DN förvillar – Påven har inte kritiserat sociala medier

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 24 december 2016
- Torbjörn Sassersson
Påven Franciskus
Påven Franciskus kritiserar media
Påven Franciskus kritiserar media – Foto: Tertio, Osservatoreromano.va
Torbjörn Sassersson 15 juni 2016 - Foto: Anna Böhlmark
Torbjörn Sassersson – Foto: A. Böhlmark

ANALYS. Det går inte att lita på Dagens Nyheters journalister. Ett exempel på hur de vinklar är nyheten om att påven nyligen skulle ha farit ut mot ”fake news” i sociala medier. NewsVoice har granskat påståendet och funnit att Katarina Lagerwall på DN lagt till sina egna slutsatser på en övertolkning av påvens ord.

Text: Torbjörn Sassersson

Katarina Lagerwall skrev i artikeln: ”Påven till attack mot falska nyheter i medierna” [alt länk] följande:

Bild: Katarina Lagerwall
Bild: Katarina Lagerwall har arbetat på bla Expressen, Aftonbladet och DN. – Foto: Lina Haskel

”Påven Franciskus fördömer falska nyheter på sociala medier. Desinformationen är ”förmodligen den största skada medierna kan göra”, säger han till tidningen Tertio.”

Påståendet baseras på en intervju i den holländska tidningen Tertio. NewsVoice tog kontakt med Tertio och fick sedan hjälp att översätta artikeln för att kontrollera om påven verkligen kritiserar ”fake news” i sociala medier. Svaret är nej. I själva verket kritiserar påven skandalnyheter i media. Påven har inte specificerat sin kritik att handla om falska nyheter i sociala medier.

Hur kunde Katarina Lagerwall missa vad påven egentligen sa? Svaret kan vara att hon läste en artikel i BBC. Hon skriver:

”Falska artiklar och videos som sprids på nätet blir allt vanligare och har debatterats livligt den senaste tiden. Nu ger sig påven in i debatten, skriver BBC.

Katarina Lagerwall spinner i sin artikel på problemen med falska nyheter i sociala medier, vilka naturligtvis finns, men det är inte vad påven pratar om.

Påven Franciskus
Påven Franciskus i Vargihna, Brasilien – Foto: Agência Brasil, Wikimedia Commons

Vad påven egentligen sa i intervjun i Tertio

Hur ser ni på media?

Påven Franciskus svarar:

”Media bär ett stort ansvar. Idag har de möjlighet att yttra sig. Media kan skicka ut både positiva och negativa kommentarer till världen. Media bygger upp samhället. Det är medias uppdrag at vara konstruktiv, att utväxla information, att fraternisera, att tänka efter och att uppfostra. Allt detta är positivt. Självklart är det så, för att vi är alla syndare, att media kan falla djupt och kan skada. Även media kan falla för frestelser.

De kan använda det för förtal och skandal framförallt när det gäller politiken. Den kan användas för förtal – alla har vi rätt till ett bra namn, men medierna vill avslöja problem med rättvisan eller familjeproblem från det förflutna och som kan skada människor. Vid förtal ljuger man om någon. Vid en skandal tar man ner en person genom att ta fram gamla lik ur garderoben. Det är kanske sant, men preskriberat.

Personen har kanske redan betalat för sitt brott genom att sitta i fängelse eller har redan betalat böter. Sedan har man inte rätt att älta det förflutna (hålla fast vid det förflutna). Det är en synd och det gör ont.

Och något som faktiskt kan orsaka en hel del skador i media är desinformation. Det vill säga, i en eller annan situation bara berätta en del av sanningen. Nej, det är desinformation! För att ni, TV-tittare, får bara se halva sanningen och på det sätt kan ni inte göra rätt bedömning om hela sanningen. Desinformation är högst förmodligen den största skadan som media kan orsaka, på så sätt kan de styra åsikterna i en viss riktning genom att undanhålla viss information eller en del sanningen.”

”Mitt budskap till ungdomen är: var inte rädd, känn ingen skam över din religion, bekänn den, och var inte rädd för att hitta nya vägar. Oroa dig inte: sök efter meningen med livet.”

”Till ungdomen ger jag två råd: sök nya horisonter och förverka inte ditt liv som 20-åring på ytligheter. Titta framåt och arbeta på ditt humana kall.”

Källa: Tertio sid 8 (PDF) och sid 9 (PDF)


 

Påven attackerade egentligen falska nyheter och skandalnyheter i vanliga medier

Det är sant att påven liknar intagandet av falska nyheter i media vid att äta avföring. Katarina Lagerwall har alltså försökt få svenska läsarna att tro att påven diskuterar desinformation i sociala medier. Hon visar att hon slarvat med att granska källan, hon har så att säga inte evidensbaserat sin journalistik, utan istället hakat på DN:s agendajournalistik och den nya trenden att anklaga konkurrerande informationskanaler för att lägga ut ”fake news”.

Påven har i själva verket tröttnat på skandaljournalistik och ”fake news” generellt i media, något världen plågats av hur länge som helst.

”Using precise psychological terms, he said scandal-mongering media risked falling prey to coprophilia, or arousal from excrement, and consumers of these media risked coprophagia, or eating excrement.”

Så skriver Reuters i artikeln: ”Pope warns media over ’sin’ of spreading fake news, smearing politicians” utan att nämna sociala medier som problemet. Reuters konstaterar endast att påvens kommentar om desinformation kommer efter en debatt i USA huruvida ”fake news” på internet kan ha påverkat det amerikanska valet, men Reuters ger inte sken av att Påven hakat på ”kampanjen” mot ett fritt internet, nättidningar eller sociala medier.

Det går inte att utesluta att påven snarare hakat på de alternativa mediernas kritik mot dålig journalistik och skandalartiklar inom mainstream media.

Flera skribenter i västliga tidningar har alltså tvärtom valt att tolka påvens uttalande som om han stödjer den opinionsbildande kampanjen som anklagar sociala medier.

Swisha Sassersson valfri summaDet alla läsare av DN måste ha klart för sig är att DN varje dag vinklar sina nyheter och sin rapportering på liknande sätt oavsett om det gäller Syrien, Ryssland, NATO, inrikespolitik, media eller tex hälsa och medicin.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq