Facebooks eget “Sanningsministerium” mot fel länkar

publicerad 13 januari 2017
- Torbjörn Sassersson red.
Zuckerberg à la 1984 - Image: Infowars.com
Zuckerberg à la 1984 - Image: Infowars.com
Bild: Zuckerberg à la 1984 – Illustration: Infowars.com

NewsVoice fortsätter att bevaka den utveckling som leder till att din frihet på internet, din yttrandefrihet och pressfriheten avvecklas eller reduceras. Facebook har startat två projekt som syftar till att få kontroll över hur du länkar till nyheter på nätet. Först genom faktagranskare mot “fejknyheter” och nu kommer “journalistikprojektet”.

“Corporate media” och sociala tjänster i Väst precis som i tex Kina tar ideligen nya steg för att ta kontrollen över internet och nätets innehåll, något som får konsekvenser för dig som postare av länkar och sökare av nyheter. NewsVoice lånar därför illustrationen ovan från Infowars, en bild som varslar om en dystopisk värld där alla nyheter filtreras så att de passar en enhetlig och godkänd filterbubbla som bara innehåller ett “korrekt” berättande. Det är så med totalitarismen. Den gillar inte andra versioner av verkligheten än sin egen om allt och alla.


Initiativen som tas av mediahus och myndigheter stinker av en passformsperfektionism där det bara får finnas en “sanning” om varje nyhet.


 

“Journalistikprojektet”

Facebooks nya “journalistikprojekt” handlar om en annan princip, den om korrekt berättande. Facebook meddelade i onsdags att företaget ska förbättra: “its storytelling formats” allt förklarat med fina ord:

“We want to work with publishers to build products that enable them to tell better stories, connect with their audiences in richer ways and support emerging business models for publishers”, sa facebook vice president för “global operations” och “media partnerships” Justin Osofsky.

Infowars med varningsremsa
Infowars med varningsremsa

Jag läser om detta bla på Infowars.com samtidigt som jag konstaterar en varningsremsa i svart och gult som säger: “The information on this site might be false or misleading!”.

Bilden till höger visar hur en installerad app som ska varna för fejknyheter varnar läsaren för Infowars som i sin tur varnar för Facebook. 

Sydsvenskan skriver att Facebook nu upprättar samarbeten för att ta fram verktyg för journalister och researchers för att de ska kunna presentera “relevanta nyheter” till sina användare. Tidningen fortsätter med att påminna oss om att Facebook för någon månad sedan meddelade att de även ska samarbeta med “faktagranskande organisationer för att få bukt med osanna berättelser paketerade som journalistisk”.

Sydsvenskan har ställt frågor till Annika Lidne som är internetstrateg och expert på sociala medier. Lidne skriver att det efter det utgången av det amerikanska valet verkar som om det kommit “önskemål från amerikanska myndigheter”, vilket underförstått kan tolkas som att Facebook utsätts för påtryckningar att filtrera allt som länkas på Facebook.

Annika Lidne - pressfoto: Lidne.com
Annika Lidne – pressfoto: Lidne.com

“Facebook har gång på gång upprepat att de inte är ett traditionellt nyhetsföretag och därför inte kan ta samma ansvar för vad som publiceras, men nu verkar de som att de tar små steg mot en mer aktiv roll i nyhetsspridandet – ett beslut som är ett tveeggat svärd” … “Det man kan se här är att Facebook blir en mer styrande faktor i vilka stories som delas, även om syftet är gott”, fortsätter Annika Lidne till Sydsvenskan.

Lite mindre diploamtiskt uttrycker Inforwars samma problematik. Kanalen skriver att Facebook ska “promote news literacy” och varningsflagga vad de anser är fejknyheter. Det ska bl ske genom att Facebook ska bygga ett “fact-checking network” lett av Poynter en icke vinstdrivande skola för journalism som komiskt nog ligger i St. Petersburg, men inte i Ryssland utan i Florida.

“In other words, Facebook said it will be the decider and arbiter of truth and reality.” – Infowars

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Intercept (May 22 2017): FACEBOOK WON’T SAY IF IT WILL USE YOUR BRAIN ACTIVITY FOR ADVERTISEMENTS

  “EVERY YEAR, FACEBOOK gathers hundreds of developers, corporate allies, and members of the press to hear CEO Mark Zuckerberg’s vision of our shared near future. The gathering is known as “F8,” and this year’s iteration included some radical plans, one of which could’ve been pulled from a William Gibson novel: Facebook is working on a means of using your brain as an input device.”

  https://theintercept.com/2017/05/22/facebook-wont-say-if-theyll-use-your-brain-activity-for-advertisements/

 • WordPress.com är gratis och har utmärkta ägarförhållanden. Man kan dessutom koppla bort alla övervakande sociala-mediaknappar från annan ägd social media. De som loggar in slipper dessutom reklamen. Man kan även ordna trevliga RSS-flöden från sina favoritbloggar som ex. Newsvoice genom “utseesnde”-“Widgets” etc. etc.

  Kom ihåg bara att ta bort alla knappar till sociala övervakande medier som vi inte behöver under “inställningar”-“delning”!
  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2017/01/08/integritet-darfor-ska-du-inte-ha-facebook-eller-facebook-knappar-pa-din-blogg/

 • Seen.life är ju ett alternativ till FB. Ingen filtrering. Tyvärr finns inte så många människor där ännu men förhoppningsvis vaknar folk snart.

 • FB har varit en fantastisk plattform att möta likasinnade på.

  Men visst har den sitt pris.

  Om det är geopolitik ur svenskt perspektiv man är intresserad av så är kanske NewsVoice bättre? Sedan NewsVoice etablerat sig alltmer i fläckfri riktning så har jag inte känt något behov av facebook längre och har därför avaktiverat mitt konto.

 • Ingen kan väl vara okunnig om vilken som äger informationen på Facebook eller Android plattformen.
  Att överhuvudtaget använda dessa plattformar gynnar bara plattformen o dess
  ägares agenda.
  En blogg på en privat server funkar också.
  Har hittills inte en enda dag använt Fb och känner inget behov av den heller.
  Våga vägra Fb det finns alternativ så även för twitter om nu någon finner denna samtalsform som oemotstånlig.

  LeifB

 • Det alternativa nyhetsflödet kan ju tänka sig att fundera över s k “work-around” lösningar.
  Filter kommer troligen att användas. Hur kommer dom att fungera?
  1. länkar: använd http://tinyurl.com och gör andra länk namn.
  2. IP-adress till en website can inte stoppas lika lätt (åtminstone inte enl det jag förstått) som en url adress…
  3. Snigelposten kan ju användas till usb minnen…

  Nöden brukar vara uppfinnarens moder.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *