Industrikosten hotar människans inre miljö – Ämnet måste in i den politiska agendan

publicerad 22 juni 2016
- Ulla Gabay
Leaky Gut Syndrome - Image: Draxe.com

Leaky Gut Syndrome - Image: Draxe.com

Ulla GabayDet är en ödesfråga att globalt få upp människans inre miljö på den politiska agendan. Att enögt fokusera på det yttre miljöhotet i kampen om matresurser åt kommande generationer är inte hållbart. Hoppet står nu till en svensk/norsk/brittisk fjärilseffekt.

Text: Ulla Gabay (UllaGabay.com),  journalist, författare och föreläsare | Läs mer av Ulla Gabay | Leaky Gut Syndrome – illustration: Draxe.com

Den moderna kosten har radikalt förändrats. Odlingsdjupet har gått från dryga metern till ett par decimeter. Utan utrymme för det syre och den näring grödorna behöver. Studier har visat att grönsaker har förlorat upp till hälften av sina mineraler och vitaminer genom mer kolhydratrika (80-90%) produkter som ger ökad avkastning (1).

Den odlade laxen har tappat 50 procent av sin Omega 3 pga. vegetabiliskt foder (2). Djurfabriker för kött, mejeriprodukter och ägg stimulerar stresshormoner och antibiotikaresistens som förs över via maten. Hög upphettning inom livsmedelsindustrin orsakar kemiska reaktioner, AGE och ALE, som bidrar till inflammationer och kroniska sjukdomar (3). Syntetiska kemikalietillsatser kan ge en allvarlig cocktaileffekt på hälsan (4).

Ansatt immunförsvar

Vårt immunförsvar är hårt ansatt av industrimaten. Kostnaden för hälsan visar sig nu i en galopperande ökning av kroniska diagnoser. Varav flertalet debuterar efter en autoimmun process som under åratal kan pågå i det tysta i kroppen. Innan den manifesterar sig i form av en sjukdom.

Immunologen Aristo Vojdani menar att stress och infektioner, samt miljögifter och en mix av kemiska tillsatser i maten kan skada ett matsmältningsenzym: DPP IV (5). Utöver att det behövs för att bryta ner gluten och mjölk, påverkar det på sikt kroppens immunreglering:

”Du får inte Alzheimers i 70-årsåldern, sjukdomen startar decennier tidigare genom att hjärnceller dör på grund av autoimmuna reaktioner”, enligt professor Vojdani.

Utsatta tarmar – “Leaky Gut Syndrome”

Alltmer studier bedrivs runt kostens betydelse för hälsan. Inte minst för tarmen. Forskare har länge talat om kroniska inflammationer i tarmslemhinnan som kan leda till permeabilitet i tunntarmen, s k ”läckande tarm” (6). Vilket gör att främmande föremål som proteinmolekyler och kemikalier kommer ut direkt i blodomloppet.

Dr Alessio Fasano som leder ett stort forskningsteam vid Massachusetts General Hospital runt autoimmunitet och celiaki upptäckte 2010 zonulin på kromosom 16 (innehåller även gener för bl. a diabetes 1, cancer, Crohns, RA, MS och autism) (7). En slags ”dörröppnare” mellan cellerna i magslemhinnan som ska reglera vad som ska in och ut i blodet. Zonulin triggas av gliadin i bl. a vete och retar upp immunförsvaret.

Hälsofarlig walk-over

Den epigenetiska forskningen har visat hur kosten kan ”slå på” svaga gener. Vi behöver inte fler ohälsosamma ”matbastarder”. I stället för att lämna walkover till livsmedelsindustrin, som regeringen gör med sina ständiga utredningar, skulle Sverige kunna bli världsledande i framtidens kostutveckling. I paritet med det yttre miljöhotet. Mycket av kunskapen finns redan samlad hos The EAT Foundation.

I senaste numret av den brittiska medicintidskriften The Lancet finns en artikel av den svenske miljöprofessorn Johan Rockström, norska läkaren Gunhild Anker Stordalen och chefredaktören för The Lancet, Richard Horton (8). De pekar på att världen genomgår en dramatisk näringsövergång till västerländsk diet. Och menar att ingen allmän och omfattande syntes finns för att genomföra hållbara och sunda matvanor för både konsumtion och produktion.

Swisha-UllaGabayMan talar ibland om ”fjärilseffekten”; en liten fjäril i Mexiko påverkar luftströmmarna med sina vingslag så att en orkan senare drabbar Sverige. The EAT-Lancet Commission skulle kunna vara vingslaget som ger världen mer äkta mat i framtiden. I stället för GMO-grödor, samt kost framdriven under infraröd strålning på höga hyllsystem i slutna fabriker. Lösningar som föreslogs i den amerikanska dokumentären ”Vår värld från rymden” (9).

Text: Ulla Gabay (UllaGabay.com), journalist, författare och föreläsare | Läs mer av Ulla Gabay

Läs mer: 4 Steps to Heal Leaky Gut and Autoimmune Disease [Draxe.com]

Källor

 1. Minskad näring i grönsaker: hortsci.ashspublications.org/content/44/
 1. Odlad lax: svd.se/dagens-lax-mindre-nyttig
 1. AGE & ALE: bengmark.com/428-2/
 1. Cocktaileffekten: ki.se/en/research/cocktail-effect-makes-chemicals-more-toxic
  ec.europa.eu/environment/chemicals/effects_en.htm
  ullagabay.com/2016/02/05/dansk-studie-bekraftar-halsoeffekter-av-cocktailmixen
 1. Aristo Vojdani: autoimmunesummit.com/aristo-vojdani/
  glutensensitivity.net/VojdaniDiagrams.htm
  youtube.com/watch?v=O-Quo8spvkY
 1. Intestinal permeability och Leaky Gut Syndrome: ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=leaky+gut
 1. Alessio Fasano: massgeneral.org/children/services/treatmentprograms
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3384703/
  youtube.com/watch?v=VvfTV57iPUY&feature=youtu.be
 1. The Lancet: thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(16)30681-X/
 1. Vår värld från rymden (SVT Play tom 30.06.16): svtplay.se/video/var-varld-fran-rymden-avsnitt-1

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • @ 10.58 Ulla — Ser fram emot den artikeln.

  @ 15.21 Linda — Precis! Vetenskapen har fått gener på hjärnan – det hela handlar nog snarare om traditioner (..som ‘urartat’) och cellminnen. Det vi mår bra av är ekologisk kost och inga syntetiska medikamenter.

  Glad Midsommar alla här! 🙂

 • För mig är det obegripligt att man inte kan se sambandet mellan ökande moderna sjukdomar, som cancer och andra autoimmuna sjukdomar. Genetiskt my ass säger jag. Hälsan sitter i tarmen och med fel mat så blir vi sjuka. Tack för en bra artikel!

 • [Sylthammar… off topic, förvirrande, internettrollande]

  Det var några här och höll en kurs för några år sedan på en folkhögskola, de var från en folkgrupp långt borta i Rysslandstrakterna…

  De visade bland annat hur de plockade bär…

  Han hade dock hört talas om någon någonstans som “varit sjuk”. Kanske han hade blött näsblod eller något…

  Karma får man ta ändå, så deras kultur håller på att duka under…

  Nu har de börjat föda på sjukhus, ibland åker de helikopter då…

  Man försökte att “må bra” istället för att bli bra…

 • Forskningen har bara på 2000-talet kommit en bra bit i att lägga pusslet om hur kroniska sjukdomar startar. Problemet ligger hos de styrande som inte tar till sig kunskapen. Och att vi själva inte tar till oss helhetsperspektivet och gör de kostomställningar vi behöver. Vi har alla ett gemensamt ansvar och intresse av att skapa en kostrevolution som gagnar kommande generationer.
  I USA börjar nu konsumentkraften få kännbara effekter för livsmedelsindustrin. De tvingas ner på knä om inte matbastarderna de producerar säljs. Rom byggdes som bekant inte på en dag, men i Sverige behöver vi bli fler och bättre på att protestera mot vansinnet med industrimaten.
  @Mayne – du är inne på ett spår med miljögifterna inom jordbruket som det nu börjar talas om alltmer i USA – en spännande film är på gång om det. Jag återkommer i det ämnet efter sommaren.
  Tack alla ni som på olika sätt engagerar er i att sprida budskapet! Trevlig midsommar!

 • @Per Langkilde Larsen. Det stämmer Per! På grund av industrifödan går vi allt snabbare mot ett förtidigt åldrande, viket inte har något med åren vi levt att göra.

  Ställ om kosten: LCHF, enbart ekologiskt produkter. Byt ut allt plast som har kontakt med mat till: glas, keramik samt giftfia plaster utan: Bisfenol A, ftalater, bly och lättmetaller osv. Finns på Granit (https://www.granit.com/search.html?SEARCH=1&Search_Text=matl%E5da)

 • Åldrandet är boven och inte maten, undviker man den problematiken är man ute i ogjort väder!
  Med stigande ålder tappar människan sin motståndskraft, sjukdom och död följer.

 • Matsuveränitet. Dvs Sverige som ett till 100% självförsörjande land, är ett viktigt mål för alla. Vad gör våra politiker för att styra utvecklingen dit hän?

  Sverige har solidariskt ansvar med resten av världen att använda våra mark- och folk-resurser att producera så mycket mat som möjligt. Genom detta kan vi idka byteshandel, så att vi kan byta till oss frukt och kaffe mm, som inte växer här, och exportera högvärdig mat som kött och mjölkprodukter. Allt ska förädlas inom landet, och den vansinniga mjölkpulver industrin läggas ner.

 • Fantastiskt bra artikel – tack för den Ulla! Detta borde ha diskuterats av berörda myndigheter för årtionden sedan!

  Jag känner till många som lider (eller har lidit) av Leaky Gut Syndrome – vilket i sin tur orsakar så många andra symptom, mycket lidande och kronisk sjukdom. Själv växte jag upp i en liten by på Österlen (50- och 60- talen) med lantgårdar och stora fält i alla väderstreck – och är övertygad om att det var bl a besprutningsmedel som orsakade min Leaky Gut, redan tidigt i livet, med SLE som följd. Bilden med listade organ/symptom överst på sidan är oftast betydligt längre för SLE-patienter.

  Det vore verkligen fantastiskt om Sverige kunde bli världsledande för en hälsosam kostutveckling: “I stället för att lämna walkover till livsmedelsindustrin, som regeringen gör med sina ständiga utredningar..”.

  Att vi har en kost som befrämjar hälsa måste ju vara det absolut viktigaste och bättre ekonomi för samhället – än att som nu kortsiktigt “..follow-the-money..”

  För övrigt tror jag att Sverige behöver vara självförsörjande så långt det är möjligt – och att enda vägen är att både tänka och handla ekologiskt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *