Dricker du för mycket alkohol?

publicerad 18 december 2016
- Anna Böhlmark

Hur mycket alkohol dricker du? Om du konsumerar en hel del kan det vara smart att utöva lite fysisk aktivitet. Träning reducerar nämligen skadorna av ett högt alkoholintag, visar ny forskning.

Studier tyder på att två timmar moderat motion i veckan kan väga upp den dödliga effekten av en hög alkoholkonsumtion. Om du dricker mer än 14 alkoholenheter i veckan ökar risken för cancer, hjärtsjukdomar och stroke. Enligt hälsorekommendationer bör både män och kvinnor hålla sig under 14 alkohol-enheter i veckan för att reducera risken för sjukdom och för tidig död. Men en ny studie antyder att träning reducerar den dödliga effekten av alkohol även vid högre intag än den rekommenderade nivån.

Ny forskning från University College i London och University of Sydney visar att risken för en för tidig död ökar med 16 procent och risken för cancer med 47 procent – även om man håller alkoholintaget innanför riktningslinjerna.

Läs hela artikeln på TV-helse.se

Text: Anna Böhlmark, TV-helse.se

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: alkohol
 • Det vore ju på sin plats om redaktionen eller författaren väven förklarade vad en alkoholenhet är.
  Vin – 12-15 cl
  Starköl – 33 cl
  Folköl – 50 cl
  Sprit – 4 cl
  Är lika med en alkoholenhet.

 • Ska läsa hela artikeln på hälsa.se, men blir nyfiken på hur en alkohol-enhet definieras. Är det en adaptering av britternas konstiga system? Vilket för övrigt lämnar mig helt ställd…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *