Är Svexit och andra exits en lösning eller ett steg mot Europas undergång?

21

EU-svexit-flagga

Läs Jenny Sonessons debattartikel “Svexit kan vara närmare än vi tror” i Dagens Samhälle. Hon skriver att i svallvågorna efter Brexit måste de svenska ledarna kalkylera inför en mörk utveckling. Sonesson anser nämligen att Brexit och andra exits kan leda till nedgång och tom krig, eller är Sonesson bara ytterligare en politisk debattör som klamrar sig fast vid en drömbild av EU, som en räddare i nöden? Frågan är ledande. Vad anser du?

Text: Torbjörn Sassersson

Jenny Sonessons hotbilder:

  • Slutet på NATO
  • Slutet på den Europeiska unionen
  • Slutet på den liberala världsordningen
  • Att Marine Le Pen med Putins pengar erövrar presidentposten i Frankrike med målet att upplösa EU och NATO.
  • Att det svenska försvaret försvagas
  • Att Sverige tagit in för många flyktingar som får för mycket socialbidrag

Sonesson som är socionom och tidigare politiskt sakkunnig i FP avslutar sin artkel bla med orden:

Jenny Sonesson - Foto: Dagens Samhälle“I en orolig tid måste vi EU-vänner stå upp för ursprungstanken med den fria rörligheten och värna unionens mjuka makt. Svexit kan vara närmare än vi tror.”

Bild: Jenny Sonesson – Foto: Dagens Samhälle

Är Sonesson inne på rätt spår eller inte? Vad anser du? Frågan är öppen. 

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Proletären: Seger för Brexit – nu gäller Svexit!

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

21 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
20 oktober 2016 kl 07:18

“kan leda till krig” – krig är en skapelse utav de som har råd med det, eftersom krig är otroligt dyrt. Sätts krig igång är de skyldiga i regel ganska få och världen skulle vara en bättre plats med dessa inlåsta på ett Zoo.
Moderna krig har tenderat till att vara en avsiktlig avskjutning av vita män.
WWl var unga män entusiastiska med att gå ut i krig, WWll gällde tvångsrekrytering(värnplikt), och nu(WW3?) gäller legoknektar, allt i en fallande skala. Kanske värt att studera fenomenet.

Ale!
19 oktober 2016 kl 14:31

Europas undergång? Det Jenny Sonesson gör är att försöka vrida tingens ordning baklänges. Hade hon varit en patient, hade vi bedömt henne som personlighetsstörd, ty hon visar tydliga tecken på projektiva identifikationer. D.v.s att Europas undergång beror, under alla omständigheter, på massinvandring! På EU! På EMU! Osv, osv. Här vänder Jenny på sina egna rädslor och projekterar dem på Europas löningar. Det är inte rationellt utan ytterst besynnerligt, egenartat och högst bisarrt! Närmaste groteskt.

Fredrik Duva
Fredrik Duva
Gäst
17 oktober 2016 kl 19:28

NATO inte av godo. Snarare ser jag på NATO som på maffian med sin beskyddarverksamhet, med den skillnad att det nu istället handlar om länder istället för restauranger.
EU är bara en konstruktion för att få världen närmare ett ännu mera centralstyrt system som på sikt ska resultera i ett totalitärt system med en valuta, en ledare och en religion ett cetera. Någon som känner igen Hitlers drömvision här?
New World Order heter denna rörelse som har dessa vidriga ambitioner.
Vi behöver nya värderingar.
Vi behöver ett samhälle där man prioriterar människors välbefinnande och deras rättigheter istället för vinstmaximerande banker, storföretag och regeringar som inte vill oss väl.
När människor förstår hur mkt korruption det finns och att den utan undantag slår mot just människorna, kommer vi få en förändring.
Gör er själva en tjänst och prata med andra om vilka medier som kan ge en alternativ syn på verkligheten än vad massmedia ger.
Vi måste hjälpas åt att belysa sanningen.
Tack för en bra artikel.

Emil Boethius
Gäst
29 juni 2016 kl 10:18

TOMAS, jag håller med dig i mycket av det du skriver. Du har dock helt fel i att dra ett likhetstecken mellan SD och fascister. Själv så röstade jag och gör nog så nästa gång också på SD. Jag har även varit medlem och funderar på att så bli igen….kanske. Nåväl, jag är absolut inte vare sig rasist, fascist eller nazist. Jag är emot en alltför stor invandring hit främst pga att den för med sig en värdegrund helt främmande för oss. Vi (våra politiker och etablissemang, kultureliten om du så vill) är inte intresserade av någon anledning av att integrera de som kommer, dom vill att det ska vara vi och dom. Själv välkommnar jag dem som vill respektera våran värdegrund, som tar till sig våra seder och följer våra lagar.

Emil Boethius
Gäst
29 juni 2016 kl 10:10

Vi har släppt in för mycket folk, ja. Försvaret är typ skrotat, ja, var det dumt, förmodligen. Kommer EU upplösas, jag tror och hoppas det. Innebär det “slutet” för Europa, absolut inte, det blir en fräsch nystart kanske. En nytändning som behövs… men då EU gynnar politikerna själva mest så kommer nog Sveriges demokratur och pk-etablissemang krama sig fast alltför länge vid eländet. Denna idoldyrkan av en dödfödd idé kring Europas superstats-bygge kommer påskynda och fördjupa Sveriges redan utsatta läge. Känns som det är i tiden att ta till sig lite utav “preppers” tips medan tid är?……

Ingemar Ljungqvist
Gäst
28 juni 2016 kl 20:01

Låt oss gå tillbaka till Sveriges intåg i EU. Det var faktiskt en folkomröstning då också, och i en radiodebatt, skulle vi lokalpolitiker kortfattat sammanfatta våra ståndpunkter. Jag vet att jag då motiverade mitt Nej till EU, med att EU framförallt är en rike-mans-klubb med betoning på rike och man. Viist fick jag rätt – men jag gjorde påståendet utifrån min politiska världsbild.
Samma gör Jan Kalleberg i artkeln ovan, och även om jag i allt delar hans syn, så är det ändå bara åsikter.
Annorlunda förhåller sig det med vitamin C forskaren Matthias Rath och hans medhjälpare på Dr Rath Foundation. De nitar med dokumentation EUs sanna karaktär och de har i detalj kartlagt EUs störste organisatör Walter Hallstein. Om Walter finns det på Wikipedia att läsa att hans karriär började 1950 genom att dra upp riktlinjerna för kol- och stålunionen, det som sedermera skulle bli EU. 1958-1969 ledde han EU-kommissionen och hade full kontroll på den hur EUs juridiska konstitution skulle formuleras. Kommissionen själv var utsedd av bankerna och storfinansiärerna . Inga onödiga folkliga, demokratiska val här inte.
Men vad Wikipedia förtiger , men som Rath kartlagt är att Hallstein 1931 blev den yngste tyske juridikprofessorn någonsin i Rostock. Han höll i januari 1939 ett tal för nazistdelegater hur ett “Tredje Rike” skulle se ut och hur det kunde utvidgas. Han var behjälplig med att utforma de mellanstatliga förbindelserna mellan Mussolinis Italien och Hitlers Tyskland. Det är på Hallsteins statuter som EU vilar idag. Det förklarar mycket av dess demokratiska underskott.
Om sedan bakom Hallstein finns ännu större ekonomiska krafter som driver EU i en viss riktning, så kan det mycket troligen vara, men ingen har med samma vetenskapliga noggrannhet, som i fallet med Walter Hallstein, bevisat detta.
Det är utifrån sådana viktiga fakta man kan bygga hållbara ståndpunkter och ge en ledtråd vilken ställning man ska ta. Storbritannien är att gratulera som med 52-48 tog avstånd från dold diktatur.
Ingemar Ljungqvist, http://www.2000tv.se som i det dagsfärska numret av 2000-Talets Vetenskap redovisat i en exklusiv intervju med Matthias Rath och Paul Anthony Taylor hur ett riktigt hållbart folkligt engagemang kan leda till en politik för naturlig hälsa.

Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
Reply to  Ingemar Ljungqvist
28 juni 2016 kl 23:46

Du har rätt i att dom berättar inte med vetenskaplig noggrannhet om att nazismen och därmed dom du räknar upp var underhuggare till angloamerika. Jag frågade flera historiker för några år sen vilka som intresserat sig för dom fakta som ju finns tillgängliga om det utan ett enda positivt svar. En av dom jag frågade var Klas-Göran Karlsson. Nu fick jag se på jinge (artikeln var emellertid borta nyss) att Lennart Palm recenserat och kritiserat Karlsson för allvarliga brister i en lärobok i historia där Hitlers huvudmotståndare beskrivs vara Britterna men inte Sovjet som ju tog merparten av krigsansträngnigen och dessutom Britterna i verkligheten inte alls hindrade utan hjälpte fram Hitler. Historielitteraturen inte bara utvecklas sakta, den regredierar till allt grövre lögner i nuläget.
Sen är ju nazisterna besegrade med ovillkorlig kapitulation så det finns inget segrarmakterna kan skylla på om dom följer planer nazister varit med att upprätta.
Däremot visar det att segrarmakternas egna planer överensstämmer med sina underhuggare nazisternas.

Margareta Lundstrom
Margareta Lundstrom
Gäst
28 juni 2016 kl 08:21

Jan Kallberg , PhD, disputerad statsvetare och jurist verksam i USA
skriver en mycket mera realistisk artikel om Brexit i Dagens Samhälle
http://www.dagenssamhalle.se/debatt/brexit-handlar-i-grund-och-botten-om-demokrati-26089?pack=25969

Ingemar Ljungqvist
Gäst
28 juni 2016 kl 06:46

Brexit could be followed by Grexit, Departugal, Italeave, Czechout, Outriche, Finish, Slovakout, Latervia and Byegium ONLY Remainía will stay.

TOMAS
TOMAS
Gäst
28 juni 2016 kl 02:17

Borgarklassen,de som styr vill ställa grupper mot varandra, det är deras agenda.
Feminister- Ni har inte majoriteten av svenska kvinnor med er,dom tycker ni är för extrema,har pratat med feminister,det dom kommer med är allt är männens fel,feminismen kommer aldrig bli större än Fi på ca.2 procent.
Flyktingar-muslimer,somalier mm.-Ni har rättigheter samt skyldigheter i ett nytt land.TIPS!!! lär er först era skyldigheter vad som förväntas av er,för information så är sverige ett kristet land och inte
ett muslimskt land,man får ta seden dit man kommer.

Politiker,journalister,hovreportrar och annat skit,ni ställer grupper mot varandra,ni är köpta av Wallenberg,bonnier och andra parasiter som styr detta land,integrera våra invandrare där ni bor.

Fascister o sverigedemokrater ute i landsförorterna,det är inte muslimer o somalier som lägger ner företag,lönedumpar o ni blir av med jobb,det är kapitalisterna med wallenberg och annat skit i spetsen som gör det.

Rasister- tycker du att muslimer,färgade och andra folkgrupper är mindre värd en dej som etniskt svensk,europe,så är du rasist och fascist och det är bara att beklaga,men särskilt stora kommer ni inte att bli,för arbetarklassen är störst,bara vi får upp ögonen på dom.Proletärer i alla länder förena eder!!

TOMAS
TOMAS
Gäst
28 juni 2016 kl 01:24

Jag tror arbetarklassen sa sitt i england,dom är trötta på lönedumpning i form att polacker,balter och andra öststatare, de bereds arbeten i olika former där de,.slår ut den engelska arbetarklassen, för att
oseriösa företag ska maximera vinsterna.England betalar mer till EU än vad majoriteten av englands befolkning får in.pengarna som kommer tillbaka i form av markstöd inte jordbruksstöd som massmedia vill få det till,går till grevar o baroner samt engelska kungahuset som äger mark stora som kommuner.precis som i sverige.Skrota hela EU-projektet,EU har blivit en nickedocka till USA och NATO.Fortsätter det här vansinnet så har vi ett tredje världskrig,och det är USA samt NATO som startar det.Och det är Europa som blir krigsskådeplats igen.Det är dags för arbetarklassen att tänka till och lära av historien,komma till insikt vilken roll man har i samhället,och inte låta borgarpacket diktera samhällordningen,då räddar vi Europa och hela världen.

Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
28 juni 2016 kl 00:14

Tyvärr har hon nog rätt i att det kan bli krig även utan EU. Med EU och såna som hennes kolleger blir det alla mot Ryssland och mot försvarslösa länder.
Utan EU försöker dom kanske med en annan kombination. Tex söka försvåra Tysk-Franskt samförstånd.
Där finns ju redan gnissel domemellan genom skillnaderna i ekonomisk kraft och politiska strömningar.
England kan nu antas vilja dra isär Tyskland och Frankrike. Hoppas att Le Pen & co är vaksamma mot att låta sig luras och vet vad dom gör. Och det är inte enkelt.
Företrädare från Usa har yttrat att Englands roll var avgörande för antiryska sanktioner.
Samtidigt slöt deras oljejättar avtal med Ryssland. Detta uppmärksammas inte av msm som suspekt eftersom England är ett rekorderligt land eller hur? En del konkurrenter på kontinenten drabbas av sanktionskriget men har inte motsvarande dubbelspel med Ryssland.

Clas Kling
Clas Kling
Gäst
27 juni 2016 kl 21:40

EU har spelat ut sin roll. När man inte kan enas i de stora frågor är unionen meningslös. När man försöker diktera medlemsländernas villkor är man en diktatur, vem vill ha det?

Ale
Ale
27 juni 2016 kl 20:50

Slutet på NATO (Absolut ett fredens tecken, om vi kan restarta NATO och inkorporera Ryssland.)
Slutet på den Europeiska unionen. (Absolut önskvärt minus handelsunionen. Resten bort)
Slutet på den liberala världsordningen (liberala världsordningen? Slutet för USA/Natos alla krig?)
Att Marine Le Pen med Putins pengar erövrar presidentposten i Frankrike med målet att upplösa EU och NATO. (Bra i så fall. Att vi går mot en demokratisk nationell utveckling)
Att det svenska försvaret försvagas (Skämtar hon? Alla länder har en arme. Sin egen eller andras.)
Att Sverige tagit in för många flyktingar som får för mycket socialbidrag (vilket beror på EU.)

Christer Nylander
Gäst
27 juni 2016 kl 17:49

Vet inte om jag kan bidra med reflektioner, men gör ett försök.

1. Hennes hotbilder kan bli sanna eftersom EU och dess medlemsländer (och resten av planeten) styrs av politiker med låg visdom. Allt kan hända när visdomen är låg. Varken EU eller andra “system” kan minska denna risk, så länge som experter/politiker inte inser grundproblemet. EU är dömt att misslyckas såsom projektet utvecklats hitintills, och det är/var ändå bara en tidsfaktor innan kollapsen.
2. Europas tidigare storhetstid byggde mycket på att enskilda länder konkurrerade med varandra, både industriellt, politiskt och socialt. EU har minskat denna kraft och istället skapat en byråkratisk jättekoloss. Ett upplöst EU kan i bästa fall initiera landspecifika reform/idé-projekt som kan utgöra pilotförsök/föredöme för andra länder. Bilaterala avtal (t ex handel) ligger i alla länders intresse om inte EU finns och skapas snabbt. Fri rörlighet och handel kommer sannolikt inte att minska inom flertalet länder inom EU, även om EU upplöses, men “murar” mot “krigs/konfliktländer” kommer att stärkas. Enbart gediget samarbete i FN kan lösa pågående konflikter, och när denna insikt nås av de stora länderna, och arbetet intensifieras/konflikter löses kommer antalet som vill fly att långsiktigt att minska. Detta gäller även klimatflyktingar.
3. Vår civilisation står inför sanslöst många och stora utmaningar, och endast få människor har insikt i den sammanlagda problematiken. Det krävs ett större mirakel för att rädda civilisationen, och inte förrän visdom står högst på agendan, kan vi börja att andas ut. Politiker och experter kan initiera reformer, men högre visdom måste finnas oss alla människor för att enskilda beslut (politikerval, konsumtion, investeringar, samarbete, barnuppfostran, samhällsutveckling, konfliktlösning etc) skall gynna ett uthålligt och bra samhälle.

redhawk
redhawk
Gäst
27 juni 2016 kl 16:56

Man behövde bara följa, vilka röster som hotade för konsekvensen av en Brexit och med vilka organisationer de var affilierat för att veta vart vinden blåser. Jag gratulera det brittiska folket att de hade vettet trots alla hot.
Jag var en gång en stor anhängare av idéen EU, detta efter kriget, men den iden har missbrukats av maktsugna elitister resp. numera tror jag att man solde en smaklig ide för människor längtade efter fred. Människor tycks bara kunna bestämma sig när de har sett avviksidorna först. Man behöver bara läsa Lissabon avtalet och hur det implementerades för att se vart riktningen gick. Vi få bara hoppas att befolkningen i Sverige är lika vaken som i England, vilket jag tyvärr tvivla på, då historien har visat att Sverige alltid var sist i att inse sitt bästa. Vad det nu beror på?

Peter
Peter
Gäst
27 juni 2016 kl 16:02

Slutet på NATO… är det ens bra att vara en bricka åt USA?
Slutet på den europeiska unionen… vi har alla kapacitet att komma överrens utan en organisation som låter sig missbrukas!
Slutet på den liberala världsordningen?? Vaddå liberal världsordning!? Det är en illusion som låter fint när man säger det!
Marine Le Pen med Putins pengar, upplösa EU och NATO? Låt dom göra det, inget världen behöver ändå!
Att det svenska försvaret försvagas? Ge folket rätt att försvara sig med vilket medel respektive önskar sig, så ska Sverige minsann få se på ett starkt försvar istället!
Att Sverige tagit in för många flyktingar som får för mycket socialbidrag…? Börja med att skicka tillbaka alla ensamkommande, de är INTE här för att undkomma krig, de är här för att ta över. Rannsaka hela regeringen och avsätt varenda idiot som bidragit till att det blivit så här!

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
27 juni 2016 kl 15:32

Likt de flesta tokliberaler sätter hon ordet “frihet” som något ytterst gott.

Ordet “frihet” betyder olika saker för olika människor. Olika friheter kan existera i balans eller obalans med varann. EU synes mig vara en tämligen obalanserad konstruktion till fördel för 1% och till nackdel för 99% av människorna.

Slutet på NATO och EU är något gott. Ett protektionistiskt Sverige kan då befinna sig i fred om andra nationer startar krig, såsom när det sist begav sig. Det är utmärkt att den nyliberala världsordningen äntligen kan komma till ett tvärt stopp.

Det svenska försvaret kommer sannolikt stärkas av att slänga ut de nyliberaler ur politiken som faktiskt nedmonterat det. Protektionism kommer stärka totalförsvarsförmågan.

Det är just nyliberal naiv migrationspolitik i kombination med socialbidrag och frihandel som skapat våra ekonomiska problem. Protektionism, deportation av oönskade element, samt att dela på jobben är naturligtvis motsatsen till nyliberalismen och kan därför lösa våra problem.

m96
m96
Gäst
27 juni 2016 kl 15:10

Det är ofattbart hur en del verkar tro att en liten elit av bankirer, storföretag, karriärspolitiker och byråkrater ska lösa deras problem genom att styra deras liv. Det är ju just den här centraliseringen som ställer till med alla problem.

En mkt läsvärd artikel av ekonomiprofessor Richard Werner:
http://www.zerohedge.com/news/2016-06-22/who-european-movement-and-why-answer-may-change-how-you-vote-brexit

Paul Craig Roberts som satt i Reagans regering under 80’talet säger bla också samma sak här:
https://www.youtube.com/watch?v=9otn_5LVQq8&feature=youtu.be&t=2m25s

Anders Engqvist
Gäst
27 juni 2016 kl 15:01

Jamen, det var förutsägbart att den Europeiska Politiska Klassen som fött sig så gott på privilegekuvösen EU skulle sätta igång att måla FAN på väggen för att skrämma fler stater från att lämna! Och helst också skrämma/vrida om armen/ tvinga Storbritannien tillbaka med en ny omröstning…….
Men ett Brexit kanske kan inleda ett rejält tillnyktrande och en insikt inom det nuvarande EU att EUROPAS FÖRENTA STATER inte kan skapas med någon som helst demokratisk legitimitet stödd på amerikanska bajonetter och med drömmar om en NEW WORLD ORDER dvs världsregering med USA som “vårdare” där historien tar slut i ett evigt PAX AMERICANA!
Vad som nu behövs är att ur askan efter det sönderfallande korthuset EU ett arbete omgående startas för att renovera de nationella demokratierna och på mellanstatlig frivillig grund starta en process för att lösa de gränsöverskridande trängande freds,miljö,energi och mänskliga rättighetsfrågorna i ett organiserat samarbete mellan fria och suveräna stater på FN-stadgans grund och där också Ryssland dras med förutan vilken ingen sann och långsiktig fred kan skapas i Europa!

Erik
Erik
Gäst
27 juni 2016 kl 14:39

Jag tycker att FPare inte skall voja sig över att sverige tagit in för många flyktingar på denna sida om fängelsegallret.