Electoral College kan bli en rysare – Trump kan stoppas från att nå Vita Huset

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 december 2016
- NewsVoice redaktion
Martin Sheen - Foto: Unite For America
Martin Sheen och Electoral College - Foto: Unite For America
Martin Sheen – Electoral college, 2016 – Bild: skådespelaren Martin Sheen – Foto: Unite For America

NOTERAT. Inför måndagens Electoral College har Clintonanhängare dragit igång kampanjer för att påverka republikanska ombud att ”rösta rätt”. På spel står 36 republikanska ombud – de kan stoppa Donald Trump från att bli USA:s näste president.

Text: Carl Gram | Bild: Unite For America

Inför måndagens Electoral College, har flera kända Clinton-aktivister dragit igång olika opinionsbildande kampanjer för att hindra Donald Trump från att utses till USA:s näste president. En påtaglig effekt av Clinton-anhängarnas kampanjande, är att ombud runt om i USA trakasseras genom spam-mejls, telefonsamtal och brev – även dödshot har framförts. Ett av ombuden som har råkat illa ut är republikanen Patricia Allen, 74 år, från Tennesse skriver New York Post. Den senaste tiden har hon bombarderats med över 2000 mejl, 120 brev och fått fem hotfulla samtal från väljare som krävt att hon röstar mot Donald Trump på Electoral Collage.

“Det här har aldrig hänt förut. Vet du hur lång tid det tar att radera alla de här mejlen varje dag”, frågar hon New York Posts reporter.

Patricia Allen berättar att professor Lawrence Lessig vid ansedda Harvard Law School kontaktat henne. Detta för att ge rådgivning kring hur hon kan göra för att inte rösta på Donald Trump på måndag.

“Det där gränsar till mutor. Ställs allt på sin spets, kan ett ombud säljas till högstbjudande”, säger Patricia Allen och tillägger att “runt 20 republikanska ombud kommer rösta mot Donald Trump”.

Tidigare i veckan publicerade Washington Post, Philadelphia Inquirer, Austin American-Statesman, Salt Lake City Tribune och Tampa Bay Times helsidesannonser för att påverka utgången av Electoral College på måndag, rapporterar den amerikanska nyhetssajten Politico.

Helsidesannonsen propagerar för att ombuden på Electoral College bör rösta efter samvete – inte följa resultatet från presidentvalet, som ägde rum 8 november.

Det är demokraten Daniel Brezenoff som driver annonskampanjen och fyra ombud från delstaterna Colorado, Washington och Texas ställer sig bakom kampanjens budskap. Enligt Daniel Brezenoff är syftet med kampanjen att nå ut till ombuden och samtidigt väcka folkopinionen för att den vägen utöva påtryckningar på ombud från delstater med många demokrater eller stora anti Trump-grupperingar.

I Hollywood har en kändiskampanj startats av skådespelaren och demokraten Martin Sheen. Kändisuppropet kallar sig för ”Unite for America”. I gruppens Youtube-video [ovan] framför Martin Sheen och en handfull skådespelare budskapet att ombuden på Electoral College bör rösta efter deras samvete och därmed bli ”amerikanska hjältar” på måndag.

Det är oklart vilken opinionsbildande effekt som kändisuppropet haft i praktiken. För i presidentvalet vann Donald Trump 306 ombud. Han besegrade därmed demokraten Hillary Clinton som fick ihop 232 ombud. Nu står 36 republikanska ombudsröster på spel för att stoppa Donald Trump från att bli USAs näste president.

notmypresident-branco-legalinsurrection-com


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Kan man inte diskutera saken sakligt utan att referera till andra diskussionsdeltagare så är man heller inte mogen för att uttala sig om politik öht.

  • Nu har “vetenskapliga partiet” gjort sitt… Var det dummaste jag har läst. Ta din kommunist dröm och stoppa upp någonstans!

  • Det var bland det dummaste jag läst av Martin. “Demokratiska socialisterna…”. Du drömmer.
    Skulle Bernie-ateist-kommunisten styra USA från sitt frimurartillhåll i Burlington kanske?

  • Det kan bli ett djävla liv på 99% av befolkningen som inte äger Wall street-aktierna och som snuvades på Bernie Sanders. Det kan leda till demokratisk revolution som leder till nyval av Bernie Sanders och de demokratiska socialisterna. Bernie har med mest stöd av alla kandidater hos befolkningen. Tack till Universum på förhand. 🙂

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *