Datorkrascher drabbar NewsVoice redaktion

publicerad 16 februari 2017
- Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson - Foto: Anna Böhlmark

Torbjörn SasserssonREDAKTÖREN. I förra veckan kraschade NewsVoice redaktionsdator. Den var inköpt 2009 och hade använts minst 8-12 timmar per dag sedan dess. Mac-verkstan (Digital Inn) sa att hårddisken i iMacen hade slitits ut. För några dagar sedan kraschade den helt nya redaktions-Macen, en laptop. Verkstan säger att logikkortet havererat.

Inget tyder på att angrepp av malware (skadlig injicerad programvara) eller på någon annan yttre påverkan, men verkstan [mStore] har ännu inte rapporterat slutgiltigt.

Uppdateringarna av NewsVoice har hamnat på efterkälken. Jag kämpar på från en lånad dator.

Torbjörn Sassersson, redaktör

Uppdatering kl 16:44, 16 feb: mStore.se säger att MacOSX kraschat.

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: NewsVoice
 • Det räcker inte med vare sig Linux, brandvägg, firefox och noscript. Flera krascher har inträffat vid kommentering då skrivbordsmiljön bli oanvändbar och skärmen bara fladdrar. Men visst är attackerna färre än med trojanerna och husbondens minimala tröst från Richmond..

  Skanning av firefox cache hittar fortfarande fishingscript och annat smått och gott från cyberrymdens mörka och skuggiga tillvaro.

  Disqus fick ju plötsligt administratörsrättigheter under mitt användarid. Raderingsknapp dök upp som tillgänglig. Kunde ställt till med mycken skada, men hade ju givetvis loggats och gått i fällan.. Svaret på varför så många utmärkta kommentarer för så många användare försvann berodde ju inte bara på den dåliga och godtyckliga modereringen..

  Ingenjören kan ju ha rätt i att uppdateringar installerar nya kryphål.. I ubuntu är ju paketidentifieringen, dvs Debians garanti mot manipulation avstängd per default. Det nu fulländade användandet av UUID även i Linuxvärlden identifierar allt i en dator, även enstaka partitioner.. En eftergift åt vår vördade storögde och mastodontörade storebror.

  Den som vill hålla sig satsar på Debians egna utgåvor. Derivaten har passerat många mellanhänder.

  Sin egen wifi kan man bara skydda med att själv konfigurera den att inte sända ut enda uppgift om sin hårdvara.. Dvs att den bara svarar på korrekt namn och lösenord. Det räcker inte alls med att bara dölja den i klickbar ruta. Man måste gå djupare än så.

 • Shit happens.

  Ett bra sätt att undvika mycket skit är att använda ex. Linux Xubuntu, samt Firefox med tillägget NoScript. Mycket skit kommer in via script-injektioner. Är man Facebbook-narkoman kan man använda m.facebook.com.

  Youtube-klipp kan man alltid ladda ned via youtubeinmp4.com så slipper man scriptet. Man ska även vara försiktig när man öppnar e-post. G-mail kan användas med NoScript påslaget. Vad gäller anonymitet på nätet: – Glöm det! Allt lagras och kan spåras.

  Sidor som inte fungerar utan script ska man vara skeptisk till, såvida det inte rör sig om välkända större bolag som blivit grundlurade av webmasters att flasha sönder hela skiten. De kan man godkänna temporärt i NoScript när man tvingas använda dem.

  En elingenjör som var datakunnig som jag känner, rekommenderade mig att aldrig uppdatera operativsystemet, men jag vet inte om det stämmer. Det har nog både för och nackdelar.

 • Intressant Henning. Om vi nu ändå ska in på sabotage kan jag nämna tre historier.

  Den ena historien handlade om en kvinna i Stockholm som försökte starta ett andligt parti. Hon berättar att någon att kommit in i den lokal som användes utan att bryta sönder dörren. Inkräktaren hade sedan gått igenom pärmar och annat. Hon såg spåren efter besökaren tydligen.

  Den andra historien har jag nämnt tidigare. En vän till mig reste i Europa på 80-talet och slog följe med en man som sa att han arbetade på Säpo med “mental sanering”. Han specialiserade sig på att studera/bevaka andliga grupper. Hur han gjorde för att sanera, vet jag inte.

  Den tredje historien utspelade sig runt 2006. Jag avslöjade identiteten på två skeptiker som härjade på det forum jag då hade som var inriktat på existentiella frågor. Den ena skeptikern hotade med juridiska följder. Min firmasajt hackades kort därpå, likaså forum och nättidning. Firmasatens entresida fick en ny “design” och länkades till en pedofilsajt. Min kontakt på webbhotellet sa att de gått in på mitt serverkonto och där kunde jag göra precis vad de ville. Under samma period lyckades en inkräktare komma på mitt admin-lösenord. Han raderade sedan hela diskussionsforumet.

 • Tråkigt att logiken havererade. Använder enbart bärbara datorer nuförtiden och har då lärt mig av erfarenhet att kylning av sådana är prio ett, annars ryker logiken bokstavligen rätt snabbt. Har arbetat som servicetekniker i snart 20 år så man har hunnit se en del sådant. Har även en fläkt på skrivbordet inkl. påkostad kylplatta vilka jag aktiverar och riktar mot datorn när jag opererar i 3d-intensiva-programvaror. Detta eftersom sådana programvaror gör datorn väldigt varm – ibland över 80 grader Celsius. Lyckas ofta sänka temperaturen med hela 10 grader i och med dessa moment. Livslängden på logikkorten förlängs och kostnaderna minskar. Kan vara värdefullt att veta tycker jag. 🙂

 • Har MSM ägarna bytt politik? Minskat antal troll och ökat spridning av elaka virus till alternativsajter som vågar skriva flera synpunkter på saker som MSM anser sig “veta” vad som är rätt. Eftersom det även med “lyckad globalisering” officiellt måste heta att vi alla lever i en “fri demokratisk värld”, blir åsiktsstrypning med hjälp av officiell nedstängning av tveksamma skäl aldrig rumsrent. Du kan alltså ha fått ett mycket proffsigt virus som stängt ner din dator.
  Ha gärna en extra dator “i beredskap”, kanske lite äldre där allt ej kan konfigureras, och kolla om det finns virusprogram med loggar som kan ge proffsigt skydd och rapportera om intrångsförsök.
  Dessvärre är det nog så att de som pratar högst om hacking, stöld, förfalskning etc. och skyller på andra ofta äro de skyldiga…. Alltså blir MSM-ägarna misstänkta om det är fråga om virustriggade haverier.
  Dom vill helst att alla inlägg ser ut som det om Rick Astely.
  But what I know, you never gonna give justice up!

 • Damm dödar datorerna. De suger i sig allt. En tre år gammal maskin har redan fått i sig en ansenlig mängd partiklar som lägger ett isolerande lager över värmekänsliga komponenter och täpper till luftintagen. En hårddisk har en begränsad livslängd men den kortas avsevärt med förhöjd temperatur. Med avancerad teknik är marginalerna små och börjar temperaturerna lämna gränsområdena så gäller inte toleranserna längre.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *