DN förvillar – Påven har inte kritiserat sociala medier

publicerad 24 december 2016
- Torbjörn Sassersson red.
Påven Franciskus
Påven Franciskus kritiserar media
Påven Franciskus kritiserar media – Foto: Tertio, Osservatoreromano.va
Torbjörn Sassersson 15 juni 2016 - Foto: Anna Böhlmark
Torbjörn Sassersson – Foto: A. Böhlmark

ANALYS. Det går inte att lita på Dagens Nyheters journalister. Ett exempel på hur de vinklar är nyheten om att påven nyligen skulle ha farit ut mot “fake news” i sociala medier. NewsVoice har granskat påståendet och funnit att Katarina Lagerwall på DN lagt till sina egna slutsatser på en övertolkning av påvens ord.

Text: Torbjörn Sassersson

Katarina Lagerwall skrev i artikeln: “Påven till attack mot falska nyheter i medierna” [alt länk] följande:

Bild: Katarina Lagerwall
Bild: Katarina Lagerwall har arbetat på bla Expressen, Aftonbladet och DN. – Foto: Lina Haskel

“Påven Franciskus fördömer falska nyheter på sociala medier. Desinformationen är ”förmodligen den största skada medierna kan göra”, säger han till tidningen Tertio.”

Påståendet baseras på en intervju i den holländska tidningen Tertio. NewsVoice tog kontakt med Tertio och fick sedan hjälp att översätta artikeln för att kontrollera om påven verkligen kritiserar “fake news” i sociala medier. Svaret är nej. I själva verket kritiserar påven skandalnyheter i media. Påven har inte specificerat sin kritik att handla om falska nyheter i sociala medier.

Hur kunde Katarina Lagerwall missa vad påven egentligen sa? Svaret kan vara att hon läste en artikel i BBC. Hon skriver:

“Falska artiklar och videos som sprids på nätet blir allt vanligare och har debatterats livligt den senaste tiden. Nu ger sig påven in i debatten, skriver BBC.

Katarina Lagerwall spinner i sin artikel på problemen med falska nyheter i sociala medier, vilka naturligtvis finns, men det är inte vad påven pratar om.

Påven Franciskus
Påven Franciskus i Vargihna, Brasilien – Foto: Agência Brasil, Wikimedia Commons

Vad påven egentligen sa i intervjun i Tertio

Hur ser ni på media?

Påven Franciskus svarar:

“Media bär ett stort ansvar. Idag har de möjlighet att yttra sig. Media kan skicka ut både positiva och negativa kommentarer till världen. Media bygger upp samhället. Det är medias uppdrag at vara konstruktiv, att utväxla information, att fraternisera, att tänka efter och att uppfostra. Allt detta är positivt. Självklart är det så, för att vi är alla syndare, att media kan falla djupt och kan skada. Även media kan falla för frestelser.

De kan använda det för förtal och skandal framförallt när det gäller politiken. Den kan användas för förtal – alla har vi rätt till ett bra namn, men medierna vill avslöja problem med rättvisan eller familjeproblem från det förflutna och som kan skada människor. Vid förtal ljuger man om någon. Vid en skandal tar man ner en person genom att ta fram gamla lik ur garderoben. Det är kanske sant, men preskriberat.

Personen har kanske redan betalat för sitt brott genom att sitta i fängelse eller har redan betalat böter. Sedan har man inte rätt att älta det förflutna (hålla fast vid det förflutna). Det är en synd och det gör ont.

Och något som faktiskt kan orsaka en hel del skador i media är desinformation. Det vill säga, i en eller annan situation bara berätta en del av sanningen. Nej, det är desinformation! För att ni, TV-tittare, får bara se halva sanningen och på det sätt kan ni inte göra rätt bedömning om hela sanningen. Desinformation är högst förmodligen den största skadan som media kan orsaka, på så sätt kan de styra åsikterna i en viss riktning genom att undanhålla viss information eller en del sanningen.”

“Mitt budskap till ungdomen är: var inte rädd, känn ingen skam över din religion, bekänn den, och var inte rädd för att hitta nya vägar. Oroa dig inte: sök efter meningen med livet.”

“Till ungdomen ger jag två råd: sök nya horisonter och förverka inte ditt liv som 20-åring på ytligheter. Titta framåt och arbeta på ditt humana kall.”

Källa: Tertio sid 8 (PDF) och sid 9 (PDF)


 

Påven attackerade egentligen falska nyheter och skandalnyheter i vanliga medier

Det är sant att påven liknar intagandet av falska nyheter i media vid att äta avföring. Katarina Lagerwall har alltså försökt få svenska läsarna att tro att påven diskuterar desinformation i sociala medier. Hon visar att hon slarvat med att granska källan, hon har så att säga inte evidensbaserat sin journalistik, utan istället hakat på DN:s agendajournalistik och den nya trenden att anklaga konkurrerande informationskanaler för att lägga ut “fake news”.

Påven har i själva verket tröttnat på skandaljournalistik och “fake news” generellt i media, något världen plågats av hur länge som helst.

“Using precise psychological terms, he said scandal-mongering media risked falling prey to coprophilia, or arousal from excrement, and consumers of these media risked coprophagia, or eating excrement.”

Så skriver Reuters i artikeln: “Pope warns media over ‘sin’ of spreading fake news, smearing politicians” utan att nämna sociala medier som problemet. Reuters konstaterar endast att påvens kommentar om desinformation kommer efter en debatt i USA huruvida “fake news” på internet kan ha påverkat det amerikanska valet, men Reuters ger inte sken av att Påven hakat på “kampanjen” mot ett fritt internet, nättidningar eller sociala medier.

Det går inte att utesluta att påven snarare hakat på de alternativa mediernas kritik mot dålig journalistik och skandalartiklar inom mainstream media.

Flera skribenter i västliga tidningar har alltså tvärtom valt att tolka påvens uttalande som om han stödjer den opinionsbildande kampanjen som anklagar sociala medier.

Swisha Sassersson valfri summaDet alla läsare av DN måste ha klart för sig är att DN varje dag vinklar sina nyheter och sin rapportering på liknande sätt oavsett om det gäller Syrien, Ryssland, NATO, inrikespolitik, media eller tex hälsa och medicin.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Tack och hej då, Newsvoice. Kan bara instämma i med dem som påstår att Torbjörn godtyckligt censurerar när vad som sägs . Ser därför ingen anledning att lägga enda enda sekund på att läsa eller bidra till innehåll på denna sajt.

 • @jonulf

  Påven är helt klart på Vetenskapiga partiets, Newsvoice och Anders Romelsjös linje i frågan om MSM/lögnmedia i artikeln, men det är absolut inte min uppfattning att det skulle vara samma sida som den Wall street-lojale “muslimen” Obama eller den “kristna” krigs-hetsaren Hillary Clintons eller extremkapitalistiske George Soros sida när de hjälper sekteristiskt indoktrinerade proxy-armeer att skapa religiösa krigskaos och flyktingkaos.

  Det är heller inte min uppfattning att de senare tre nyliberalerna/extremkapitalisterna skulle gilla att politiken gick i en riktning av demokrati och välfärd för folkflertalet.

 • Huruvida påven är trovärdig, eller har något att komma med i massmedia borde bedömas efter vad han säger och vad han gör. Inte efter vad han är; huruvida han är jesuit eller “frimurare” eller medlem i någon annan orden är inte grund för något annat än misstanke, men fortfarande är man oskyldig till motsatsen har bevisats.

 • Till Patrique.

  Efter Jesuiternas förebild är all frimureri byggs. Du har olika nivåer av löften och till det fjärde löfte kommer bara de mest invigda i hemligheten. Det är dessa som har två ansikten.

  Det fanns en Jesuit med namn Antonie de Mello tror jag han heter. Läs hans bok “bli medveten”. Han var inte särskild omtyck av Jesuiter av högre löften.

  Denna system med flera nivåer är likt en pyramid. Ingen vet vad som pågår högre upp. De på lägre nivåer håller en bra fasad mot allmänheten utan att de är medvetna om vem de egentligen tjänar.

 • Alla jesuiter är rimligtvis inte likadana, och alla människor har något som är bra och något som är dåligt.

  Jag tyckte Francis skötte sig fläckfritt i början men nu vet jag inte riktigt. Det är svårt att avgöra vad som är sant eller ej, men att döma honom till brott bara för att han är jesuit är alldeles för enkelt (guilt by association), och alla måste bedömas för sina egna handlingar om man ska göra riktiga bedömningar.

 • Jax. Jag fördömer absolut inte religion utan tvärtom. Andlighet är något väldigt viktigt och essentiellt. Det finns alltså äkta andlighet men makten vill inte att vi ska få lov att utöva denna då vi blir emancipierade (fria) och svåra att kontrollera. Dagens mångkulturella religioner tillhandahåller dessvärre inte äkta vara utan bara något artificiellt = fake religions som inte har något heligt över sig utan agerar bara som kontroll- och disciplineringsinstitutioner vid sidan av regeringar. Kyrkan har våldfört sig på långt fler människor än de som “de räddat livet på och hjälpt”.

  Jag håller på att avprogrammeras från artificiella religioner som t ex scientism, katolicism och protestantism m fl. Katolska kyrkan har infiltrerats av jesuiter som klätt sig i kristen kappa. De opererar som en varg i fårakläder. Personen som kallar sig för påve är en helt vanlig människa som jobbar i ett företag som en slags vd; en religiös industri som är en av världens rikaste institutioner.

  “Beware of false prophets, who come to you in sheep’s clothing, but inwardly they are ravenous wolves.” – Yahushua in Matthew 7:15 (NKJV)

  “We came in like lambs and will rule like wolves.” – Francesco Borgia, Third Jesuit Superior General.

  Anledningen till att vi har så mycket problem i världen är att folk tror alltför mycket på auktoriteter istället för att tänka och agera själva. Påven förmodas inte bara ses “som han vore Jesus” inom kort utan han ska likt en “gud” leda den nya världsreligionen (United relugions) som FN håller på att lansera. FN styrs av teosofer som dyrkar lucifer. Den nya världsreligionen kommer att fungera som New Public Management med strikt religiös linjestruktur där det kommer att förutsättas av vi (som slavar) ska underkasta oss påvens åkallan. Våra religiösa liv kommer att hollywodifieras.

  https://www.worldslastchance.com/end-time-prophecy/10-facts-you-must-know-about-the-jesuits.html

  Mark Passio: new age bullshit. https://www.youtube.com/watch?v=Q51l_E8Tlp0

  https://www.catholicculture.org/culture/library/view.cfm?recnum=166

 • Man blir helt stum av den idioti man ser av Jinges text, och hur kommentatorer förstår nada.
  Klart Påven är kommunist – och den förste Jesuit de satt in som Påve. Deras månghundraåriga agenda (jesuiterna) tror de nu ska nå målet och kunna kuliminera med välrldskommunismen. En GLOBAL övergripande makt, det kan kallas FN eller något annat – och på tronen som guide och “rådvgvare” (slutlig diktator) ska Påvedömets Påve vara. Så vill de ha det. Påvedömet har inget med religion att göra – om man nu inte ska kalla satanism för en heretisk religion. Vatikanen har förstört sann kristendom. Jesuiterna är de som infiltrerat, förstört och tagit över varje del av vårt samhälle. De är inte människor, utan tjänar det svartaste svarta. De nyttjar en förklädnad – de kallar det religion – men ingen som inte sover kallar det religion. Man kan inte skämta så. Att Jinge och proselyter inom rödgardismen som castoropollux, jaxtone och ovetenskapliga partiet tar parti för den bordshalva, eller kraft dit påven, Soros och Clintons hör – skulle en godhjärtad diktator utfärda struthatt för, sedan dödsstraff.

  Varför förstår inte somliga att det är fara å färde? Påven sitter och gullar med Obama, åker till Castro, dit många andra begett sig. Påvar har tidigare genom lag varit förbjudna att besöka USA – på grund av Vatikanens förföljelse av människor i Europa som en gång fick fly till USA. Han var ju nyss i Sverige. Det var hemskt. Påven har inte mött ledaren för den ryskortodoxa kyrkan på 1000 år, nu möttes de på Kuba.

  Deras domstol av inkvisitionen är bara en försmak av vad jesuiterna planerar för världsstyret. Man säger att Ignatius av Loyola var världens grymmaste person, alltså han som startade den del av Vatikanen som är Jesuiterna – de är som deras armè, något fruktansvärt. Nu är protestantismen och vanlig kristendom upplöst, har blivit som samhället, de stod inte kvar i det de ansåg vara sanningen – så nu kan jesuiterna komma hit med sin Påve och möta dom – alla är nu på väg in under en hatt, en instans som ska kallas religion, ha det förklädet, i den nya omänskliga världsordningen. Jesuiterna hatar katolikerna och de har tagit över Vatikanen. Sluta att flumma om jesus och kommunism – det är ju helt pårökt i sammanhanget.

  https://scontent.fbma1-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/15732082_10153998251410723_3210006299857497734_o.jpg?oh=58e62184eb6de3814b24ba4953dad329&oe=58D6660C

  THE EVIL PLANS OF THE BLACK POPE
  https://www.youtube.com/watch?v=oEbIDw0wLpU

 • @ Birgitta
  Har du blivit indoktrinerad att automatisk fördöma religion eller vad är problemet med att påven gör sitt jobb?
  Är din uppfattning kyrkan alltid den om sexövergrepp och aldrig den om den stora mängden personer som de räddat livet på och hjälp?
  Det stora flertalet människor fortfarande har respekt och är präglade av religiösa traditioner. Därför kan påven anses vara relevant. Den nuvarande påven är en historisk sensation som jag personligen tycker har en massa klokt att säga. Det behövs verkligen fler sådana förebilder när världen ser ut som den gör.
  Kanske har du missat det…. Vi har alltså en påve som i princip lever och verkar på samma vis som han vore Jesus. Han får med tanke på omständigheterna ingen mediauppmärksamhet alls.

 • Förstår inte vad den klänningsbärande påven ska i medierna att göra. Att de gitter att ge honom spaltutrymme. Genom den förhärskande postmodernismen har vi fått lära oss att inte lyssna på auktoriteter utan vi ska tänka själva. Det finns inte någon stor berättelse längre utan bara anspråk på tolkningsföreträde. Påvens tyckanden kan då bara ses som en röst bland miljarder andra. Med tanke på den katolska kyrkans oglamorösa historia med slakt av människor under missionståg kors och tvärs, pedofili och skandaler av olika slag ska han inte kasta sten i glashus och peka finger.

  Medias roll kan inte vara att lyda påven utan att rikta sökarljuset mot makten för att avslöja deras bedrägliga handlingar, skandaler och brott såväl historiska som nutida. Ingen amnesti för katolska kyrkan bör beviljas. Påven borde ägna sig åt internt arbete istället för att, som en rock-stjärna, flyga kors och tvärs och konspirera med politiker världen över.

 • Eftersom diskutionen Eftersom diskutionen här i forum svängde till hotelser om ”någon anklagar Bergolio” eller uttrycker en åsikt så rekommenderar jag att studera noga ITCCS noggranna undersökning av dessa människor som klär sig i titlar och åt njuter andra människors beundran och vördnad.

  http://itccs.org/2014/05/24/vatican-floats-rumours-of-popes-ill-health-to-distract-from-new-evidence-indicting-jorge-bergoglio-for-child-murder-common-law-sheriffs-to-take-action/

  Sen är det alldeles riktigt att tidningar inte ska skriva felaktig om det påven sa. Däremot vore det tacksamt om det belystes också Vatikanens omänskliga brott mot mänskligheten, men det är en annan historia som förmodligen inte hör till den publicerade artikel.

 • Det är ingen som endast är kvinnoförtryckare, men de största förtryckarna är de (bland annat dagstidningar och TV-nyheter) som tar lagen i egna händer och därmed anklagar oskyldiga människor för angrepp genom förtryck – och detta eftersom det är en angelägenhet för rättsväsendet, och inte allmänheten eller massmedia att avgöra, huruida någon gjort sig skyldig till brott eller ej.

  Att anklaga påven och den katolska kyrkan för att förtrycka kvinnor torde vara en krigsförklaring om inte olagligt och straffbart.

 • Hade alla medier givit sina konsumenter möjligheter att direkt kommentera vad som saluförs, skulle många osanningar inte ens nått offentligheten.
  En teoretisk lösning vore ett offentligt skött och övervakat forum, där alla kunde göra sin röst hörd.
  Men, okej, jag förstår att etablissemanget vill sila snacket genom normerade lakejer. Så jag bara tänkte högt.

 • Man försökte dra påvens namn i smutsen genom att stämpla honom som kvinnoförtryckare när han var här, som om det protestantiska kulturförfallet skulle begripa saken bättre än italienarna.

 • Det saknas bara en liten detalj – öppna de hemliga vatikan arkiven – så att vi människor kan till fullo inse hur lurade och manipulerade vi är på alla plan i livet. Politik, religion, samhällsinstitutiober.

  Att en människa skulle vara syndare som måste uppfostras fick Bergolio om bakfoten. Det är just politik, religion som för människor bort från sitt sanna jag.

 • Det allting handlar om är att makten vill ha monopol på informationsflödet till folket. Internet vände upp och ner på detta och för att få tillbaka kontrollen söker man nu vägar att censurera och begränsa internet. Det kan man naturligtvis inte säga utan man måste dölja sig bakom goda skäl som “fake news”, “nät hat”, “kriminalitet på nätet” o.s.v..

 • Bra att NV tar upp denna o liknande artiklar för klargörande.
  Den som söker på påven o media borde länkas hit.
  Kanske borde originalrubriken på DN vara i huvudet på artikeln.
  Tack för alla intressanta artiklar under året o en bästa Jul tillönskas redaktionen
  LeifB

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *