Astronauter får “vattenskalle” av tyngdlöshet

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 23 juli 2016
- Torbjörn Sassersson red.

Grey-Blue-BookHåller astronauterna på att utveckla extra stora huvuden? Knappast, men ett tidigare okänt problem drabbar astronauter. Hjärnan fylls med vatten. Problemet upptäcktes efter att många astronauter rapporterat synproblem.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 10:51 19 juli 2017 | Illustration av en “alien” med stort huvud

Tidningen Illustrerad Vetenskap skriver att hela 80 procent av alla astronauter som tillbringar en längre period i rymden får skador på ögonen.

Rymden och tyngdlösheten påverkar människokroppen. Astronauterna kan bli fem centimeter längre och muskelmassan minskar snabbt. Tidningen nämner John Phillips som haft perfekt syn i hela sitt liv, men efter att ha tillbringat 3 månader på den internationella rymdstationen ISS märkte han att hans syn försämrats.

NASA:s teori är att ögongloberna utsatts för ett inre vattentryck. Blodet stiger till huvudet så att trycket på ögongloberna ökas bakifrån och pressar ihop ögat med närsynthet som följd. NASA konstaterade att astronauten Scott Kelly hade två liter [låter orimligt mycket] mer vätska i hjärnan än då han befann sig på jorden, enligt Illustrerad Vetenskap.

Ryssarna har utvecklat speciella byxor som ska simulera tyngdkraft genom att skapa undertryck i byxbenen och därmed hålla en del av vätskan borta från huvudet, skriver Illustrerad Vetenskap.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: NASA
Stöd NewsVoice 2024
 • Illustrerad Vetenskap (juli 2017): Mars-astronauter riskerar långvariga hjärnskador och demens

  “De första människorna som går på den röda planetens dammiga yta kan få svårigheter med att komma ihåg sitt rymdäventyr. Det visar en ny undersökning som ännu en gång sätter fokus på hjärnans reaktion på kosmisk strålning.”

  http://illvet.se/universum/solsystemet/mars/mars-astronauter-riskerar-langvariga-hjarnskador-och-demens

 • Är det inte ett sätt att äska pengar, naturligtvis skattepengar.
  Vad har vi på månen eller mars att göra? Finns det inte tillräckligt med problem på jorden att lösa först? Varför spendera inte Bill Gates ; Warren Buffet och de andra som ” filantropisk ” ge bort sina pengar till Nasa, för de älska ju att leka i en sagovärld men inte i realiteten.

 • Illustrerad Vetenskap skriver att USA och Ryssland planerar att 2020 tillsammans bygga en bas på Månen.

  “Det som tycks få Nasa att ta tillbaka sina ord om månlandningar är ett betydligt högre ändamål. Nämligen att kunna skicka människor till Mars före 2040.”

  “Ryssarna planerar nämligen att stanna kvar och studera asteroider, efter att amerikanerna har lämnat basen. Där har amerikanerna mycket att erbjuda i form av det extremt kraftfulla Space Launch System, som Nasa arbetar på inför Marsuppdraget.”>

  Artikel: USA och Ryssland planerar en rymdstation på månen

  Artikeln är skriven av Tobias Hjortkjær Schultz som arbetar på danska Illustrerad Vetenskap (http://illvid.dk).

 • Är det här på riktigt eller bara ett skämt? Noterar att det är Bonniers som äger tidningen Illustrerad “vetenskap”, vilket säger allt.

  Jag väljer att tro att det mesta som kommer från NASA (en del av underhållningsindustrin) är uppdiktat. Det enda sättet vi kan resa utomjordiskt på är via vår fantasi och det är till den genren som “månresor” och “ISS” tillhör.

  Filmer på youtube visar astronauter som ger ifrån sig vattenbubblor när de vistas på rymdstationen. Förstår nu att det troligen beror på läckage från deras vattenskallar.

 • Pappskallar får astronomisk vattenlöshet
  Papperslöshet får tung astroskallighet
  Tungskallar får lösa vattennuts
  Astronötter får skallig lössläppthet

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *