Datorkrascher drabbar NewsVoice redaktion

10

Torbjörn SasserssonREDAKTÖREN. I förra veckan kraschade NewsVoice redaktionsdator. Den var inköpt 2009 och hade använts minst 8-12 timmar per dag sedan dess. Mac-verkstan (Digital Inn) sa att hårddisken i iMacen hade slitits ut. För några dagar sedan kraschade den helt nya redaktions-Macen, en laptop. Verkstan säger att logikkortet havererat.

Inget tyder på att angrepp av malware (skadlig injicerad programvara) eller på någon annan yttre påverkan, men verkstan [mStore] har ännu inte rapporterat slutgiltigt.

Uppdateringarna av NewsVoice har hamnat på efterkälken. Jag kämpar på från en lånad dator.

Torbjörn Sassersson, redaktör

Uppdatering kl 16:44, 16 feb: mStore.se säger att MacOSX kraschat.

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

10 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Castoropollux
Gäst
19 februari 2017 kl 17:56

Det räcker inte med vare sig Linux, brandvägg, firefox och noscript. Flera krascher har inträffat vid kommentering då skrivbordsmiljön bli oanvändbar och skärmen bara fladdrar. Men visst är attackerna färre än med trojanerna och husbondens minimala tröst från Richmond..

Skanning av firefox cache hittar fortfarande fishingscript och annat smått och gott från cyberrymdens mörka och skuggiga tillvaro.

Disqus fick ju plötsligt administratörsrättigheter under mitt användarid. Raderingsknapp dök upp som tillgänglig. Kunde ställt till med mycken skada, men hade ju givetvis loggats och gått i fällan.. Svaret på varför så många utmärkta kommentarer för så många användare försvann berodde ju inte bara på den dåliga och godtyckliga modereringen..

Ingenjören kan ju ha rätt i att uppdateringar installerar nya kryphål.. I ubuntu är ju paketidentifieringen, dvs Debians garanti mot manipulation avstängd per default. Det nu fulländade användandet av UUID även i Linuxvärlden identifierar allt i en dator, även enstaka partitioner.. En eftergift åt vår vördade storögde och mastodontörade storebror.

Den som vill hålla sig satsar på Debians egna utgåvor. Derivaten har passerat många mellanhänder.

Sin egen wifi kan man bara skydda med att själv konfigurera den att inte sända ut enda uppgift om sin hårdvara.. Dvs att den bara svarar på korrekt namn och lösenord. Det räcker inte alls med att bara dölja den i klickbar ruta. Man måste gå djupare än så.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
17 februari 2017 kl 15:21

Shit happens.

Ett bra sätt att undvika mycket skit är att använda ex. Linux Xubuntu, samt Firefox med tillägget NoScript. Mycket skit kommer in via script-injektioner. Är man Facebbook-narkoman kan man använda m.facebook.com.

Youtube-klipp kan man alltid ladda ned via youtubeinmp4.com så slipper man scriptet. Man ska även vara försiktig när man öppnar e-post. G-mail kan användas med NoScript påslaget. Vad gäller anonymitet på nätet: – Glöm det! Allt lagras och kan spåras.

Sidor som inte fungerar utan script ska man vara skeptisk till, såvida det inte rör sig om välkända större bolag som blivit grundlurade av webmasters att flasha sönder hela skiten. De kan man godkänna temporärt i NoScript när man tvingas använda dem.

En elingenjör som var datakunnig som jag känner, rekommenderade mig att aldrig uppdatera operativsystemet, men jag vet inte om det stämmer. Det har nog både för och nackdelar.

Ale!
17 februari 2017 kl 11:04

Detta beror på att IT-säkerheten eller kunskaperna om IT-säkerhet för låga hos många.

Henning Witte
Gäst
16 februari 2017 kl 23:23

Välommen i klubben Torbjörn. Jag förlorade min Mac Book Pro 2011 och PC samt att servern på White TV kraschade, allt samtidigt, då jag ville presentera vårt nya partiprogram:
http://whitetv.se/en/white-school-of-economics/1785-igen-sabotage-mot-vart-nya-parti-all-e-trafik-kapat.html

Danne
Gäst
16 februari 2017 kl 15:57

Tråkigt att logiken havererade. Använder enbart bärbara datorer nuförtiden och har då lärt mig av erfarenhet att kylning av sådana är prio ett, annars ryker logiken bokstavligen rätt snabbt. Har arbetat som servicetekniker i snart 20 år så man har hunnit se en del sådant. Har även en fläkt på skrivbordet inkl. påkostad kylplatta vilka jag aktiverar och riktar mot datorn när jag opererar i 3d-intensiva-programvaror. Detta eftersom sådana programvaror gör datorn väldigt varm – ibland över 80 grader Celsius. Lyckas ofta sänka temperaturen med hela 10 grader i och med dessa moment. Livslängden på logikkorten förlängs och kostnaderna minskar. Kan vara värdefullt att veta tycker jag. 🙂

sten bjorsell
sten bjorsell
Gäst
16 februari 2017 kl 15:22

Har MSM ägarna bytt politik? Minskat antal troll och ökat spridning av elaka virus till alternativsajter som vågar skriva flera synpunkter på saker som MSM anser sig “veta” vad som är rätt. Eftersom det även med “lyckad globalisering” officiellt måste heta att vi alla lever i en “fri demokratisk värld”, blir åsiktsstrypning med hjälp av officiell nedstängning av tveksamma skäl aldrig rumsrent. Du kan alltså ha fått ett mycket proffsigt virus som stängt ner din dator.
Ha gärna en extra dator “i beredskap”, kanske lite äldre där allt ej kan konfigureras, och kolla om det finns virusprogram med loggar som kan ge proffsigt skydd och rapportera om intrångsförsök.
Dessvärre är det nog så att de som pratar högst om hacking, stöld, förfalskning etc. och skyller på andra ofta äro de skyldiga…. Alltså blir MSM-ägarna misstänkta om det är fråga om virustriggade haverier.
Dom vill helst att alla inlägg ser ut som det om Rick Astely.
But what I know, you never gonna give justice up!

Castoropollux
Gäst
16 februari 2017 kl 13:12

Damm dödar datorerna. De suger i sig allt. En tre år gammal maskin har redan fått i sig en ansenlig mängd partiklar som lägger ett isolerande lager över värmekänsliga komponenter och täpper till luftintagen. En hårddisk har en begränsad livslängd men den kortas avsevärt med förhöjd temperatur. Med avancerad teknik är marginalerna små och börjar temperaturerna lämna gränsområdena så gäller inte toleranserna längre.

Arne Söderback
Gäst
16 februari 2017 kl 13:08

Ja , jag tror det är mer vanligt med intrångs försök på våra datorer än vad vi tror. Förra hemsidan lyckades Gremling stänga ner . Går inte att öppna,. Den nya hemsidan http://www.naturalternativet.se har haft 20´000 försök att komma in i . på 1 år !!! Det har inte lyckats så här långt.