Historiker: Därför vann Trump – “The forgotten men and women of our country…”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 november 2016
- NewsVoice redaktion
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson
Christer Nilsson – Foto: Johan Arvidsson

Väljarna har sagt sitt. Trump fick 306 elektorsröster Clinton 232 – republikanerna fick majoritet i kongressen. 4 000 toppositioner ersätts enligt det sk ”spoils system”.

Snopna Clinton-anhängare ur etablissemanget frågade sig: ”Hur sjutton kunde Trump vinna?”

Journalisterna ska ju förklara hur saker och ting hänger ihop så att väljarna kan fatta rationella beslut”. I Sverige sprang alla journalister, politiker, ”experter” och självutnämnda besserwissrar också åt galet håll.

Mainstream media fick sig en rejäl näsbränna. Man trodde sig veta något om stämningarna i USA och satte tilltro till opinionsundersökningarna med stora brister i analysmetoderna och framförallt i datainsamlingen. Ett fiasko både i presidentvalet och i brexit-omröstningen.

”The forgotten men and women of our country will not be forgotten”, var nyckelrepliken som förde Trump till Vita Huset och som gick rakt in i hjärtat hos det glömda folket som makten i årtionden ignorerat. Inte bara lågutbildade vita män på landsbygden, inte okunniga, inte dumma, inte rasister, inte rädda. Men bittra. Och fattiga.


Enligt Edison Research’s valundersökning vann Trump i alla undersökta vita grupper utom en: vita kvinnor med universitetsexamen.


53 procent av alla vita kvinnor röstade på honom, latinos 29 procent, svarta 9 procent. Demoniseringen av Trumpväljarna som vita, arga, lågutbildade män som svensk media fortsätter att upprepa har ingen förankring i verkligheten.

Text: Christer Nilsson, historiker, författare

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq