj 2016 kl 09:07

Europaparlamentet stoppar film som rentvår Rysslands regering
http://jinge.se/allmant/europaparlamentet-stoppar-film-som-rentvar-rysslands-regering.htm

Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
8 maj 2016 kl 19:42

@ P – Tack för länk ..en verkligt otrevlig film – som behöver ses av många!! Det fanns säkert mer material – men journalister måste förstås vara rädda om livhanken… …

Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
8 maj 2016 kl 16:13

Det vore ju själve f-n om andra skulle bestämma över vilken information jag är intresserad av ..eller ej!! Jag kan faktiskt både tänka själv och avgöra vad jag anser vara sanning ..eller ej!!
Också skrivit på ..och kommenterat!

P
P
Gäst
8 maj 2016 kl 08:13

Här finns den
http://www.whitetv.se/sv/uppdrag-granskning/1550.html
Tycker dock att den inte tar upp vilka som USA sätter till makten över Ukraina och vem som snodde åt sig deras guldreserv.

Camilla
Camilla
Gäst
6 maj 2016 kl 10:57

Jag tror att dokumentären sändes i veckan på Kunskapskanalen, rätt sent. Men, det vore ju bra, om de kunde sända den flera gånger. Eller vill de kanske inte att så många ska se den?

Pål BergströmD
6 maj 2016 kl 09:23

“Norerar att det är bra att prenumerara på Newsvoice…”

Instämmer.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
6 maj 2016 kl 00:20

Röstat & kommenterat.
Norerar att det är bra att prenumerara på Newsvoice så man får reda på vad som döljs av massmedia och politikeradeln ibland.

Roger
Roger
Gäst
5 maj 2016 kl 21:48

Undrar om gemene man verkligen bryr sig. De flesta vet ju inte ens om att dokumentären stoppats av SVT. Blir det en stor massmedial nyhet nästa vecka – vill nog många se dokumentären. Newsvoice brukar ju vara först innan massorna vaknar.

LJJ
LJJ
Gäst
5 maj 2016 kl 21:14

DET HÄR borde inte göra någon förvånad. SVT tillhör ljugmedia sedan länge och jobbar hårt med desinformation och mörkning tillsammans med kvällspressen, Dagens Nyheter, Svenska dagbladet och en rad lokala blaskor. Dessa pappersmedia har fördelen att kunna användas som isoleringsmaterial och toapapper. Det är det enda de duger till. I nödfall.

Danne
Gäst
5 maj 2016 kl 15:20

Detta pga en namnlös frilansjournalist och dennes minst sagt osakliga kritik? .. Det låter mycket konstigt tycker jag. Men, det är hursomhelst dumt av att börja med censurering eftersom man redan idag och med enkelhet kan se dokumentären via bl.a. youtube. När AB skrev om detta häromdagen så länkade dom faktiskt till dokumentären som tydligen funnits tillgänglig där sedan en tid tillbaka. Men ni kanske kan göra det här också? Det är f.ö. en ganska bra dokumentär om Ukraina och Maijdan.

Skriver nu under petitionen 🙂