Ge alla nyanlända en brutalärlig samhällsintro om de svenska reglerna

publicerad 23 november 2016
- av NewsVoice
Nima Dervish, pressfoto
Nima Dervish,  pressfoto
Bild: Nima Dervish, pressfoto

Nima Dervish som föddes i Iran 1975 är en svensk frilansjournalist, författare och debattör. Han föreslår en samhällsintroduktion för alla nyanlända med tydlig information om våra svenska värderingar och lagar, och deras potentiella implikationer för individen.

Text: Nima Dervish, journalist och författare | Artikeln har tidigare publicerats i Dagens Samhälle och är återpublicerad med tillstånd

Olika former av värderings- och kulturkrockar manifesterar sig ofta redan på asylboenden. Det är händelser som aktualiserar behovet av en glasklar samhällsintroduktion som förklarar vad som är acceptabelt och inte.

Uppväxtmiljö påverkar individen. Det är inte svårt att förstå att den som socialiserats i värderingar rådande i ett land där utomäktenskapligt sex straffades gammaltestamentligt så sent som förra året, har formats på ett annat vis än den som fötts i landet där till och med försvarspolitiken och snöröjningen är feministisk.

Vi behöver inte leta länge för ett hitta exempel, ofta manifesterar sig dessa kulturkrockar redan på asylboendena. Senaste tidens nyhetsflöde rymmer ett mord med inslag av hedersvåld, en misshandel – enligt både vittnen och offret självt motiverad av att han var gay.

Andra gånger har det handlat om situationer där såväl kristna som kvinnor känt sig hotade och utsatta.

Nej, vi ska givetvis inte dra alla över en kam. Många som kommer till Sverige har flytt just hemlandets ultrakonservatism. Men det är brottsligt naivt att tro att kulturella skillnader försvinner så fort man passerat Öresundsbron. Det säger sig självt att om konstruktiva värderingar hade dominerat vissa länders samhällen hade folk inte behövt fly dem.

Fick jag bestämma skulle det införas en samhällsintroduktion för alla nyanlända med tydlig information om nya hemlandets värderingar och lagar, och deras potentiella implikationer för individen. Kalla det ”Språka brutalärligt på [valfritt språk]”:

 • Här råder religionsfrihet. Om du anser att Allahs lagar står över människans kan det bli jobbigt, både för oss och dig. Vänligen begrunda ditt val av land: Beroende på om du är sunni eller shia kan Saudiarabien respektive Iran vara mer passande.
 • När din dotter fyller 15 får hon ha sex. I alla dess former, utan giftermål. Du må ogilla det, men lagen är på hennes sida. Visst råder du över hennes uppfostran, men hon kommer vara omgiven av svenska vänner och genomgå sexualundervisning på skolan. Oddsen är inte på din sida.
 • När ditt barn är 18 år får hon göra vad hon vill med sitt liv. Du kan ge råd, men inte tvinga henne, oavsett vad hennes val är. ”Man kan inte låta sin dotter bli en hora”? Bra att du påminde oss: Att sälja sex är lagligt.
 • Ingen begär att du ska älska vad bögarna gör, men deras liv har noll påverkan på ditt. På tal om det, det är inte omöjligt att ditt barn visar sig vara homo. I så fall är det inte vårt fel; man föds till det.
 • Kristen, shia, sunni eller yezidi… Här är alla lika mycket värda. Och lika galna enligt landets många ateister (som inte saknar moral bara för att de saknar tro). Förresten, judar är helt vanliga människor. Faktiskt. Lär känna några.
 • Man får förolämpa och skoja med alla profeter, även Gud. Vi förstår att det är svårt att smälta, men om det hade varit annorlunda hade detta lugna land som du valt att fly till varit som ditt eget hemland. Prata med några kristna, de är vana.
 • Tjejer får vara hur lättklädda de vill, det innebär inte att de är tillgängliga. Var väldigt försiktig med vad dina händer gör. Seriöst, vi pallar inte att få Soldiers of Odin på halsen bara för att du gått på festival.

Formuleringarna ska förmodligen vara mer diplomatiska än ovan (man kan vara rak utan att frångå vänlighet). Men andemeningen bör vara glasklar: ”Välkommen hit. Just du är nog en fin person som ej behöver dessa uppmaningar, men härmed är du informerad om vilka värderingar och beteenden som inte accepteras. Att ignorera detta kommer att få konsekvenser.”

För exakt en vecka sedan antog Liberalernas partiråd ett nytt integrationspolitiskt program. Bland punkterna hittar jag en skyldighet för domstolar att alltid pröva utvisning som straff när icke-svenska medborgare begått hedersrelaterade brott, grova vålds- och sexualbrott samt hatbrott. En början så god som någon. En respektfull och tydlig introduktion existerar redan till exempel i vårt grannland Finland. (Läs mer om detta hos Merit Wager.)

Dagens integrationsproblem existerar i onödan, för att Sverige har saknat sådan tydlighet. Det hela är inte konstigare än att den som vill hyra ut ett rum delger hyresgästen sina preferenser gällande rökning, husdjur och fester – och kickar ut den som inte respekterar överenskommelsen.

Text: Nima Dervish, journalist och författare


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Precis Danne! Jag bodde i Sydfrankrike under en kort tid i min ungdom och stötte på främlingslegionärer som höll till i staden. Jag känner igen den här typen av människor i Sverige bland migranter. De har en viss utstrålning (negativ) och man kan förstå av deras anletsdrag, kroppshållning och allmänna attityd att de är militärt skolade. Förstår att en del av de migranter som kommer inte är offer utan är en del av de som stått bakom geväret och som nu kan befinna sig här som “vilande celler”. Migranterna sägs komma från krig och elände, vilket skapat trauman. Det är därför väldigt svårt att förstå varför svenska skattepengar ska användas för att lära unga migranter att skjuta. Vore det inte bättre att de fick sitta och spela fia för att lugna såväl deras som våra nerver?

  Per Larsen@ Jag har rest mycket men alltid uppfört mig respektfullt mot “urbefolkningen”, i likhet med majoriteten av svenskar. Migranterna som kommer hit och får all-inclusive måste betala tillbaka “gästfriheten” med att underkasta sig våra normer och värderingar. Staten behöver tillgripa sitt våldsmonopol från första stund (nolltolerans) för att visa dem var skåpet ska stå.

  Det finns ingen xenofobi, bara legitim vaksamhet. Det är inget fel på andra människor så länge de håller sig på rätt plats, dvs i hemlandet. Tror att Sverige skulle bli väldigt mycket mer berikade om vi hade fått in några hundratusentals utbildade/kultiverade spanjorer, greker eller ukrainare som också behöver skaffa sig ett bättre liv. Förstår inte vilket behov analfabeter och kulturella elefanter i porslinsbutiken Sverige har att fylla i vårt högteknologiska och högsekulära land.

 • Mitt inlägg från 23 Nov, 2016 at 22:54 har bekräftats tre gånger, jag skrev att “…söker man hela tiden bekräftelse för sin xenofobi”.
  Om inte annat så är det av värde för den egna mentalhygienen att inte oroa sig i onödan, denna xenofobi drabbar er själva i första hand men också andra människor i er omgivning märker av eran oförmåga att möta okända människor.
  Svenskar började visserligen att åka på charter redan på 50-talet, svenskar far som aldrig förr till alla möjliga länder i när och fjärran, skroderar stolt om sina öden och äventyr, då är främlingsfientligheten noll. Det finns och har funnits ganska många svenska turister som har uppförts sig som svin utomlands och nu undrar jag om det kan vara så att det är dessa svinaktigheter man nu projicera på de nyanlända?

 • Valde att inte nämna detta med att ISIS/Daesh takfiri terrorister gömmer sig bland migranterna eftersom diskussionen och kritisken i artikeln främst inriktade sig mot kulturella värderingar mer än något annat. Men nu gör jag det. Som Birgitta skriver, vi vet inte vilka som kommit in i landet egentligen.

  Detta är en STOR faktor och också den proverbiala elefanten i rummet. Man bör inte glömma att närmare tjugo tusen människor som befinner sig i Sverige idag är identitetslösa eller papperslösa.

  Turkiska underättelsetjänsten skickade en varning för ca 2 år sedan till svenska myndigheter om att Sverige stod högt på listan för Daesh som mål för infiltration. Detta är förstås ett mycket alvarligt problem och vi har inte fått någon vidare information från statsmakten efter att detta och mer kommit till allmänhetens kännedom. Hur har man hanterat detta inom rättsväsendet?

  Bara tanken på att en uppsjö av dessa hatiska lyckosökare befinner sig i vårt land och ska få ta del av våra skattade pengar, vår sjukvårdsapparat, vår sympati och medkänsla är rent ut sagt motbjudande!

  Rättvisa måste skipas och dessa rötägg måste ställas till svars inför domstol. Gäller även dom nysvenskar som radikaliserat sig själva, rest till MÖ, fått betalt för att döda inom dessa grupperingar och sedan flytt eller återkommit till välfärden i Sverige igen..

  ISIS training fighters on how to hide among refugees
  http://www.youtube.com/watch?v=5yZ-Sh6i4xk

 • Eftersom jag bor i en by som det senaste året haft dubbelt så många invånare som vanligt, så har jag lite gräsrotsperspektiv. Det finns rötägg och det finns mycket trevliga människor som är inställda på att lära sig det de måste för att kunna leva i detta nya land. Ett par asyler som jag pratat med har spontant sagt att de skulle velat ha haft mer info av den typ som beskrivs i artikeln, och att de ser att andra asyler beter sig väldigt illa och borde åtgärdas/informeras.

  I början hade vi asyler rännande över tomten, för de förstår inte att det är hemfridsbrott att göra så. Men vi hade tur. Mamma var ute i trädgården när en pappa med sin son kom sneddande från asylboendet. Hon förklarade att man inte gör så, och mannen hämtade tolken. Mamma förklarade att springet är olagligt och att vi tröttnat så till den grad att vi tänkte ringa polisen, samt att det nog inte var bra för asylsökande att riskera sånt om de ville få stanna. Det tog skruv och alla 200 boende slutade ta genvägen i ett slag. Några (valfria fula ord) barn i ett annat boende fortsatte dock att ränna runt, plocka våra körsbär och leka på åkgräsklipparen och stoppa jord i låset på den så den slutade funka. Det är irriterande när man försöker prata med dem och de plötsligt inte kan ett ord svenska och bara står och flinar åt en. Då rycker det lite i knytnäven måste jag tillstå.

  Jag vet andra som hade problem med att asyler kom och satt i deras trädgårdsmöbler, eller till och med kånkade iväg dem. Vid kontakter med polisen fick ägarna till möblerna veta att det var olagligt för dem att ta tillbaka dem. Brevlådor användes också i början som skräpkorgar.

  Vi vet att de fick en hel del information i början, men det gäller ju att det kommer i en lagom ström. Första dagarna är det ofta panik med kläder och andra saker, och ingen orkar ta in hur mycket information som helst. Men sen måste det komma relevant info, inte tillrättalagd på dagisnivå. Jag har till exempel slutat gå till det lilla lokala biblioteket som jag skulle vilja stödja så att det kan bli kvar, men det är fullt med ungar som kivas och leker och vuxna som står och pratar högt och ljudligt. Jag står inte ut. Det är inte så det går till på ett bibliotek.
  Jag drar mig också för att gå till badhuset. Tendensen de senaste åren är att allt fler människor tar sig till bassängen utan att ha duschat. Jag upplever det som så äckligt att jag inte vill blanda mig med dem av det skälet. (Inte för att de kommer från någon annan del av världen.) Det här är ett ökande problem och flera kommuner har projekt för att informera om hur man gör på ett svenskt badhus. En asyl som flyttat härifrån vet jag hjälper till med sånt. Problemet är ju att de som beter sig sämst – oavsett om de vet om att de gör det eller ej – är de som sätter ribban för hur man beter sig i det här landet.

 • Per Larsen: Vi har precis som Danne säger all anledning att vara misstänksamma eftersom vi inte vet vilka som släppts in i landet. Vi kan inte veta vem som är god och vem som är ond. De är helt oskrivna kort. Det är naturligt att hålla ett avstånd mot främlingar av olika skäl inte minst med tanke på de smittor, bl a MRSA, som förts in i landet. Själv vågar jag knappt gå i skogen längre och skulle jag möta “nysvenskar” där, skulle jag förmodligen med ett skrik springa därifrån för att larma andra.

  “Nysvenskarna” har blivit alldeles för många under kort tid. De omringar oss numera från alla håll och kanter samtidigt som våra skatter höjs, våra egna ungdomar får allt svårare att få jobb och bostäder. Något konstigt med det?

  Svenska folket har byggt upp sin välfärd och förmåner genom att arbeta och betala skatt. Nu kommer hundratusentals människor in över gränsen som hips vips får samma förmåner som vi utan att ha förtjänat dessa på minsta vis. (Majoriteten är ju inte flyktingar då de passerat flera säkra länder och dessutom kommer från länder som inte är krig.)

  Främlingarna tär på vår ekonomi och resurser, vilket innebär att den goda kakan minskar för kollektivet, vilket kan uppfattas som en form av kollektiv ”kriminalitet”.
  De visar heller inte någon ödmjukhet utan “äger” sin omgivning. Säger man till så blir de ytterst hätska istället för att anpassa sig. Självklart skulle de behöva läras upp för att veta hut. Vissa etniciteter mer än andra.

 • Jag kan nästan garantera att den brutalärliga förmaningen är helt meningslös information till de flesta nyanlända asylsökarna. De skulle inte ha någon motivation eller förståelse för dessa ‘budord’, ingen betraktar sig som varande i behov av dessa rättesnören lika lite som den nyanlända betraktar sig som en latent lagbrytare.
  Problemet är att befolkningen i allmänhet och vissa i synnerhet betraktar människor från främmande kulturer som potentiella brottslingar, därför söker man hela tiden bekräftelse för sin xenofobi. Denna artikel bekräftar samma främlingsfientlighet och blir en motsägelse mot sitt påstådda syfte att förebygga konflikter och kulturkrockar.

 • Bra ide men tyvärr så har det redan gått för långt då saker som dessa, vilka borde ha implementerats redan från start inte implementerats. Som att ta DNA prov på samtliga män som anländer (ID/brottsutredningssyfte), speciellt för papperslösa.

  Detta plus en rejäl dos med infomation, som du väl beskriver som en brutalrealistisk nödvändighet, eftersom kulturklyftan faktiskt är enorm. Många visste redan om detta innan och varnade högljutt men blev kallade nazister och rasister av etablissemanget. Idag ratas samma etablissemang av svenska folket.

  Nu måste det till ett regimskifte för att det ska bli bra igen, tyvärr. Och fler och fler inser att EU inte är någon bra ide alls, d.v.s. att ‘Swexit’ är rätt väg att gå, vilket många europeiska nationer också förstått. Detta inte bara p.g.a. migrationen. Vi har också sakta blivit medvetna om den smygande federalistiska/ imperialistiska agenda som etablissemanget och EU driver. Nato-lakejerna kör f.ö. med samma modus, vilken Löfven är en del av.

  Tyvärr så kommer dom riktiga offren för krigen, skapade av nato och dess lakejer att behöva lida och förbli misstänkligjorda pga. denna långvariga handlingsförlamning och inkompetens inom statsmakten. Det är såklart synd om dom.

  Tack för en bra artikel, håller med om det nesta du skriver här. Är dock inte emot medborgargarden av typen Soldiers of Odin, Guardian Angels o.s.v.

  A Word To The Criminal Migrant
  http://www.youtube.com/watch?v=j9e_vcSut0A

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *