DN:s “Big Pharma-reporter” har fel gällande kostens betydelse för att läka cancer

publicerad 4 augusti 2016
- Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson - Foto: Anna Böhlmark, 2000tv.se

Torbjörn Sassersson - Foto: Anna Böhlmark,  2000tv.seREPLIK. DN:s medicinska reporter Amina Manzoor drar förhastade och vinklade slutsatser i sin kommenderande artikel: “Nio medicinska myter du inte ska gå på”. Reportern förkastar bla kostens betydelse vid läkning av cancer och skriver: “Nej, du kan inte äta dig frisk från cancer”

Text: Torbjörn Sassersson med kommentar av Lars Bern

Manzoors artikel granskas, en text som utger sig för att vara en vetenskaplig nyhetsartikel, men som egentligen är en tendentiös debattartikel. Den ger exempel på sk “rotten cherry picking” dvs att skribenten väljer ut enstaka negativa exempel i sitt försök att förkasta respektera stärka sin nedsättande tes.

Skribenten Amina Manzoor väljer ut en enstaka bloggare som uppges ha ljugit om hur denne botat cancer och en enstaka rapport på möss som uppger att antioxidanter kan öka spridningen av cancer, trots att de flesta vetenskapliga rapporter visar att antioxidanter motverkar uppkomst av cancer.

DN: Nio medicinska myter - Amina MazoorAmina Manzoor hävdar att det är orimligt att: “en viss typ av mat då skulle kunna bota all cancer”, men det handlar snarare om möjligheten att bota vissa typer cancerformer med vissa typer av födoämnen beroende på den cancerdiagnos som ställts.

“På samma tema är kosttillskott med vitaminer och mineraler inte nödvändigt bra, det finns studier som antyder att antioxidanter kan öka spridningen av cancer [ref Martin Bergö].”

“Slutsats: Det finns många anledningar till att äta bra mat, bland annat för att viss typ av kost kan minska risken för att drabbas av cancer. Men även personer som äter felfritt kan drabbas av cancer. Påståendet att viss mat, som till exempel grönsaker, skulle få cancertumörerna att krympa saknar helt belägg.” – Amina Manzoor

Skribenten skriver alltså att det saknas belägg för att cancertumörer kan krympas med väl vald kost, men på forskningsdatabasen PubMed finns många studier som visar att olika födoämnen kan ha effekter på olika cancerformer. NewsVoice har skrivit fler artiklar om dessa födoämnen, artiklar som hänvisar till seriösa studier.

En person som botat sig själv från cancer med diet har även debatterat den studie med Martin Bergö om påstått skadliga antioxidanter, som Manzoor hänvisar till. Det skiljer NewsVoice från DN. På DN kan ingen kommentera nyhetsartiklarna och eftersom Manzoors artikel framställs som en vetenskaplig nyhetsartikel så kan den inte heller replikeras på DN.

Amina Manzoors påstående är försåtligt

Lars Bern som bla är ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin och tidigare var vice ordförande för Cancerfonden kommenterar Amina Manzoors text om kost och cancer.

Lars Bern - Foto: Torbjörn SasserssonDN:s artikel av Amina Manzoor är ett rungande försvarstal för Big Pharma och evidensbaserad skolmedicin som jag skrev om den 30 juli. En röd tråd i artikeln är patentargumentet att allt som talar emot och avslöjar oegentligheter i den av Big Pharma styrda skolmedicinen är konspirationsteorier. Detta är givetvis en lögn, det behövs inga konspirationsteorier, det räcker att följa industrins affärslogik – to follow the money!

Artikeln är ett typexempel på den lobbyism som läkemedelsindustrin bedrivit i nu snart 100 år och som går ut på att förlöjliga och kvacksalveristämpla alla icke patenterbara substanser som är medicinskt verksamma. Tusentals år av mänsklig erfarenhet sopar man under mattan för att slippa konkurrens.

Låt mig ta det Manzoor skriver om kost och cancer. Att cancer inte är en sjukdom utan en stor grupp sjukdomstillstånd som kräver olika behandling är i sig riktigt. Det talar dock inte för Big Pharma som i princip mest rekommenderar att alla dessa sjukdomar skall behandlas efter principen jaga mygg med hagelbössa. Dagens skolmedicin använder främst svindyra cellgifter och strålning ibland i kombination med kirurgi mot alla cancersjukdomar.

Manzoor skriver att en viss kost inte kan bota cancer, men hon vidgår en kompakt vetenskaplig evidens som visar att olämplig kost och miljögifter i maten ofta orsakar cancer. Hennes påstående är försåtligt. Eftersom det numer inte förekommer någon forskning att tala om inom området kost som bot mot cancer saknar hennes påstående vetenskaplig evidens.

Vad vi däremot med stor vetenskaplig evidens vet genom nobelpristagaren Otto Warburgs forskning, är att om vi har cancerceller i kroppen (som alla har) då gynnas cancerns utveckling starkt av högt blodsocker tillsammans med den förhöjning av utsöndringen av tillväxthormoner som insulin och IGF1 som sockret orsakar.

Alltså har kostens sammansättning en mycket stor betydelse för cancersjukligheten. Det faktum att sockersjuka och cancersjuklighet går hand i hand är ett förkrossande bevis för att påståendet i artikeln är falskt.

Vad vi också vet vetenskapligt är att ett starkt immunförsvar är viktigt för att minska cancerrisken. Vi vet att en rad livsmedel och naturliga kosttillskott har just effekten att de bidrar till ett bättre immunförsvar. Därmed inte sagt att det alltid kan rädda oss undan en cancer, men med rätt kost och en rad naturliga örter och rötter m.m. kan vi kraftigt minska risken, men det vill inte en lobbyist för Big Pharma berätta.

Läs även Lars Berns fördjupade kritik av DN-artikeln: DN ger voice åt desinformation

Text: Torbjörn Sassersson med kommentar av Lars Bern

Källa: Originaladressen för DN:s artikel: “Nio medicinska myter du inte ska gå på” | Samma artikel på Web Archive

Relaterat och referenser

Sökning på: pubmed cancer treatment food: scholar.google

Sökning på: cancer treatment antioxidants: PubMed

Artiklar på NewsVoice om “bota cancer”

The Truth About Cancer – cancer treatment

Natural News: Cancer treatment news, articles and information

 

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Kolla gärna in den nydesignade, mer pedagogiska, och därmed mer lättanvända hemsidan Cancertutor.com (tutor betyder handledare på engelska), där en otrolig mängd alternativmedicinsk/holistisk kunskap om hur man förebygger och behandlar cancer utan biverkningar finns samlad https://www.cancertutor.com/

 • @Anonym

  Även inom alternativmedicinen är man medveten om att operation i vissa fall kan vara nödvändig. Du nämner att ni har använt er av hälsosam mat och chagasvamp för att bota din anhörigas cancer, vilket illustrerar problemet: Det finns så många effektiva alternativmetoder mot cancer som det är nästan omöjligt att komma i åtnjutande av, eftersom dessa trycks undan av de som styr läkemedelsindustrin och av korrumperade myndighetspersoner. Därför är de flesta som vill använda alternativa cancermetoder hänvisade till att ändra diet och till exempel dricka chaga-te, och kanske inmundiga ytterligare något. Jag fattar att man blir väldigt ödmjuk när cancern kommer nära och att det då kan vara skönt att vända sig till sjukvården. Men tänk om man i ett sådant läge hade fler alternativ att välja på än kemoterapi, strålning och kirurgi, som till exempel hyperbar syrgasterapi, ozonterapi, hypertermi-behandling, laetrile, intravenöst bikarbonat, enzymbehandling, antineoplastoner, avancerad frukt- och grönsaksjuiceterapi, 714X, Budwig-dieten med högkvalitativa kosttillskott, näringspulver från grönsaker, optimal kost där man utesluter allt som göder cancern och motarbetar immunförsvaret, och så vidare och så vidare. GcMAF lär det finnas ett nytt och mycket effektivt cancerpreparat som heter, men enligt uppgift har läkemedelsindustrin med hjälp av myndigheterna tagit bort det från marknaden. Skulle inte vara förvånande om så verkligen är fallet.

  Glädjande att operationen som ni erbjöds av skolmedicinen gav resultat.

 • Det var väldigt vad en del verkar säkra på sin sak här (Dunning-Kruger-effekten), när det gäller så komplicerade saker som cancer. Som nära anhörig till cancerdrabbad är jag väldigt tacksam för sjukvården, och kan bara konstatera att vår hälsosamma mat och försök med chagasvamp osv inte har gett resultat. Det är operationer som gett resultat. Men… det är ju bara en anekdot, helt ointressant som bevis.

  Här står lite utförligt ang det där med antioxidanter och cancer, http://www.runnersworld.se/blogs/hjarnfysik/tillskott-av-antioxidanter-rubbar-balansen.htm

  Här är också en bra länk, med vidare länkar ang myter om cancer, http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/features/10-persistent-myths-about-cancer-that-are-false-a6709496.html

 • Hej, Torbjörn.

  Detta är inget inlägg i debatten, bara ett försök att nå dig med en fråga:

  Jag undrar vart “Neomarxism – Kommunistisk diktatur i Sverige runt hörnet? ” tog vägen.

  Vänligen

  Per

 • Leif Lundberg från den utmärkta nättidningen Kostdemokrati.se tar upp viktig information om cancer. Jag läste själv Överlista din cancer av Tanya Harter Pierce för tre år sedan och dessförinnan under flera år bland annat https://www.cancertutor.com/, men är förbluffad över hur svårt folk i allmänhet har att inse hur försvinnande sällan skolmedicinens biverkningsframkallande metoder botar, och vilka fantastiska resultat man nästan alltid får med en väl avvägd kombination av alternativa cancerbehandlingar, ofta till och med efter att skolmedicinen lämnat den drabbades immunförsvar och inre organ i ruiner. Man låter till exempel hellre skolmedicinens bödlar skära bort ens prostata, med allt vad det för med sig av sexuella handikapp, inkontinens och depression till följd av förödd livskvalitet, än prövar kostomläggning och bevisat effektiva kosttillskott. En invändning jag har mot boken är dock att den inte går på djupet när det gäller olika former av behandlingar med syre, till exempel hyperbar syrgasbehandling, och ozonterapi. Det är en stor skandal att landets sjukhus har anläggningar för hyperbar syrgasbehandling, betalda av oss skattebetalare, och som står oanvända, eftersom läkemedelsindustrin av konkurrensskäl inte tillåter att dessa används annat än vid dykolyckor. Hyperbar syrgasbehandling är även effektiv mot andra hälsoproblem, till exempel autism, med detta bevekar inte skolmedicinen.

  Här en av många intressanta intervjuer och föredrag med Matthias Rath, Linus Paulings vapendragare inom forskningen på mikronäringsämnenas förmåga att bota olika sjukdomar, där han bland annat berättar om läkemedelsindustrins affärside´: Att tjäna pengar på att göra människor sjuka: https://www.youtube.com/watch?v=0aPD2i4XOLw

 • WOW – VILKEN BOK

  Jag har precis läst boken “Överlista din cancer” av Tanya Harter Pierce och visst kan man äta sig frisk från cancer. Denna bok borde ALLA vuxna läsa och låt inte 480 sidor avskräcka då boken är mycket lättläst – ibland rena deckaren när man läser om hur cancerindustrin förföljer de som hotar deras monopol på våra liv och skattepengar. Boken är full med tips och råd som man direkt kan få användning för.

  Det går utmärkt att läsa ett kapitel i taget och boken handlar om mycket mer än bara cancer. Boken ger bakgrunden och levererar hela bilden på ett begripligt sätt – och frågan är hur många som t.ex. skulle fortsätta med fluortandkräm efter att ha läst kapitlet om fluor?

  Boken beskriver hur skolmedicinen fungerar med en success rate på mellan 0,1 – 2 % (!) på lång sikt när det gäller att bota cancer – medan naturliga näringsämnen och andra helt ofarliga metoder ståtar med en success rate runt 80 % (!). Då uppstår frågan vad vården sysslar med? Detta är kunskap som i flera fall funnits sedan mitten på 1900-talet. Då blir man arg.

  Det som är uppmuntrande är att det finns gott hopp även för dem som genomgått skolmedicinens brutala behandling med cellgifter och strålning – även när skolmedicinen gett upp.

  När man läst boken blir man som sagt både förbannad och hoppfull. Den fråga man ställer sig är hur myndigheter och vården kan tillåtas hålla på detta vis och de t.o.m. motarbeta allt som hotar skolmedicinens monopol på cancer – och hoppfull blir man när man ser vilket enorm läkande kraft som finns utanför skolmedicinens inmutade område. Då uppstår frågan varför alla resurser satsas på skolmedicin medan våra egna myndigheter förföljer och försvårar för naturliga behandlingsmetoder som ju fungerar mycket bättre?

  – – – nedan ett färskt exempel på hur våra egna politiker och myndigheter agerar – – –

  Nu går skam på torra land. Vem representerar S & MP?

  Sara Boo (NHF): En uppmaning till folket att skriva på om de vill ha tillgång till naturlig medicin – läs vår petition! Regering och Läkemedelsverk – sluta att döda Alternativmedicinen! I Sverige har det länge bedrivits hetsjakt på alternativmedicinska utövare och alternativa läkemedel och naturprodukter. Regeringen och Läkemedelsverket kväver helt utvecklingen av Homeopatiska Läkemedel, Naturläkemedel och Traditionellt växtbaserade läkemedel samt eliminerar Antroposofiska läkemedel. Regeringen drar sig inte ens för att bryta mot EU-direktiv för att säkerställa att antroposofiska homeopatiska läkemedel elimineras i Sverige och Läkemedelsverket chockhöjer priserna för anmälan av registrering av naturliga läkemedel … http://www.skrivunder.com/regering_och_lakemedelsverk__sluta_att_doda_alternativmedicinen

  Vill regeringen ha ihjäl oss eller är de bara inkompetenta?

  – – –

  STOPPA CANCER NU!

  Nyligen har vi publicerat ett inlägg på Kostdemokrati.se som väcker frågan om cancer nu enkelt kan stoppas för mindre än 500 kronor per månad? Och detta utan biverkningar.

  Dr Raths forskningsinstitut i Kalifornien har forskat fram ett näringstillskott som i försök visat sig kunna stoppa tillväxt och spridning av cancer – utan biverkningar och till en kostnad på mindre än 500 kronor per månad (sex kapslar per dag). Ett näringstillskott som även hjälper till att förebygga kärl- och hjärtsjukdom som ju är vår främsta dödsorsak. Kanske värt att prova?

  – Genombrott för cellforskningen i kampen mot cancer … http://www.kostdemokrati.se/guests/2016/07/26/genombrott-for-cellforskningen-i-kampen-mot-cancer/

  Så visst kan kosten (näringsämnen) stoppa cancer – de som påstår något annat är okunniga eller så ljuger de medvetet för att det gynnar dem själva.

 • Efter att själv (mot specialistläkarens bestämda inrådan) blivit fri från cancer med hjälp av omlagd kost och en del vitaminer och kosttillskott är förstås min uppfattning klar… Särskilt sedan flera i min omgivning använt min metod med samma goda resultat. Läkarna konstaterar fakta – men är inte det minsta nyfikna på hur vi blivit av med vår “obotliga” cancer. Och de fortsätter oförklarligt nog att använda och rekommendera strålning och cytostatika, liksom att varna för alternativa metoder! Ibland tror jag att det i läkarutbildningen ingår en del där man vänjer sig av med att använda sunt förnuft och logiskt tänkande. Naturligtvis är den delen sponsrad av Big Pharma…

 • Efter att bläddrat igenom andra artiklar i DN som Amina Manzoor skrivit så är anslaget i hennes texter alltid densamma och det hon skriver är sant. Det finns dock inget av värde i hennes texter, inget nyhetsvärde eller kritiska analyser, allt sådant är totalt frånvarande.
  Hon pekar till exempel i början av artikeln på att “forskningsfusk och medveten bluff” har förekommit men därefter existerar inga som helst misstankar om sådant eller att det har förekommit lurendrejeri i andra sammanhang.
  Amina Manzoor är helt säkert kompetent för att göra ett undersökande reportage om fusk inom dagens forskning, men vi kan utgå ifrån att det skulle strida helt emot det uppdrag hon har för DN.
  Slutsatsen blir att Amina Manzoors artiklar är lika läsvärda som de kommunikéer Nord Koreas ledare matar sin befolkning med. De har inget läsvärde och inte heller något debattvärde.

 • Apropå läkemedelsindustrin så är hon ex-chefredaktör/skribent på både Läkemedelsvärlden och Dagens Medicin.. med utbildning i journalism/konflikthantering (se linkedin). Hennes artikel var IMO full av simpa halmdockor, blandat med korn av sanning.

 • Per tänker som admin sa någonstans, från hörnstolpen, och är alltså inte med på själva banan. Det är inte så att forskarnas påhitt någonstans genom “den mödosamma vägen” leder mot ökad hälsa, utan forskning är en följd av ohälsan, eller den mentala kollapsen. Forskning, vetenskap och annat, är en väg bort från holistiskt tänkande, och leder till fullständig katastrof. Det är helt säkert så, och vi har redan passerat “point of no return” – och då alltså inte “trots” forskning, utan den är något som frammanade den punkten där livet som vi känner till det kunde fått bestå. Nu har denna falska vetenskap lyckats med sitt uppsåt, och bara lurade hörnstolpsgrabbare förmår inte skilja svart från vitt.

 • Marcel Proust om läkarvetenskapen
  ”Marcel Proust uttrycker det så väl, när han diskuterar vilken attityd vi rimligen bör ha till läkarvetenskapens framsteg. Att tro på en läkare är naturligtvis idioti, eftersom vi vet att hans kunskap om ett fåtal år kommer att vara ersatt av en ny och överlägsen kunskap. Men att inte tro på läkaren är en ännu större idioti, eftersom han trots allt representerar en kunskap som idag är överlägsen all annan, framför allt överlägsen icke-medicinarnas.[…] Det utesluter inte alls att det kan vara rationellt att pröva alternativa behandlingsformer. Men vi måste agera som om vetenskapens nuvarande ståndpunkt vore sanningen. Vi betraktar verkligheten som principiellt förklarbar, och det är helt enkelt forskarna som hunnit längst på den mödosamma vägen.”
  Marcels bror var, till skillnad från Marcel, en handlingskraftig kirurg och stark person(lighet), hans far var professor på medicinska fakulteten i Paris. Hans humanistiska beskrivning av läkarvetenskapen är suverän.
  Men hur långt forskarna än har hunnit på den mödosamma vägen har vi alla rätt att avstå den erbjudna behandlingen.
  Det grymmaste bok jag har läst, inklusive skräckromaner, var dokumentären om “Den odödliga Henrietta Lacks” av Rebecca Skloot, boken handlar om läkarvetenskap och en bottenlös misär. Ett exempel från boken kommer här:
  “Like many doctors of his era, TeLinde often used patients from the public wards for research, usually without their knowledge.”
  Om vi nu ändrar lite i rubriken på Amina Manzoors artikel så att den ser ut så här: “Nio myter du ska gå på” kan vi förnimma att den inte ens har med medicin att göra överhuvudtaget. Man får kanske leta bland annonsörerna för att finna intressenter till denna artikel. Medicin är ett mycket allvarligare ämne än det trams Amina skriver.

 • Det finns exempel på läkare som har använt kostbehandling och andra, naturliga medel för behandling av cancer och där utfallet är betydligt mycket bättre än vad skolmedicinen klarar av. Femårsöverlevnaden för pankreascancer är inom sjukvården 0,1 procent. En amerikansk läkare nådde upp till 60 %. Det säger en del. Se serien The Truth About Cancer, där många läkare uttalar sig och beskriver sina metoder.

 • Jag skrev till Manzoor vid två tillfällen för någon månad sedan då hon skrivit om vaccinationer och homeopati och hade vinklat artiklarna enormt.

  Hon hade valt att enbart intervjua den sida som var emot alternativa behandlingar. Dessutom fick man veta att en vaccin ( svininfluensan tror jag) var ju frivillig – och det fick läsaren att tro att det måste finnas obligatoriska vaccin.
  Jag fick svar på mina mail men hon tyckte artiklarna var korrekta och förstod inte mina synpunkter.

  En sak kan bidra är att Manzoor inte förstår bättre. Men jag tycker man kan kräva mer av en medicinjournalisti på DN.

 • Vill tillägga att Amina Manzoor redan i våras satte sitt namn under en tydlig PR-artikel för industrin, den gången telekom/IT-industrin. Artikeln hade den vilseledande rubriken “KI-forskares wifi-varning var fusk” http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ki-forskares-wifi-varning-var-fusk/. Sanningen är att “fusket”, en vetenskaplig artikel, inte alls handlade om wifi specifikt utan elektromagnetisk strålning (lågfrekvent såväl som högfrekvent) och dess påvisade hälsokonsekvenser. Den innehöll grupp europeiska läkares rekommendationer om utredning och behandling inom sjukvården av patienter som får hälsoproblem och sjukdomar som kan kopplas till EMF. Här skrev Strålskyddsstiftelsen om artikeln: http://www.stralskyddsstiftelsen.se/2016/07/lakare-ger-riktlinjer-for-att-forebygga-och-behandla-sjukdomar-orsakade-av-stralning/. Manzoor påstår felaktigt att det skulle saknas belägg för att trådlösa nätverk är skadliga vilket är industrins vanliga grovt felaktiga pr-påstående, vilket enkelt kan konstateras bara man bemödar sig att skumma på ytan, exempelvis här. http://www.stralskyddsstiftelsen.se/forskning/. Gällande “fusket” gällde det ett avsnitt som saknade källhänvisning och citattecken. avsnittet som saknade källhänvisning handlade förstås inte alls om wifi utan om hälsoeffekter av EMF generellt. Det är nu åtgärdat, artikeln återpublicerad.

 • Cancerbehandling är big business. Det förstår man direkt bara man skummar alla marknadsanalysrapporter som finns att köpa för stora belopp av företag specialiserade på att analysera var de stora pengarna och framtida möjligheterna för läkemedelsindustrin finns. Där beskrivs ökad hjärntumörincidens (en oftast dödlig cancerform) som “möjligheter” för industrin att tjäna stora pengar. Den enes död den andres bröd.
  Gällande Martin Bergö hade det varit klädsamt om Bergö, när han gick ut i vintras och orsakade stora rubriker med budskapet att antioxidanter ska människor inte äta eftersom de kan främja cancer, att hans undersökning var mycket liten för att dra de slutsatser som gjordes. Det hade också varit klädsamt om Bergö berättat att han de senaste åren fått över 40 miljoner från Wallenbergstiftelsen för att utveckla läkemedel mot just malignt melanom….

 • Jag tror att i den debatten måste vi särskilja och följa för och emot i ett mycket snävare debat område. Att prata om vad orsakar cancer eller vad botar cancer är två avgränsade men särskilda områden. Det blir lättare att diskutera och följa vetenskapliga bevis om vi inte blandar för mycket. Att helt nonchalera matens betydelse i både uppkomsten av cancern är bevisen att artikel är icke objektiv, vilket i sin tur är grund krav för all forskning. Det jag läst om uppkomsten av cancern är att i visa länderna var det helt okänd fenomen fram tills snabbmat blev där introducerat . Exempel vis Grekland … Gällande att bota cancer tror jag att det går inte riktigt uttala sig att det inte gör det, och inte heller att det skulle kunna ensamt bota all form av cancer i alla förloppsstadier. Det intressanta i debatten skulle kunna vara redovisning från den kinesiska läkekonsten som blandar friskt mellan naturliga ämnen och farmakologin. Tyvärr finns inte så mycket vetenskapligt bevisat där , bara enstaka beskrivna fall. Det saknas i många fall pengar som industrin har gott om.

 • Med tanke på all forskning om och erfarenhet av hur påverkbar cancer är med en mängd alternativa metoder, däribland olika födoämnen, örter, kryddor och naturliga kosttillskott, så finns det faktiskt bara två alternativ beträffande vad som är Amina Manzoors problem: Antingen är hon korrumperad, det vill säga köpt av läkemedelsindustrin, eller också är hon obegåvad. Jag lutar åt det förra alternativet. Blir alltid illa berörd och känner medlidande med människor som har sålt sin själ på det här viset. Hoppas att Amina kommer på bättre tankar, för allas vår och hennes egen skull.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *