Fristad för guldägare i schweiziska alperna – Nu är guld billigt

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 1 oktober 2016
- Torbjörn Sassersson red.

Vault interior

Djupt in i alperna intill en landningsbana lämpad för privata jets finns en fd militärbunker som innehåller en av världens största lager av rent guld. Säkerheten är på högsta nivå med vakter, gedigna metalldörrar och identititeskontroller med hjälp av irisskanner, kod och ansiktsigenkänningsteknik säkerställer att endast rätt personer kan komma in, skriver Bloomberg.

Text: Torbjörn Sassersson

Ägaren till anläggningen som Bloomberg besökt vill vara anonym. Han berättar att för varje klient som han godkänner blir 2-3 avvisade. Kriterierna för att få bli kund måste uppfyllas och det handlar inte om hur mycket pengar en kandidat har utan på om klienten tjänat sina pengar på olagligheter eller inte. Det kan ibland vara svårt att avgöra så magkänslan får styra, enligt valvägaren.

Intresset för denna typ av värdelagring har ökat efter finanskrisen 2008, skriver Bloomberg i en artikel från den 30 september 2016. Personer med stora tillgångar litar inte längre på banker som kan gå i konkurs, investeringar i papper är osäkert och marknader är skakiga. Istället ser man inköp och förvaring av guld och silver som säkrare värdelagring och investering. Då behövs bankvalv skilda från bankernas verksamheter.

Det finns en fördel till med att satsa på silver och guld i säkerhetsvalv. Det blir svårare för skattemyndigheter att bedöma hur mycket tillgångar man har. Valvägarna behöver inte heller rapportera misstänkt aktivitet bland sina kunder till MROS, det schweiziska institutet mot penningtvätt.

Guld

Bra läge att köpa guld nu

Guldpriser per den första 1 oktober 2016 - Källa: BullionVault.com
Just nu är det bra läge att investera i guld – Graf: Guldpriser per den första 1 oktober 2016 – Källa: BullionVault.com

Ägaren till valvet som Bloomberg besökte erbjuder inte bara säkerhetslagring. Här finns även möjligheten att övernatta och äta. Många klienter vill inte lämna efter sig spår på att de överhuvudtaget varit på platsen. Då krävs att inga hotellräkningar, restaurangnotor, bankkortsuttag eller passnummer avslöjar något.

 I juli 2016 skriver Bloomberg i artikeln Angst-Ridden Japanese Investors Seen Seeking Haven in Swiss Gold” att japanska investerare köper guld för att placera i schweiziska anläggningar. Uppgifter från företaget BullionVault Ltd säger att dessa japaner är oroliga för hur den skakiga yenen utvecklas.

Något att hålla ett öga på är vad som händer med Deutsche Bank om man är intresserad av att säkra sina tillgångar i guld. Johanna Cervenka skriver i sin analys “Kraschar tyska jättebanken får det förödande konsekvenser”:

“Oron att Tysklands största bank, Deutsche Bank, har för lite pengar för att kunna betala det amerikanska justitiedepartementet 120 miljarder kronor gör att hedgefonder nu börjat spekulera i den tyska storbankens död.”

Läs mer i Bloomberg: Secret Alpine Gold Vaults Are the New Swiss Bank Accounts

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: guld
Stöd NewsVoice 2024
  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *