Historiker: Därför vann Trump – “The forgotten men and women of our country…”

publicerad 15 november 2016
- av NewsVoice
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson
Christer Nilsson – Foto: Johan Arvidsson

Väljarna har sagt sitt. Trump fick 306 elektorsröster Clinton 232 – republikanerna fick majoritet i kongressen. 4 000 toppositioner ersätts enligt det sk ”spoils system”.

Snopna Clinton-anhängare ur etablissemanget frågade sig: ”Hur sjutton kunde Trump vinna?”

Journalisterna ska ju förklara hur saker och ting hänger ihop så att väljarna kan fatta rationella beslut”. I Sverige sprang alla journalister, politiker, ”experter” och självutnämnda besserwissrar också åt galet håll.

Mainstream media fick sig en rejäl näsbränna. Man trodde sig veta något om stämningarna i USA och satte tilltro till opinionsundersökningarna med stora brister i analysmetoderna och framförallt i datainsamlingen. Ett fiasko både i presidentvalet och i brexit-omröstningen.

”The forgotten men and women of our country will not be forgotten”, var nyckelrepliken som förde Trump till Vita Huset och som gick rakt in i hjärtat hos det glömda folket som makten i årtionden ignorerat. Inte bara lågutbildade vita män på landsbygden, inte okunniga, inte dumma, inte rasister, inte rädda. Men bittra. Och fattiga.


Enligt Edison Research’s valundersökning vann Trump i alla undersökta vita grupper utom en: vita kvinnor med universitetsexamen.


53 procent av alla vita kvinnor röstade på honom, latinos 29 procent, svarta 9 procent. Demoniseringen av Trumpväljarna som vita, arga, lågutbildade män som svensk media fortsätter att upprepa har ingen förankring i verkligheten.

Text: Christer Nilsson, historiker, författare