Astronauter får ”vattenskalle” av tyngdlöshet

7
2453

Grey-Blue-BookHåller astronauterna på att utveckla extra stora huvuden? Knappast, men ett tidigare okänt problem drabbar astronauter. Hjärnan fylls med vatten. Problemet upptäcktes efter att många astronauter rapporterat synproblem.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 10:51 19 juli 2017 | Illustration av en ”alien” med stort huvud

Tidningen Illustrerad Vetenskap skriver att hela 80 procent av alla astronauter som tillbringar en längre period i rymden får skador på ögonen.

Rymden och tyngdlösheten påverkar människokroppen. Astronauterna kan bli fem centimeter längre och muskelmassan minskar snabbt. Tidningen nämner John Phillips som haft perfekt syn i hela sitt liv, men efter att ha tillbringat 3 månader på den internationella rymdstationen ISS märkte han att hans syn försämrats.

NASA:s teori är att ögongloberna utsatts för ett inre vattentryck. Blodet stiger till huvudet så att trycket på ögongloberna ökas bakifrån och pressar ihop ögat med närsynthet som följd. NASA konstaterade att astronauten Scott Kelly hade två liter [låter orimligt mycket] mer vätska i hjärnan än då han befann sig på jorden, enligt Illustrerad Vetenskap.

Ryssarna har utvecklat speciella byxor som ska simulera tyngdkraft genom att skapa undertryck i byxbenen och därmed hålla en del av vätskan borta från huvudet, skriver Illustrerad Vetenskap.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.