Makteliten i Apple, Shell och Wallmart är rikare än Sverige, Ryssland och Belgien tillsammans

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 13 september 2016
- Torbjörn Sassersson red.
The Charging Bull, Wall Street, New York - Foto: Natalia Schonowski

Någon som fortfarande har tvivel om att världens multinationella storföretag har större makt än regeringar och länder? Kampanjgruppen Global Justice Now har redovisat siffror som visar att 69 av världens 100 mäktigaste ekonomiska enheter idag är företag och inte länder. Makteliten har aldrig varit starkare än idag.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: The Charging Bull, Wall Street, New York – Foto: Natalia Schonowski

Londonbaserade Global Justice Now forsätter med att rada upp siffror och jämförelser. Världens topp tio mest framgångsrika företaget, vilket inkluderar Apple, Shell och Walmart, har idag en kombinerad vinst som är större än de kombinerade intäkterna i 180 av de mest “fattiga” länderna av världens totalt 195 suveräna stater.

Av världens 200 toppnoterade ekonomiska enheter i världen är 153 enheter företag. USA, Kina, Tyskland, Japan, Frankrike och Storbritannien är de mest ekonomiskt framgångsrika följt av Italien, Brasilien och Kanada.

“Föreställ dig en värld där alla samhällets huvudfunktioner styrs av vinstdrivande företag. Skolor drivs av multinationella företag. Privata säkerhetsföretag har ersatt polisens styrkor och de flesta stora infrastrukturer ligger i händerna på en liten plutokratisk elit.

Rättvisa är tilldelad skumma företagsdomstolar där endast de rika kan undkomma nationella juridiska system.

De fattiga har å andra sidan inga resurser att tillgå mot elitens makt när de jagas bort från sina egendomar in i en djupare fattigdom.”

“Det här låter som dystopisk science fiction, men det är det inte. Det här är nära den verklighet vi lever i. Makten hos företagen har nått en nivå som tidigare aldrig skådats i mänsklighetens historia, en makt som ofta förkrymper makten hos stater.”

– Aisha Dodwell, Global Justice Now

Makteliten hjälper makteliten

Nick Dearden som är chef på Global Justice Now säger att den brittiska regeringen har underlättat för företagen att nå denna maktposition genom skattestrukturer, handelsavtal [tex TTIP] och till och med genom hjälpprojekt som stödjer storföretagen.

“Global Justice Now said it released the figures to increase pressure on the British government ahead of a UN working group, led by Ecuador, that aims to draw up a binding treaty “to ensure transnational corporations abide by the full range of human rights responsibilities”.” – The Guardian

Global Justice Now släppte siffrorna i ett försök att öka trycket på den brittiska regeringen inför kommande möten med FN.

Aisha Dodwell säger att alternativet till motstånd är att vi fortsätter en rusning mot en dystopisk framtid styrd av företag. “Vi kan inte låta det ske”, säger hon.

Text: Torbjörn Sassersson

Källa: 10 biggest corporations make more money than most countries in the world combined


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Är det så konstigt då att alla skolor och förskolor “måste” installera wifi så att Apples surfplattor kan säljas in till alla barn och förskolebarn? Är det så konstigt att hälsoriskerna och de negativa effekterna för barnens välbefinnande, inlärning, utveckling och psykiska hälsa inte får diskuteras – trots att sådana negativa effekter av exponering för mikrovågsstrålning beskrivits sedan över 50 år? Är det så konstigt att vi som talar om de negativa konsekvenserna förtalas eller ignoreras och de som vittnar om svåra hälsoproblem hånas? Är det så konstigt att det är Apple, Ericsson, och militärindustrin som bestämmer hur mycket strålning vi ska tåla (sätter gränsvärden) och deras betalda experter som utvärderar riskerna såväl på WHO, EU-kommissionen och på Strålsäkerhetsmyndigheten? Det handlar ju om så mycket pengar, ett miljardbedrägeri på barnens och skattebetalarnas bekostnad. https://newsvoice.se/2016/09/08/skarmundervisning-i-skolan-ar-ett-stort-bedrageri/ samt http://www.stralskyddsstiftelsen.se/2014/12/who-kritiseras-for-jav-i-ny-utvardering-av-halsorisker-med-stralning/ samt http://www.stralskyddsstiftelsen.se/wp-content/uploads/2015/09/Annex_1_SCENIHR_Experts_2015.pdf samt 3,23 in i denna video https://www.youtube.com/watch?v=AHhfjQ1_JVw

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *