SVT stoppade dokumentär om massaker i Ukraina – Är SVT konspiratoriskt?

publicerad 5 maj 2016
- av NewsVoice
NATO Stratcom och journalister - Foto: Crestock.com

NATO Stratcom och journalister - Foto: Crestock.com

Dokumentärfilmen "Ukraina - revolutionens mörka sida" som planerats för visning den 1 maj 2016 på SVT stoppades. SVT hänvisar till en frilansskribent som i SvD påstår att dokumentären är rysk propaganda. Han menar att USA inte alls fört mediekåren bakom ljuset och att filmen är konspiratorisk. Nu väljer SVT att skjuta upp visningen, men utan garanti för att den kommer att visas.

Text: NewsVoice | Bild: NATO Stratcom logo, presstituter, retuscherad - Crestock.com

Tord Björk som anser att filmen måste visas på svensk TV skriver att filmen berättar om hur en regeringslojal folkmassa kastar molotovcocktails in genom dörrar och fönster i en fackföreningsbyggnad i Odessa 2 maj 2014, vilket leder till en massaker på 42 personer som önskar ett mer federalt styre.

Tord Björk skriver:

"Flera personer och ukrainska organisationer söker nu stoppa visningen eller se till att SVT samtidigt tar till den extraordinära åtgärden att dokumentärfilmen utsätts för en kritisk granskning i anslutning till visningen. De ukrainska organisationerna hänvisar till en artikel som menar att ansvaret ligger på bägge sidor för massmordet. Detta genom kritisera de angripna för att de försvarade sig så att bägge sidor kastade molotovcocktails. Det är att ställa sig på massmördarnas sida.

De som kastat molotovcocktails från folkmassan mot ingången har handlat medvetet och omoraliskt medan att försvara sig är en nödvärnsrätt. Metoden att avfärda ansvaret genom att lägga det hos bägge sidor är massmordsförnekelse."

Dokumentären anklagas också på andra felaktiga grunder. Den övertolkas genom att man påstår att den säger att högerextrema grupper dominerar Ukraina när den bara säger att de utgör ett våldsbenäget hot som växte till sig under majdanupproret. Det förnekar knappast någon.

Den säger också att dessa grupper fortsätter att vara ett allvarligt problem vilket belysts alltför lite i massmedia. Rysslands roll har i massmedia tagits upp mycket och kritiseras kort också i denna dokumentär som mer fokuserar på det mindre kända amerikanska inflytandet."

Enligt Tord Björk visar filmen händelser i Ukraina som inte massmedia vill ta upp.

Om filmen inte visas av SVT kan den handlingen istället påstås vara en del av den antiryska propagandan. SVT kan även anklagas för att vara konspiratorisk eftersom de ser "den onda ryssen" bakom allt möjligt eller till och med för presstitution för att SVT blidkar Washington och NATO Stratcom.

SVT skriver:

"Planen är fortfarande att sända filmen. Axel Arnö [projektledare för SVT:s Dokument utifrån] säger dock att han inte ser någon anledning att sända filmen om den ger en missvisande bild, men det behöver dokumentärredaktionen mer tid för att avgöra."- SVT stoppar kritiserad dokumentärfilm, 28 april 2016

Tord Björk arrangerade en namninsamling innan SVT tog sitt beslut. Den är fortfarande öppen för de som vill att SVT ska visa filmen. Namninsamlingen har även ett intressant kommentarsfält.

Text: NewsVoice

Relaterat