Astronauter får “vattenskalle” av tyngdlöshet

7

Grey-Blue-BookHåller astronauterna på att utveckla extra stora huvuden? Knappast, men ett tidigare okänt problem drabbar astronauter. Hjärnan fylls med vatten. Problemet upptäcktes efter att många astronauter rapporterat synproblem.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 10:51 19 juli 2017 | Illustration av en “alien” med stort huvud

Tidningen Illustrerad Vetenskap skriver att hela 80 procent av alla astronauter som tillbringar en längre period i rymden får skador på ögonen.

Rymden och tyngdlösheten påverkar människokroppen. Astronauterna kan bli fem centimeter längre och muskelmassan minskar snabbt. Tidningen nämner John Phillips som haft perfekt syn i hela sitt liv, men efter att ha tillbringat 3 månader på den internationella rymdstationen ISS märkte han att hans syn försämrats.

NASA:s teori är att ögongloberna utsatts för ett inre vattentryck. Blodet stiger till huvudet så att trycket på ögongloberna ökas bakifrån och pressar ihop ögat med närsynthet som följd. NASA konstaterade att astronauten Scott Kelly hade två liter [låter orimligt mycket] mer vätska i hjärnan än då han befann sig på jorden, enligt Illustrerad Vetenskap.

Ryssarna har utvecklat speciella byxor som ska simulera tyngdkraft genom att skapa undertryck i byxbenen och därmed hålla en del av vätskan borta från huvudet, skriver Illustrerad Vetenskap.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Bo
Bo
Gäst
21 augusti 2016 kl 20:16

Två grå aliens med vattenskallar satt på bussen, den ena sa: Ska vi gå på bio? Ja jättegärna sa den andra 🙂

redhawk
redhawk
Gäst
3 augusti 2016 kl 11:08

Är det inte ett sätt att äska pengar, naturligtvis skattepengar.
Vad har vi på månen eller mars att göra? Finns det inte tillräckligt med problem på jorden att lösa först? Varför spendera inte Bill Gates ; Warren Buffet och de andra som ” filantropisk ” ge bort sina pengar till Nasa, för de älska ju att leka i en sagovärld men inte i realiteten.

Viktor
Viktor
Gäst
24 juli 2016 kl 13:51

Astronauter överlever även döden, t.ex. de som påstods ha dött i Challenger “olyckan”. Vattenskallen kanske fungerade som en krockkudde.

comment image

Birgitta
Birgitta
Gäst
24 juli 2016 kl 12:03

Är det här på riktigt eller bara ett skämt? Noterar att det är Bonniers som äger tidningen Illustrerad “vetenskap”, vilket säger allt.

Jag väljer att tro att det mesta som kommer från NASA (en del av underhållningsindustrin) är uppdiktat. Det enda sättet vi kan resa utomjordiskt på är via vår fantasi och det är till den genren som “månresor” och “ISS” tillhör.

Filmer på youtube visar astronauter som ger ifrån sig vattenbubblor när de vistas på rymdstationen. Förstår nu att det troligen beror på läckage från deras vattenskallar.

Byrd
Byrd
Gäst
24 juli 2016 kl 00:09

Pappskallar får astronomisk vattenlöshet
Papperslöshet får tung astroskallighet
Tungskallar får lösa vattennuts
Astronötter får skallig lössläppthet