Dricker du för mycket alkohol?

2
1199

red-wineHur mycket alkohol dricker du? Om du konsumerar en hel del kan det vara smart att utöva lite fysisk aktivitet. Träning reducerar nämligen skadorna av ett högt alkoholintag, visar ny forskning.

Text: Anna Böhlmark, TV-helse.se

Studier tyder på att två timmar moderat motion i veckan kan väga upp den dödliga effekten av en hög alkoholkonsumtion. Om du dricker mer än 14 alkoholenheter i veckan ökar risken för cancer, hjärtsjukdomar och stroke. Enligt hälsorekommendationer bör både män och kvinnor hålla sig under 14 alkohol-enheter i veckan för att reducera risken för sjukdom och för tidig död. Men en ny studie antyder att träning reducerar den dödliga effekten av alkohol även vid högre intag än den rekommenderade nivån.

Ny forskning från University College i London och University of Sydney visar att risken för en för tidig död ökar med 16 procent och risken för cancer med 47 procent – även om man håller alkoholintaget innanför riktningslinjerna.

Läs hela artikeln på TV-helse.se


 • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Ska läsa hela artikeln på hälsa.se, men blir nyfiken på hur en alkohol-enhet definieras. Är det en adaptering av britternas konstiga system? Vilket för övrigt lämnar mig helt ställd…

 2. Det vore ju på sin plats om redaktionen eller författaren väven förklarade vad en alkoholenhet är.
  Vin – 12-15 cl
  Starköl – 33 cl
  Folköl – 50 cl
  Sprit – 4 cl
  Är lika med en alkoholenhet.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här