The Intercept – Journalist sa nej till 1,7 miljoner kr för att inte gräva

publicerad 13 augusti 2016
- av Torbjörn Sassersson red.
Elaine Yu - The Intercept

The Interept skriver om ett kinesiskt par Gordon Tang and Huaidan Chen som genom sitt företag i Singapore spenderat 1, 3 miljoner dollar för att försöka få George Bush bror Jeb Bush till president. De försökte även muta en av Intercepts frilansare.

Ett av parets företag heter American Pacific International Capital som gjorde stora vinster efter bostads- och finanskrisen 2008 i USA. Med pengar från bolaget försökte Tang få Jeb Bush till president, men det lyckades inte efter att Bush inte ens nominerats.

Elaine Yu - The InterceptNär The Intercepts reporter Elaine Yu, som är en Hong Kong-baserad frilansare började gräva i Tangs förflutna erbjöd Tang 200,000 USD (1,7 milj kr) i ett paket om Yu släppte sitt spår. Det gick inte heller. Elaine Yu tog inte mutan och The Intercept la ut telefonkonversationen på nätet.

Läs mer på The Intercept

Text: NewsVoice | Foto: The Intercept

Elaine Yu is a journalist based in Hong Kong, with an interest in gender, urban development, and money in politics. She has written for CNN International, the New Yorker, VICE News, The Nation, Dissent, The Baffler, and other publications.

 


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: Elaine Yu
  • OH nej! Sådan här korruption finns ju bara utomlands! Inte i Sverige! Vi har inga korrupta företagare, vi har god etik och moral och det förekommer i stort sett ingen korruption. I synnerhet inte inom journalistiken. Visserligen har det förekommit enstaka skandaler, Ericssons mutmiljardkonto i Schweiz, stora mutaffärer i Grekland mm, Telia Sonera i Östeuropa, statssekreterare och ministrar som får toppjobb direkt inom det militära och inom PR-branschen (Kockums/Saab/Pr-byråer) utan nödvändig karenstid. En känd TV4 journalist fick stora belopp i plastkassar mm. Men det är inget som påverkar självbilden av att vi är världsbäst på korruption.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *