Robotarna som utför kirurgi, skriver artiklar, dödar brottslingar och ger äldre sällskap är här

publicerad 9 juli 2016
- Torbjörn Sassersson red.
Sofia - Hanson Robotics - Foto: CNBC.com

DEBATT. NewsVoice har tidigare spekulerat i att sexrobotar kommer att bli en ekonomisk framgång. Nu tycker experter att samhället är redo för robotar att börja ta över mänskliga funktioner på gott och ont. Sophia från Hanson Robotics är ett exempel på extremt människoliknande robot som har kameror i ögonen och kan imitera mänsklig mimik.

Text: Torbjörn Sassersson

Att robotar sk få en plats i vården är bestämt, men frågan är hur tex äldre kommer att acceptera en vårdrobot som bara kan imitera ett mänskligt intresse. DN skriver tex om att robotkatter kan ge de äldre sällskap. I februari 2015 hade Regeringskansliet pressträff om robotar i vården.

Robotnyheter.se skriver i artikeln: “Robotkirurgin slår rekord” från 2012 att i USA utförs 80-90 procent av prostataoperationerna med robotkirurgi på vissa sjukhus.

Robotjournalister eller mjukvaror som skriver nyhetstexter är redan en realitet. Associated Press är tidigt ute med att använda “robotreportrar”.

Science Alert skriver om hur “psychic robots” ska kunna förutsäga mänskligt beteende.

”A so-called ‘psychic robot’ has been developed by bioengineers in the US, using a mathematical algorithm that can supposedly predict what we’re about to do. The software doesn’t actually read human minds per se, but it can reportedly calculate our intentions based on our previous activity…”

“Terminatorrobot” dödade polismördare i USA

En robot sprängde sig själv i förrgår och dödade en polismördare i USA. Den var dock inte autonom och kunde inte bedöma en människas intentioner, utan helt fjärrstyrd av en människa. Denna typ av avrättning har aldrig tidigare utförts i USA.

New York Times, rapporterar idag i artikeln: ‘Bomb Robot’ Takes Down Dallas Gunman, but Raises Enforcement Questions:

“The Dallas police ended a standoff with the gunman suspected of killing five officers with a tactic that by all accounts appears to be unprecedented: It blew him up using a robot.”

Flera stater i USA kommer om bara 3-4 år att förses med obemannade flygplan (drönare) och lite längre fram, obemannade polisbilar. Det spekuleras i hur autonoma dessa ska vara.

Michael Eleman skriver i artikeln: “Robotteknik och mänskliga rättigheter”:

“Robotteknologier väcker många regulatoriska frågor, eftersom nuvarande rättsliga ramar har få robotspecifika bestämmelser och robotteknologier innebär nya utmaningar för rättsliga begrepp.”

Sofia - Hanson Robotics - Foto: CNBC.com

Företaget Hanson Robotics har tagit utvecklingen av människolika robotar till en helt ny nivå. I bilden ovan har roboten Sophia fångats i sitt försök att imitera glädje.

Dr David Hanson - Foto: CNBC“Experts believe humanlike robots are the key to smoothing communication between humans and computers, and realizing a dream of compassionate robots that help invent the future of life”, enligt dr David Hanson som utvecklade den snygga roboten Sophia.

Viktiga egenskaper som människoliknande eller andra robotar måste ha är förmågorna att kunna lära sig, “tänka själva” och ta egna beslut.

Illustrerad Vetenskap skrev nyligen om en rysk robot som lyckades rymma från sina skapare, trots att roboten programmerats att stanna. Enligt historien lyckades roboten öppna en låst dörr. Det spekuleras i att det bara handlade om ett PR-jippo.

Men det går inte alltid så bra. Den amerikanska militärens robothund Big Dog som NewsVoice skrev om 2013 är ett projekt som lades ned. Den bensindrivna roboten var för bullrig. Den väsnades som en motorsåg när den spatserade fram i skogen bärandes tung militär utrustning. Big Dog avlivades.

Ex Machina 2015
Ex Machina 2015 – Filmaffisch

I filmen Ex Machina från 2015 med slogan “What happens to me if I fail your test” beslutar sig roboten Ava, spelad av svenska Alicia Vikander, att försöka överlista människorna och smita från en anläggning efter att testerna visat att hon inte klarade av förväntningarna. Hon lyckades efter att hon avrättat några människor.

Trendanalytikern Gerald Celente ställer prognosen att 2017 blir det år som vi människor kommer att få en uppfattning om vilka funktioner vi kan överlåta till robotar. I år blir de mainstream, skrev han i sin Trend Alert i januari 2016.

“In 2016, robots become mainstream, transforming many aspects of daily life. Next year will be the benchmark to measure how much learning and experience humans will eventually morph away from, as robots more progressively assume those functions.”

Vad tycker och tror du själv?

  • Vill du ligga tryggt med en snygg robot istället för att ha en oförutsägbar mänsklig sexrelation som kan ge dig en könssjukdom?
  • Kan du acceptera att en robot opererar bort din blindtarm?
  • Vilket år blir du för första gången stoppad av en robotpolisbil i Sverige?
  • Vill du ha en robothund när du blir 80 år?
  • Skulle du lita på en robot som talar evidensbaserat?

Text: Torbjörn Sassersson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: robotar