Världens coolaste president 2020? – Dwayne Johnson “The Rock”

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 16 november 2016
- Torbjörn Sassersson red.
Dwayne Johnson (The Rock). Foto: Eva Rinaldi. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons
Dwayne Johnson (The Rock).

Amerika har haft en kroppsbyggare (Arnold Swarzenegger) som guvernör i Kalifornien, en delstat med samma ekonomiska kraft som hela Sverige. Vi har sett en western-skådis (Reagan) bli president på 80-talet. USA fick sedan Obama som dök upp från ingenstans och senaste blev en fastighetsmogul (Trump), utan större politisk erfarenhet, världens mäktigaste ledare.

Dwayne Johnson (född 1972, 44 år) blev i går utsedd till världens sexigaste man av People Magazine. Det är inte så intressant, men det visar sig att han har ambitionen att försöka bli president år 2020 i Amerika. Dwayne Johnson är mest känd som brottaren “The Rock” och för att vara Hollywoods nu högst betalda skådespelare, enligt Forbes. Han drog in 64,5 miljoner dollar senaste året (juni 2015 – juni 2016).

Johnson är registrerad republikan, men han har inte uppgivit genom vilket parti han vill kandidera. Året han siktar på kan vara 2020.

“I love my country, I’m extremely patriotic and I also feel, especially now, leadership is so important…” … “If I felt like I could be an effective leader for us, and surround myself with really high-quality leaders, then sure, I would.” – Reuters, ‘The Rock’ talks a future in politics, including potential White House run

En verklig kämpe

Dwayne Johnsons starka sida som presidentkandidat är att han förkroppsligar den amerikanska drömmen. Han beskriver i en intervju hur han under en period i sitt liv,“hit the rock bottom” med endast 7 dollar, avrundat uppåt, på fickan. Ha arbetade sig sedan uppåt av egen kraft, under en lång period som brottare, och kunde alltså senaste året dra in 592 miljoner kronor (64,5 miljoner USD) som skådespelare.

“I walk what I talk, daily…” säger han till Reuters.

Hans närmaste kollegor inom sin egen bransch – “kroppsbranschen” – är brottaren Jesse Ventura, som var guvernör i Minnesota och kroppsbyggaren och skådisen Arnold Schwarzenegger som var republikansk guvernör i Kalifornien under två perioder. Vi får inte heller glömma kroppsbyggaren Clint Eastwood som var borgmästare i Carmel i Kalifornien på 80-talet.

Det som gör Johnson speciell – förutom att han en gång ägde 7 dollar – är att han är mycket omtyckt i USA enligt Q Scores Company som mäter kändis-gillande (“celebrity likability”). Dwayne Johnson rankar långt över medelvärdet och ligger över bland annat Tom Cruise och Mark Wahlberg, skriver New York Times.

Behövde krympa för att bli mer accepterad

Han presterade även över förväntan som skådespelare, säger Lorne Michaels en kanadensisk TV-producent som var först med att släppa in Johnson i rutan.

“He has a wonderful sense of timing, he has an innate theatricality and because he projects strength, the audience kind of relaxes with him” … “He could do nuance, he could do subtle, he could do big and broad.”

Allt eftersom han blev mer accepterad som skådespelare uppmanades han att försöka bli lite mindre för att bättre passa in bland de andra ganska korta manliga skådespelarna. Johnson är 196 cm lång och väger som mest runt 115 kg.

En annan sak som har betydelse för Johnson som presidentkandidat är hans multikulturella bakgrund. Mamman är från Hawaii och pappan, en annan känd och framgångsrik wrestler kommer från Nova Scotia. En förfader är James Bowles som på slutet av 1700-talet kämpade med brittiska lojalister under den amerikanska revolutionen. Johnson har intressanta rötter i Amerika och Hawaii. Idag har han dubbelt medborgarskap i USA och Kanada.

Dwayne Johnson som meddelade i juni 2016 i Washington Post att han kan kandidera till “Head of State” 2020 får dock konkurrens av andra celebriteter spekulerar Business Insider som igår i artikeln: “8 celebrities who might run for president in 2020” listar följande heta namn med glimten i ögat: komikern Chris Rock, rapparen Kanye West, någon av skådisarna; Ron Perlman, Katy Perry, Will Smith, Tom Hanks eller talkshow-stjärnan Oprah Winfrey.

Text: Torbjörn Sassersson

Swisha Sassersson valfri summa


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Hur coolt är det med hormonstinna, polerade b/a-kändisar från Hollywood ? Jag frågar mig f.ö. hur “multikulturell” en person med helamerikanska rötter från hundratals år tillbaka, är ?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *